Bedankt voor deze link. Ondertussen heb ik de voordracht van Stefan Rahmstorf helemaal gezien, en daarbij ook steeds de onderzoeken die hij noemde en liet zien opgezocht. Die had ik allemaal al wel eens eerder gezien, maar het is goed om alles eens op een rijtje te zetten.
Aan het eind van zijn presentatie verwijst hij naar een eigen samenvattend artikel dat recent is verschenen bij 'Oceanography'. Dat is te vinden in deze link:
Hierin staat in grote lijnen wat hij in deze presentatie vertelt. Dit dus als aanvulling.
Wat mij bijzonder opviel, is dat hij bij 27:30 terloops opmerkt dat mogelijk het tipping point al gepasseerd is; dat kan volgen uit een studie uit 2021. Wel apart dat daarin de inputgegevens maar tot begin jaren '80 gaan. Sindsdien heeft er immers een versnelling van de klimaatverandering plaatsgevonden, zodat de lineaire extrapolaties in onderstaande grafiek wellicht te optimistich zijn. Des te groter is dus de kans dat het tipping point al overschreden is. Hij noemt ook dat het tientallen jaren duurt voordat dat echt duidelijk wordt. De globale 'Conveyor Belt' waar de AMOC deel van uitmaakt heeft een tijdschaal van ongeveer 1000 jaar. Dus zelfs als dit al 30 jaar geleden is gebeurd, dan beginnen nu nog maar langzamerhand de effecten zich op te stapelen.
Verder zegt hij: De AMOC transporteert zo veel warmte naar hoge noordelijke breedte dat het Noordelijk Halfrond op jaarbasis warmer is dan het Zuidelijk. Dus als de AMOC stilvalt, dan koelt het NH af en het ZH warmt op. Maar de laatste tijd lijken we precies het tegenovergestelde te zien. Hoe is dit te begrijpen?
Ten slotte valt me op dat de tak van de AMOC die naar het zuiden afbuigt richting de Afrikaanse kust hier helemaal niet ter sprake komt. In hoeverre verzwakt die ook, en wat heeft dat voor gevolgen? Daar hoor je niks over, en dat is beslist een tekortkoming. In een artikel van hem uit 1997 is dit wel weergegeven (tweede afbeedling).