Op het hoofdforum was daarnet sprake van een bui bij Ede die aan de achterkant steeds aangroeide. Hierover heb ik even wat opgezocht, en aangezien dit nogal technisch/theoretisch is plaats ik het hier op verdieping. Dan zakt het ook niet zo snel weg.
Ik vond een bericht over multicel- en supercel onweersbuien, die de aangroei langs de flanking line beschrijft. Dat is deze link:
https://www.e-education.psu.edu/meteo3/node/2269
Daarin een video die dit proces beschrijft:
Zoals op de still van het beginbeeld is te zien wordt daarin gesteld dat het (teruggaande) gustfront de ontwikkeling geeft van nieuwe cellen langs de flanking line. Dit wordt verder niet uitgelegd, en lijkt mij ook wat twijfelachtig. Ook al omdat er slechts in sommige situaties sprake is van zo'n teruglopend front.
Er wordt echter ook een link gegeven naar een afbeelding die de situatie en de ontwikkeling wat verduidelijkt. Dat is onerstaande afbeelding. Het lijkt me - al kan ik dat niet direct aantonen - dat deze zijwaartse instroming vanuit het zuidoosten de ontwikkeling kan geven.
De vraag is nu: was er hier daarnet zo'n zijwaartse instroming? Hier komt de berekening van Harmonie-43 ons te hulp, want dat model berekende iets verder naar het noordoosten inderdaad een soortgelijk windpatroon, namelijk om 17 uur ten oosten van Deventer/Zutphen. Zie de laatste afbeelding. Het is dus zeker mogelijk dat zoiets in werkelijkheid in de buurt van Ede is gebeurd.
Het is natuurlijk de vraag of dit echt zo is gegaan, en of dit mechanisme inderdaad de achterwaartse aangroei van nieuwe cellen kan verklaren. Maar dit is tenminste een aanzet in die richting.