Ook naar Portugal!

Bericht van: Edwin (Borne) , 26-07-2024 10:52 

In navolging van het bericht van Robert, die richting de hitte in Portugal vertrok, vertrek ook ik aanstaande zondag naar de zuidelijke bakoven. Niet voor vakantie, maar om een week mee te draaien in het nationale 'commandocentrum' van de hulpdiensten in Portugal (ANEPC - National Authority for Emergency and Civil Protection). Via een Europese 'short term scientific mission' heb ik de unieke kans om mee te kijken bij één van de meest geavanceerde commandocentra van Europa. 

De missie richt zich - uiteraard - op natuurbranden. In het commandocentrum zijn natuurbrandanalisten actief die weersverwachtingen omzetten naar een classificatie van het natuurbrandrisico. Ook worden de brandweereenheden over het land (en de verschillende branden) verdeeld. Zeker bij meerdere grootschalige natuurbranden is die verdeling van eenheden natuurlijk een grote uitdaging. De afgelopen dagen waren er al een aantal forse branden in Portugal, maar nog geen incidenten met een echt grote impact. Dat helaas in tegenstelling tot de verschrikkelijke situatie rond Jasper in Canada en Californië. Qua weer lijkt het ook in Portugal de komende anderhalve week grotendeels droog te blijven, met temperaturen die in een groot deel van het land toch regelmatig tussen de 35-40 graden liggen. Kortom: met een beetje wind erbij is dat wel problematisch voor het ontstaan van nieuwe natuurbranden.

Wat nog leuk is om te vermelden is dat we in Nederland ook bezig zijn met het opzetten van een team van natuurbrandanalisten. Iedere week - en bij situaties met een hoger risico vaker - komen de collega's bij elkaar om op basis van de weermodellen een verwachting van het natuurbrandrisico te maken. Zo zijn we steeds beter voorbereid op de uitdagingen waar we mee te maken kunnen krijgen. We willen het team verder ontwikkelen om ook tijdens branden direct advies te kunnen geven (bijvoorbeeld met betrekking tot pyroconvectie) én in het Nederlandse 'commandocentrum' te kunnen adviseren over de inzet van specialistische teams en andere eenheden bij natuurbranden.
Kortom: we proberen de elementen die in het buitenland al goed werken vooral nuttig te gebruiken voor de Nederlandse situatie. Dit jaar is het hier vooral nog heel nat, maar er komt ongetwijfeld binnenkort weer een droog voorjaar en/of droge zomer aan.

Wil je volgen hoe het met de branden in Portugal gaat? Op www.fogos.pt zijn real-time alle natuurbranden, inclusief inzet van de eenheden, te zien. 

 


Ook naar Portugal!   ( 572)
Edwin (Borne) ( 15m) -- 26-07-2024 10:52
Veel succes daar, mooie kans   ( 204)
DaniĆ«l (Aalsmeer) ( -4m) -- 26-07-2024 10:58
Succes!   ( 99)
Ronald (De Lutte - Overijssel) -- 26-07-2024 11:35
Re: Ook naar Portugal!   ( 103)
Robert(Vlaardingen) -- 26-07-2024 11:54