Bron: https://phys.org/news/2024-07-drought-sicily-threatens-grain-fields.html
Door de verschrikkelijke droogte op Sicilië zijn de graanvelden verdord, is vee beroofd van weidegrond en zijn er talloze bosbranden ontstaan. De schade wordt dit jaar geschat op 2,7 miljard euro.
Om de gevolgen van de watercrisis te beperken , heeft de Italiaanse regering begin mei de noodtoestand uitgeroepen voor het zuidelijke eiland. Hierdoor zijn financiële middelen vrijgemaakt voor de aankoop van watertankwagens, het boren van putten en de renovatie van pomp- en ontziltingsstations.
Maar de maanden met aanhoudend hoge temperaturen hebben de toch al nijpende omstandigheden niet verbeterd. Boeren hebben hun oogst opgegeven en vragen zich nu af hoe ze hun dieren moeten voeren en water moeten geven.
"Er is geen hoop, want het heeft sinds mei vorig jaar niet meer geregend", zegt Salvatore Michele Amico, een boer in de buurt van het stadje San Cataldo in het droge binnenland van Sicilië.
"Alle beplante velden zijn verloren gegaan: er is geen tarwe, geen gerst, geen haver", vertelde Amico aan AFP.
Het land in deze streken, beroofd van vegetatie, is kaal en gebarsten. Rivieren, vijvers en waterpoelen zijn uitgedroogd en landbouwmachines staan ??werkloos op voorheen productief land, terwijl koeien ronddwalen op zoek naar een grassprietje.
Volgens landbouwlobby Coldiretti zal de tarweoogst op Sicilië, ooit de graanschuur van het oude Rome, dit jaar met meer dan 50 procent dalen.
"Het heeft dit jaar niet geregend, dus we hebben niets geoogst en we kunnen de dieren niet voeren of water geven," merkte een andere boer uit de buurt op, Beppe Palmieri, op wiens land vroeger vee en geiten werden gehouden, en waar ook graan en veevoer werd verbouwd.
Hoewel er pogingen worden gedaan om voer van buitenaf aan te voeren, is de watersituatie "kritiek", aldus Palmieri.
"Er is geen water voor de dieren om te drinken, we weten niet wat we moeten doen. We hebben problemen met de toegankelijkheid, bepaalde soorten tankers kunnen niet komen om water te verstrekken aan de dieren," zei hij.
Boer Fabio Scarantino staat voor zijn kudde vee. Hun lichtbruine huiden passen bij het droge, stoffige landschap achter hen.
"Klimaatverandering op Sicilië is echt. We hebben er in het verleden over gesproken, maar we hadden ons nooit kunnen voorstellen dat we het met eigen ogen zouden meemaken," zei Scarantino.
In tegenstelling tot de kusten van Sicilië, die grotendeels afhankelijk zijn van toerisme, " speelt klimaatverandering een aanzienlijke rol in het Siciliaanse binnenland, dat afhankelijk is van veeteelt en landbouw", zei hij.
Families die al generaties lang boeren, hebben geen toekomstperspectief. Dat geldt ook voor veehouders die tientallen jaren lang de bloedlijnen van hun dieren hebben opgebouwd, aldus Massimo Primavera, directeur van Coldiretti voor het gebied rond Caltanissetta, een stad met 250.000 inwoners in het centrum van Sicilië.
Naast de bedreiging voor het vee en de graanvelden, heeft de droogte ook gevolgen voor fruitbomen , wijngaarden en olijfboomgaarden, met een totale schade van meer dan 2,7 miljard euro (2,9 miljard dollar), aldus Coldiretti.
Ondertussen is sinds begin juli 5.800 hectare (14.000 acres) aan landbouwgrond in vlammen opgegaan door bosbranden die uitbreken bij droogte, aldus de organisatie.
De gevolgen van de droogte worden verergerd door een gebrek aan investeringen in infrastructuur "om waterverspilling te voorkomen", aldus Coldiretti.
Volgens het Italiaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (Istat) heeft Sicilië een van de hoogste percentages drinkwaterverspilling van het land. In 2022 ging 51,6 procent van het water verloren via de distributiecircuits.
Volgens Istat gaat er in Italië elke dag 157 liter water per persoon verloren. Volgens hen is de verspilling te wijten aan "de aanhoudende inefficiëntie van veel distributienetwerken".