Wolken zijn uiteraard de grootste spelbreker wat dat betreft. Daarbuiten kan je kijken naar de gevoeligheid van "clear-sky radiation" modellen. Een lage ratio van diffuse/directe straling is een goede indicatie.
Meteorologische parameters die veel varieren en veel invloed hebben zijn aerosolen en waterdamp, die laatste zie je in modellen vaak terug als bijvoorbeeld "total column water vapour" of "total precipitable water".
Verwachte aerosolen kijk ik altijd op CAMS:
https://atmosphere.copernicus.eu/charts/packages/cams/products/aerosol-forecasts
Vocht in de atmosfeer van GFS is oa te zien bij tropical tidbits (als "PWAT"), de anomalie is wel handig wat mij betreft:
https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?model=gfs®ion=eu&pkg=mslp_pwata
Iets als luchtdruk is ook belangrijk maar voor één specifieke locatie verandert dat maar weinig, die invloed merk je vooral als je van hoogte veranderd. Hoe hoger des te minder atmosfeer (lagere druk) en hoe helderder het zal zijn. Hoogte is een enorm goede proxy voor luchtdruk.
De stand van de zon maakt ook veel uit, bij zonsopgang of ondergang zal het nooit diep blauw zijn en is er meer verstrooiing dan midden op de dag. Dat speelt ook met winter versus zomer etc. Maar de stand van de zon is meestal wel intuïtief lijkt me, daar heb je (denk ik) geen externe informatie voor nodig.