Oost-Europa?
We zien hoe dan ook nu al een aantal runs op rij interessante ontwikkelingen gaande op de lange termijn. We zien dat de koudeput die voor komend weekend lange tijd de onzekerheid in de verwachting veroorzaakte, uiteindelijk ervoor zorgt dat de 'brug' tussen de Azoor en de Scandi opgeblazen wordt. Waarbij de Azoor evolueert tot een enorme Oceaanhoog, en dat hele zaakje lijkt (zoals het zich nu aan laat zien) in de loop van volgende week oostwaarts op te schuiven. Gevolg zou dan zijn dat er een enorme glijbaan uit het hoge noorden ontstaat, tussen de Oceaanblokkade en een lagedrukbastion de hele westelijke helft (van noord naar zuid) van Europa.
Gebeurt dit, dan komt het uitzonderlijk warme weer voor de tijd van het jaar waar wij nu mee te maken hebben, prompt ten einde. En krijgen we in West-Europa in de plaats daarvoor temperaturen die veel lager liggen dan de langjarige gemiddelden. Opvallend daarbij is dat die 'kou' volgens de huidige lange-termijnverwachtingen van de GFS-Oper (en nog wat leden) helemaal lijkt uit te zakken tot over grote delen van de Middellandse Zee. Daar lijkt de zomer dan helemaal ten einde te komen, sterker nog, de koude lucht i.c.m. het warme mediterrane water zou in dat geval wel eens voor zeer veel neerslag kunnen zorgen. Sommen van 100-150 mm in enkele dagen behoren dan regionaal zeker tot de mogelijkheden.
De andere kant van de medaille beleven Oost-Europa, en in mindere mate ook Scandinavië. In het oosten van Europa en ook in Europees Rusland is september extreem warm begonnen en als deze setting er komt, zal die uitzonderlijke warmte daar blijven aanhouden volgende week. Met de huidige vooruitzichten zou het mij niet verbazen dat Moskou richting een recordwarme septembermaand gaat.