Bron: https://inspanje.nl/spanje-beleeft-warmste-maand-augustus-ooit-gemeten/
Augustus 2024 is officieel de warmste augustusmaand in de geschiedenis van Spanje, gelijk aan augustus 2003, maar met hogere maximale temperaturen. De gemiddelde temperatuur op het vasteland van Spanje bedroeg 24,8 °C, wat 1,8 °C boven het gemiddelde ligt voor deze tijd van het jaar.
Dit maakte het tot een “zeer warme” maand, vooral in het zuiden en midden van Spanje, en in de Canarische Eilanden zelfs “extreem warm”. Dat blijkt uit gegevens verstrekt door het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie.
De maand kende maar liefst twee hittegolven op het Spaanse vasteland en de Balearen. De eerste vond plaats tussen 6 en 13 augustus en de tweede tussen 18 en 25 augustus. Hier liepen temperaturen op tot 45°C in Valencia en delen van Andalusië. De Canarische Eilanden werden ook getroffen door twee hittegolven; de eerste tussen 10 en 14 augustus en det weede tussen 20 en 24 augustus. Hierbij werden temperaturen boven de 40°C werden gemeten. In totaal beleefden het vasteland en de Balearen 16 dagen van hittegolf, meer dan de helft van de maand.
Wat neerslag betreft, was augustus 2023 uitzonderlijk droog, met een gemiddelde neerslag van slechts 10,1 mm op het vasteland, wat slechts 47% is van het normale maandelijks gemiddelde. Dit maakte het de zevende droogste augustus sinds 1961. De verschillen zijn regionaal desondanks erg groot. In de Balearen en de Canarische Eilanden werd meer regen gemeten dan normaal. Met name op de Balearen waar het de derde natste augustusmaand sinds het begin van de metingen was.
Deze extreme klimatologische omstandigheden onderstrepen de voortdurende impact van klimaatverandering op Spanje. De combinatie van recordhoge temperaturen en ernstige droogte benadrukt de dringende noodzaak voor aanpassingsmaatregelen en betere waterbeheerstrategieën om toekomstige klimaatuitdagingen aan te pakken.
De hittegolven en beperkte neerslag hebben grote gevolgen gehad voor zowel het milieu als de samenleving, en waarschuwen voor mogelijke toekomstige crises als deze trend zich voortzet.