Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschikbaar

Bericht van: Jelmer (Wageningen) , 20-10-2024 11:07 

De afgelopen tijd heeft het KNMI weer nieuwe openbare data beschikbaar gesteld via hun Dataplatform - met dank aan Ben (Lelystad) die me daar regelmatig een update van geeft. Zodat zo veel mogelijk weerliefhebbers en geïnteresseerden er gebruik van kunnen maken, zijn sinds gisterenavond twee nieuwe toepassingen te vinden op mijn website.

Als eerste een gedetailleerde temperatuurkaart. Deze komt weliswaar met iets meer vertraging binnen (ongeveer 25 minuten i.p.v. 10 minuten voor alleen de AWS-metingen), maar kan wel een veel realistischer beeld van de werkelijke temperatuurverdeling in Nederland geven. Naast de officiële waarnemingen - die ook in de kaart te zien zijn - worden ook metingen van weerstations aangesloten bij het WOW-netwerk meegenomen. Daarnaast worden voor de interpolatie verschillende landschapskenmerken gebruikt, zoals de afstand tot zee, stedelijkheidsgraad, landgebruik enzovoorts. (data)

Daarnaast is er ook data beschikbaar voor de kansen op extreem weer, welke ik heb verwerkt tot een kanstabel voor extreem weer. Daarin is de grootste kans op een bepaald weerfenomeen en criterium ergens in Nederland te zien. Vooralsnog alleen voor hitte, dichte mist en zware windstoten, maar in de toekomst als het goed is voor nog meer parameters (zoals zware regen of onweersbuien). Verder is het nu een letterlijke vertaling vanuit de output van het ECMWF Ensemble, en zijn de waarden nog niet gekalibreerd. Toch kan de tabel een mooi overzicht geven van de kansen op extreem weer, met name op de wat langere termijn. Daarbij is natuurlijk vooral ook de ontwikkeling van de kansen van run-op-run interessant. Wanneer voor één van de parameters de puntkans ergens in Nederland >25% is, wordt ook weergegeven in welke regio het risico het grootst is. In feite is het een vertaling van de weerpluim, maar dan met de focus op extreem weer. De tabel update logischerwijs dan ook twee keer per dag wanneer de nieuwe run van het ECMWF Ensemble binnen is. (data)

---

Link naar de webpagina waar de temperatuurkaarten en kanstabel te vinden zijn: weatherconsult.nl

Mochten er nog dingen zijn die niet goed blijken te werken op de website, stuur me dan gerust een PB.

---

Animatie van de temperaturen afgelopen dinsdag (15 oktober) met de nieuwe data:

---

Kanstabel voor extreem weer o.b.v. het ECMWF Ensemble van vanochtend:

Regenradar en kaart met waarnemingen: Weatherconsult.nl

Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschikbaar   ( 996)
Jelmer (Wageningen) ( 8m) -- 20-10-2024 11:07
Re: Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschik   ( 263)
Ronald (Groningen) -- 20-10-2024 11:59
Re: Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschik   ( 178)
Gerhard (Vaassen) ( 15m) -- 20-10-2024 12:49
Re: Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschik   ( 154)
Jelmer (Wageningen) ( 8m) -- 20-10-2024 12:57
Re: Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschik   ( 103)
Jelmer (Wageningen) ( 8m) -- 20-10-2024 13:56
Re: Gedetailleerde temperatuurkaarten & Kanstabel extreem weer beschik   ( 128)
Justin (Ede) ( 28m) -- 20-10-2024 13:21