ECEPS 00z ensemblebespreking

Bericht van: Novi (Meppel) , 20-10-2024 11:19 

Vandaag en morgen lijkt de Benelux onder een stevige westelijke stroming te blijven in de atmosfeer. Het gevolg daarvan is dat de wind vaak vanuit het zuidwesten komt. De temperatuur blijft daardoor ruim boven de klimatologische normaal van ~14°C. Vannacht blijft de minimumtemperatuur zeer hoog vanwege bewolking, regen en wind (50-70 km/u langs de noordwestelijke kust) als gevolg van een uitloper van de zeer intense stormdepressie Ashley. De minimumtemperatuur kan op sommige plaatsen boven de 15°C blijven. Tijdens de passage van het koufront vannacht, dat ook in connectie staat met Ashley, kan de temperatuur echter een aantal graden dalen en is er ook wat meer in het binnenland kans op windstoten van 50-70 km/u. 

Tussen 22 en 24 oktober beweegt een hogedrukgebied van 1.030 hPa naar het Europees vasteland. We krijgen deze dagen met hogedrukinvloed te maken. Het gevolg daarvan is dat de wind draait naar het zuidoosten en het weer tijdelijk stabieler wordt in de Benelux. De temperaturen zullen overdag rond de 17°C liggen. In de nachten kan de temperatuur dalen richting de 7°C, bij optimale uitstraling kan de temperatuur lokaal beneden de 5°C dalen. Er zal een stuk minder bewolking aanwezig zijn en de zon kan volop gaan schijnen in de Benelux.

Vanaf 25 oktober lijkt er in het ensemble een tweedeling te gaan plaatsvinden. De kans is aanzienlijk dat de temperaturen gaan dalen tot in de buurt van de klimatologische normaal, maar er zijn ook een redelijk aantal members (~40%) die voor een voortzetting van het zachte weer gaan. De straalstroom is nog wel aanwezig, dus er is nog steeds potentie op cyclogenese van lagedrukgebieden. Als deze lagedrukgebieden zich weten op te dringen, dan is er in de Benelux ook weer kans op wisselvallig of zelfs onstuimig weer. Daarentegen kan het meanderen van de straalstroom ervoor zorgen dat hogedrukgebieden tijdelijk boven Europa komen te liggen, wat resulteert in stabiel weer zoals in de voorgaande periode. Het kan dus alle kanten op tijdens deze periode.




Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.

ECEPS 00z ensemblebespreking   ( 1387)
Novi (Meppel) -- 20-10-2024 11:19
Re: ECEPS 00z ensemblebespreking   ( 271)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 20-10-2024 14:24