Flashback: 20 oktober 2004 - 2023

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 20-10-2024 17:05 

Woensdag, 20 oktober 2004

 

We waanden ons haast middenin de zomer toen we vanochtend de eerste stapjes in de buitenlucht zetten. Hoewel het zwaarbewolkt was en er met momenten aardig wat neerslag naar beneden kwam bleek het kwik niet verder dan 10,0 graden gedaald te zijn, en in de loop van de dag ging ie dan met indrukwekkende snelheid de hoogte in zodat we in de namiddag op een aangenaam warme 21,5 graden uitkwam. Na de middag was de bewolking eveneens beginnen te wijken zodat het best wel een aangenaam en vriendelijk weertje was voor de tijd van het jaar met tussendoor een mooi najaarszonnetje, al zullen de fietsers onder ons het misschien minder beamen door een erg krachtige zuidelijke wind die tot 39 km/h tekeerging. Ze moesten in de voormiddag ook nog eens 3,6 liter regenwater incasseren van eerdergenoemde regenzone. Hoewel de temperatuur ondertussen weer wat begint te dalen zal het weer de komende nacht ook nog zomers aandoen met lokaal onweerachtige buien als afsluiter voor deze nazomerdag. De dagen erna worden wat minder warm maar met temperaturen rond 18 graden zeker niet te versmaden. De wind zal echter steeds krachtig uit de zuidelijke tot zuidwestelijke hoek komen aandraven.

 

 

Donderdag, 20 oktober 2005

 

De eerste controle van de pluviometerstand vanochtend zorgde voor enigzinds verbaasde blikken toen bleek dat de "lichte" regen niet minder dan 11,0 mm heeft achtergelaten op Malderse bodem. De neerslag deed zich voor onder vorm van een reeks buien waarvan de eerste omstreeks 1H00 zorgde voor een rate van 73,8 mm/h, terwijl de andere buien lichter waren maar aanhielden tot rond 3H. De rest van de nacht verliep echter rustig en droog terwijl we overdag een mengelmoes van opklaringen en wolkenvelden kregen, voornamelijk Stratocumulus met wat Cumulus ertussen gemengd. De bewolking werd tijdelijk hardnekkiger kort na de middag maar week weer gedeeltelijk een paar uur later waardoor we de zon terug regelmatig te zien kregen. Met minima van 11,8 graden was het vanochtend weer erg zacht voor de tijd van het jaar maar overdag deden de temperaturen het niet zo goed meer in vergelijking met gisteren, er kwam hooguit een 16,9 graden uit de bus, weliswaar nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar, maar de wind deed in elk geval al een goed geslaagde poging om dit te compenseren door uit te halen tot 34 km/h uit zuidwestelijke richtingen. De daglichtperiode werd afgesloten met een door hoge wolkensluiers omlijste zonsondergang en deze bewolking is reeds de voorbode van een volgende uitdiepende depressie die het vooral op het zuiden van het land lijkt gemunt te hebben maar eigenlijk de hele Benelux vannacht van de nodige liters extra hemelwater zal voorzien. De regenzones zullen morgen nog een hele dag blijven naslepen met nog wat lichte regen en veel wolken waarna er een adempauze volgt die zaterdagmiddag echter wordt afgesloten met verse regen die best wel pittig kan zijn en vergezeld kan worden door onweerachtige buien. Zoals het er nu naar uitziet zal de buienaktiviteit rond 15H zijn hoogtepunt bereiken in Malderen, maar gezien het lokale karakter van onweersbuien valt een betrouwbare prognose van neerslagintensiteit, hoeveelheid en timing onmogelijk op te maken dus mogen we weer met de algemene term "wisselvallig herfstweer" op de proppen komen.

 

 

Vrijdag, 20 oktober 2006

 

Tijdens de ochtenduurtjes was er aan bewolking duidelijk geen gebrek terwijl er ook nog aardig wat wind stond. Het bleef echter droog terwijl de minima andermaal op peil werden gehouden door zowel tropische luchtaanvoer als isolerende bewolking. De bewolking was net als gisteren echter niet al te koppig en duldde al snel zonder enige problemen de aanwezigheid van opklaringen naast zich, die vanuit het zuidwesten kwamen binnendrijven. Diepblauwe luchten in combinatie met netjes geordende toefjes Altocumulus en spierwitte flardjes Stratus fractus zorgden voor een fraai en fotogeniek weersbeeld. Wie hiervan wilde genieten moest er echter tijdig bijzijn want de voormiddag was nog maar amper halverwege toen er een flinke massa laaghangende Stratusbewolking kwam opzetten die de fraaie opklaringen stelselmatig weer uit het land verdreven. Dit met een verder aantrekkende zuid-zuidwestenwind die tijdelijk snelheden tot 33,8km/h wist te halen. Lang duurde het niet voordat ook de vochtige produkten erbij betrokken werden, en deze bereikten ons in de vorm van buien die op hun beurt slechts een kort leven beschoren waren (ze waren er in elk geval te Brussel, maar in Malderen is er geen meetbare neerslag gevallen) en gevolgd werden door een paar spaarzame opklaringen die rond de middag het Vlaamse binnenland indreven. Het algemene weersbeeld, dat ook het grootste deel van de namiddag beheerste, was eerder somber onder een chaotisch bewolkte hemel waarbij vooral de grijstinten het voor het zeggen hadden. Net als vanochtend werden deze schaarse opklaringen weer gevolgd door een aantal buien die eerst vrij intens waren maar later slechts wat gespetter opleverden, en alweer een uitgesproken liefde voor het Brusselse koesterden, al wist de bewolking haar greep op het weersbeeld veel beter vast te houden. Het was ondertussen al avond toen nieuwe opklaringen met duidelijk veel meer overtuiging kwamen opzetten en de laatste paar uur van de daglichtperiode in een erg vriendelijke sfeer deden verlopen. Toenemende Cirrostratus en Altostratusbewolking vanuit het westen deden echter al meteen vermoeden dat ook deze droge periode geen lang leven beschoren is. Enkele fijne regendruppeltjes in de late avond bevestigden dit en zullen wellicht nog gevolgd worden door meer de komende uren. Het regen en windgeweld van vandaag werd opnieuw gecompenseerd door de erg milde temperaturen die zich tussen 12,9 en 18,3 graden ophielden. Hoewel het misschien in extremis nog wordt aangevuld bedroeg het neerslagtotaal vandaag voorlopig 0,0 mm.

 

 

Zaterdag, 20 oktober 2007

 

Na een erg frisse nacht waarbij de minima uitkwamen op een ijzige -0,2 graden, volgde een stralende herfstdag met nazomerse allures waarbij diepblauwe luchten en een felle zon voor een zuiderse stemming zorgden. Niettemin was het erg frisjes, zeker op onbeschutte schaduwplekjes, vermits de zon niet meer in staat is om de thermische achterstand waarmee we vanochtend werde opgezadeld, in te halen. Gelukkig stond er niet al teveel wind met 12,9 km/h uit het oost- zuidoosten waardoor het niet te guur of kil ging aanvoelen. De temperatuur bereikte uiteindelijk 13,6 graden in de namiddag. Geheel wolkenloos bleef het niet: er waren af en toe Stratocumulusvelden en een weinig Cirrus te zien die ver weg aan de horizon op de loer lagen, maar gelukkig geen verdere aktie ondernamen om de zonnekloppers onder ons te dwarsbomen. De bewolking leek zich meer in het binnenland te consentreren en tegen zonsondergang kwam ze wat dichterbij gekrabbeld wat echter evenmin voor hinder zorgde, maar wel voor een bijzonder fraai ingekleurde zonsondergang te zorgen. Later gingen de wolkjes als thermische isolatiedeken fungeren, maar ze konden niet verhinderen dat de afkoeling zich weer erg snel inzette en vorstige toestanden zullen de komende nacht een re le dreiging vormen voor de laatste zomerbloeiers en vorstgevoelige plantjes die nu nog in open lucht staan.

 

 

Maandag, 20 oktober 2008

 

Het was vanochtend nog steeds helder, doch niet al te koud (7,9 graden) doordat de wind de hele nacht voor een goede menging van de luchtlagen heeft gezorgd. Toen de zon haar eerste stralenbundels over het Malderse herfstlandschap uitwierp, bleek dat het niet helemaal wolkenloos was, want het luchtruim zat vol met ragfijne Cirrus/Cirrostratuswolkjes. Deze consentreerden zich in het west- noordwesten maar in de zuidwestelijke stroming werden na een tijdje ook Stratocumulus floccus en castellanus- veldjes aangevoerd waardoor de zon af en toe een rustpauze moest inlassen. Later verdwenen deze wolkjes weer, maar de Cirrostratus'band' bleef intakt en leek langzaam maar zeker wat dichterbij te komen. Ze kreeg bovendien gezelschap van Altocumuluswolken die weliswaar mooi oogden, maar reeds de voorbode waren van een minder fraai weertype, behalve dan voor degenen die uit zijn op 'aktie'. Eerst konden we echter nog genieten van een in zomerse sferen gehulde namiddag waarbij uitbundige zonneschijn het kwik meteen opjoeg naar maxima van 18,8 graden bij een weliswaar erg pittig briesje tot 43,5 km/h uit het zuidwesten. Op het einde van de namiddag ging de nog steeds scherp begrensde band van Cirrostratusbewolking over in Altostratus, waardoor de zon vrij plots voor langere tijd verdween toen ze ermee in botsing kwam. Achter deze wolkenband zaten nieuwe opklaringen en toen de zon daarin terechtkwam, werd de bewolking langs onder beschenen, wat een erg indrukwekkende zonsondergang met mammatus- achtige luchten tot gevolg had. De rest van de avond verliep licht tot half bewolkt en redelijk zacht waarbij echter opviel dat de wind flink bleef aanhouden en zelfs in kracht leek toe te nemen. Tegen middernacht was er nog geen meetbare neerslag gevallen waardoor we weer met een totaal van 0,0 mm kunnen eindigen.

 

 

Dinsdag, 20 oktober 2009

 

De bewolking zag er vanochtend min of meer het zelfde uit als gisterenavond. Het werd dus een zonsopgang die baadde in een gulden schoonheid terwijl de bewolking uit Altocumulus, Cirrostratus en onregelmatig verspreide Altostratusvelden bestond. Het kwik is hierbij ingekrompen naar een kille 2,8 graden terwijl het in open gebieden wellicht tot lichte grondvorst is gekomen. Zodra de zon goed en wel was opgekomen ging de kleurenpracht er grotendeels uit, maar ook dan bleven de eerdergenoemde wolkensoorten een ware streling voor het oog. Het weerbeeld veranderde er overdag nauwelijks op, al kwam er tijdens de namiddag en avond geleidelijk meer sluierbewolking aan te pas. Deze was afkomstig van een depressie die er op de satellietbeelden behoorlijk indrukwekkend uitziet, maar voor de Lage Landen zeker geen ruig herfstweer zal brengen. Aan de voorzijde van diens koufront werd daarentegen extra zachte lucht aangevoerd waardoor we konden genieten van zachte maxima die 15,2 graden haalden. Dit gebeurde bij een oostelijke bries die met snelheden tot 22,5 km/h goed voelbaar was. Tijdens de avond konden we andermaal genieten van een fotogenieke zonsondergang waarna het door de toenemende bewolking slechts langzaam afkoelde. Voor wat Malderen betreft tenminste, want de noordelijke helft van Nederland bevindt zich in duidelijk koudere lucht en zal vannacht mogelijk met lichte grondvorst af te rekenen krijgen. Te Malderen schommelden de temperaturen op het einde van het etmaal nog steeds rond of net onder de tien graden terwijl we afsloten met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Woensdag, 20 oktober 2010

 

Ook 's nachts kregen we de ene na de andere bui te verwerken, al leken ze elkaar iets minder snel op te volgen. Tussendoor waren er droge perioden, maar het was zo goed als betrokken waardoor het niet verder dan 6,2 graden kon afkoelen. De buienactiviteit bleef er tijdens de voormiddag eveneens goed inzitten waardoor het een erg chaotische en gevaarlijke ochtendspits werd. Het was wachten tot halverwege de voormiddag om de eerste opklaringen te zien verschijnen terwijl er steeds meer en langere droge perioden optraden. Maar de wolken bleven in de meerderheid terwijl het op sommige momenten nog flink doorplensde. Een strakke westenwind scherpte het koudegevoel flink aan met haar snelheden tot 32,2 km/h en de temperaturen vielen dan ook erg laag uit met 9,6 graden als maximum. Gelukkig konden we rekenen op prachtige wolkenlandschappen tussendoor, maar voor mensen die niet met het weer of wolkenfotografie begaan zijn, was het een dag om snel te vergeten. Tijdens de avond werd er terug meer nadruk gelegd op drogere perioden en opklaringen, wat het kwik de gelegenheid gaf om nog eens flink door te zakken zodat we al snel onder de 5 graden doken. De uiteindelijke minima werden dan ook pas 's avonds bereikt met 4,4 graden. Er vielen nog een drietal pittige buien die het neerslagtotaal aanvulden tot 10,6 mm en voor natte wegen zorgden die komende nacht wel eens in ijsbanen zouden kunnen veranderen...

 

 

Donderdag, 20 oktober 2011

 

Ook vandaag werd de dreiging van de eerste nachtvorst succesvol afgewend en werd het niet kouder dan 2,7 graden. Hoewel het aan de grond al verschillende keren heeft gevroren, is de temperatuur op neushoogte nog geen enkele keer onder nul gezakt dit seizoen. Er waren sterren te zien dus de lucht was nog helder doch er waren bij zonsopgang nog steeds buienwolken te zien. Deze waren minder hoog door het op gang komen van subsidentie waardoor de wolken zich onder een steeds lager hangende inversie gingen uitspreiden. Tegen de middag was er van buien nauwelijks nog sprake en in Malderen werd het neerslagtotaal van 3,3 mm reeds vroeg in de nacht bereikt. We zagen nu een mengeling van Cumulus en Stratocumulus terwijl er wat Cirrus en Cirrostratus binnendreef. Het kwik liep op tot 13,7 graden en vooral uit de wind was het nog aangenaam toeven buiten. Tegen de avond was de inversielaag zodanig gezakt dat de weergoden er geen Cumuluswolkjes meer konden onderschuiven en korte tijd later lukte dat met Stratocumuluswolken ook niet meer. Het werd dus helder en het kwik ging vooral na zonsondergang snel onderuit ondanks de sluierwolkjes die overbleven. De temperatuur bereikte tegen middernacht de minima van 1,4 graden waardoor nachtvorst ook in de hut onafwendbaar lijkt voor morgenochtend.

 

 

Zaterdag, 20 oktober 2012

 

De dag begon grijs en somber maar het was aangenaam zacht bij temperaturen die niet beneden 14,1 graden zijn gezakt. Het sombere weertype bleef standhouden maar bij de vlucht naar Londen bleek deze wolkenmassa toch nog interessante eigenschappen te bezitten. Ze was immers opgebouwd uit verschillende lagen die vooral prachtig oogden nadat we boven de onderste laag waren uitgestegen. De onderste laag bestond uit Stratusbewolking terwijl daarboven drie lagen Altocumulus zweefden met op grote hoogte Cirrus en Cirrostratus. Het koufront bevond zich ergens ter hoogte van Londen en zorgde voor dikkere wolkenmassa's die het echter interessant konden houden door de voortdurende verandering van lichtinval en kleur bij het doorvliegen van de stapelwolken die in de koufrontbewolking zaten ingebed. Londen bleek zich net aan de achterkant van het front te bevinden en aan de westelijke horizon waren nog net de opklaringen te zien van de polaire lucht verderop. Vanuit het zuiden kwamen later op de avond echter buien aanzetten waardoor de dag er erg nat eindigde.

 

 

Zondag, 20 oktober 2013

 

Na een zachte en droge nacht leek het alsof we ons ergens middenin juli bevonden. Er was een mooie, blauwe lucht te zien waarin Altocumulus floccus bewolking hing die zomerse onweersbuien leek vooraf te gaan. De temperaturen waren hoog met minima van ... graden terwijl er een zachte tot warme zuid- zuidwestelijke bries stond. Ideaal barbecueweer dus ware het niet dat de winkelrekken reeds volstonden met kerstversiering. De bewolking nam tijdens de voormiddag lichtjes toe en we kregen steeds meer dreigende Altostratusvelden te zien terwijl er ook velden van Cirrostratus en Cirrus spissatus zichtbaar werden. Deze waren scherp begrensd en wekten de indruk van verijsde toppen van onweerscellen afkomstig te zijn, maar het bleef voorlopig droog met brede opklaringen. Wel stak er een stevige wind op die voooral na de middag goed voelbaar was en meestal uit zuid-zuidwestelijke richtingen kwam. Tijdens het tweede deel van de namiddag dreef er Stratocumulus castellanus bewolking voorbij waaruit zich forse stapelwolken gingen ontwikkelen terwijl er steeds dikkere Cirrostratus en Altostratus bewolking binnendreef vanuit het zuidwesten. Deze keer was de bewolking aaneengesloten en evolueerden we naar een somber en betrokken weertype terwijl het door de nog steeds verder aanwakkerende wind op sommige momenten kil aanvoelde ondanks de erg hoge maxima van ... graden. Op het einde van de namiddag bereikten de buien ons vanuit het zuidwesten en zagen we dreigende stapelwolken ontstaan die zich uit Stratocumulus castellanusvelden ontwikkelden. Voor wie in Malderen woonde, bleef het daar echter bij, want we kregen enkel wat lichte regen te verwerken na zonsondergang die goed was voor een dagtotaal van 0,2 mm. Op andere plaatsen was er meer actie te bleven en kreeg men zelfs te maken met felle onweersbuienn waaruit zich plaatselijk windhozen wisten te ontwikkelen (supercells) en ook de bijhorende schademeldingen bleven niet uit. De onweersliefhebbers die zich in de buurt bevonden werden bovendien ook nog eens getrakteerd op vurige bliksemshows met een voor de tijd van het jaar erg hoge bliksemactiviteit. De laatste paar uren van de avond verliepen in malderen droog waardoor we het bij het eerdergenoemde neerslagtotaal en veel bewolking hielden.

 

 

Maandag, 20 oktober 2014

 

Het was vanochtend nog steeds vrij zacht bij temperaturen rond 14 graden bij een afwisseling van Stratocumuluswolken en Stratus fractus die voor een sfeervolle zonsopgang zorgden. Overdag werd het een komen en gaan van wolkenvelden en opklaringen waarbij opviel dat de zichtbaarheid in horizontale richthing wat begon terug te lopen en de lucht een heiige indruk begon te maken. Er werden stapelwolken gevormd maar in Malderen kwam het niet tot (meetbare) buien. Het kwik heeft duidelijk flink ingeleverd want we haalden nu niet meer dan 18,3 graden wat voor deze tijd van het jaar echter nog steeds erg hoog is. Tegen het einde van de namiddag kwamen we onder de invloed van een ex tropische cycloon (Gonzalo) die een scherp begrensd Cirrostratusdek tevoorschijn toverde in het noordwesten, geflankeerd door Cumuluswolken. Deze cycloon zou ook bij ons stormachtig weer brengen, maar toch verliep de avond opvallend rustig en bijna windstil ondanks de soms forse stapelwolken die er nu te zien waren en zelfs nog een zestal regendruppels lieten vallen bij valavond. Na zonsondergang werd het weer droog al leek de wind na 22H weer wat aan te wakkeren. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm en de minima werden pas op het einde van de avond bereikt met 13,2 gr

 

 

Dinsdag, 20 oktober 2015

 

Er hing vanochtend zeer dichte mist in Malderen die het zicht beperkte tot enkele tientallen meters terwijl het was afgekoeld tot 6,4 graden. Deze trok na een kwartiertje weer op, maar eigenlijk was die beter gewoon blijven hangen, zodat we tenminste het sombere en trieste Stratus wolkendek erboven niet meer hoefden te aanzien. Gelukkig kwam een koufront even later redding brengen en kwamen we vrij snel in heldere lucht terecht met opklaringen en stapelwolken. Het zag er nu een stuk luchtiger en transparanter uit terwijl we af en toe zowaar de zon te zien kregen. De resterende Stratus bewolking ging over in Stratocumulus castellanus welke een onstabiele atmosfeer aangaf, en tijdens de namiddag kwam het hier en daar inderdaad tot buitjes die zich op een zwak noordwestelijk briesje lieten voortdrijven. Veel stelden ze echter niet voor en het bleef erg rustig najaarsweer bij temperaturen die naar een vrij zachte 13,8 graden stegen. Na zonsondergang wist er terug een licht buitje tot in Malderen door te dringen, maar daarna klaarde het steeds verder uit door toedoen van warmte advectie in de hogere luchtlagen. Dit proces was het werk van een warmtefront dat zich de komende 24 uur met ons zal bezig houden, maar voor vandaag zouden we daar verder nog niet mee te maken krijgen. Het neerslagtotaal van 0,0 mm dat door de buien niet kon worden aangevuld, werd dat evenmin door de in aantocht zijnde regen

 

 

Donderdag, 20 oktober 2016

 

De mist is tijdens de nacht weer opgetrokken, maar dat heeft ze blijkbaar tamelijk letterlijk gedaan want het was nu Stratus bewolking waar we tegenaan keken. Deze hield ons zacht met minima van 7,6 graden, maar ze hield ons ook zuur door haar sombere uitstraling. Kort daarna arriveerden de opklaringen echter als zoetmakertjes en zagen we de bewolking snel overgaan in Stratocumulus. Maar vanuit het west- zuidwesten naderde een geclusterd buiengebiedje dat plaatselijk voor heel veel neerslag zorgde terwijl het in Malderen de gegenereerde Cirrus densus bewolking was die het de zon knap lastig maakte. Samen met de Stratocumulus en Stratus fractus toefjes was het met momenten maar een grijze bedoening en het kwik maakte het weerbeeld er niet bepaald vriendelijker op door bij 13,4 graden reeds af te haken. Tijdens de namiddag kwamen we aan de achterzijde van de buiencluster terecht en zagen we langs alle kanten afzonderlijke buienwolken de hoogte in schieten. Het zag er hoogst onstabiel uit, de warme schemeringskleuren zorgden voor een schitterend uitzicht en vanachter glas en naast een ferme kachel deed het zelfs wat denken aan een typische buienlucht in gebieden die zich aan de Evenaar bevonden. Vanuit het noorden probeerde zo een bui tot in Malderen door te dringen, maar dat was buiten het onzichtbare buienschild gerekend waar deze lokatie al sinds mensenheugenis voor berucht is. Het bleef dus droog en er hoefde niets meer bijgesteld te worden aan het uit die buiencluster verzamelde neerslagtotaal van 2,3 mm.

 

 

Vrijdag, 20 oktober 2017

 

Tijdens het tweede deel van de nacht werden we ook in Malderen overspoeld door een aantal pittige regenvlagen die bij een koufront hoorden. Daar de zachte lucht pas overdag zou verdreven worden, waren de minima nog steeds hoog met 11,5 graden. De regenval was erg intens op sommige momenten en had een buiig karakter terwijl er ook flink wat wind stond. Deze ruimde naar zuidwestelijke richtingen en het begon dan ook al snel frisser aan te voelen. De passage van de regenzone duurde slechts kort en vanuit het westen dreven er opklaringen binnen met diepblauwe luchten en fraaie stapelwolken. Deze werden echter snel talrijker en in de hogere luchtlagen dreef er Cirrostratus en Altostratus binnen waardoor het tegen de middag terug grijs en somber was met veel wind en killere temperaturen die het bij 17,6 graden reeds voor bekeken hielden. In de bewolking zaten ook buien ingebed, maar dit bleek opnieuw een aangelegenheid voor Buitenlandse Zaken departement Nederlandse bevoegdheden te zijn. Al slaagden sommige buien er in om toch nog over de grens te strompelen en zo ook in Vlaanderen wat gespetter op te leveren (vooral in het westen en noorden). Tijdens de avond klaarde het weer wat op en zagen we een sterrenhemel met hier en daar echter Cumulonimbuswolken die verraadden dat het nog lang niet gedaan was met de buiigheid. Al mochten degenen die in Malderen nog wilden buitenkomen op beide oren slapen voor zover ze dan nog zouden buiten geraken. Het neerslagtotaal bereikte 4,9 mm. 

 

 

Zaterdag, 20 oktober 2018

 

(Taiwan) De atmosfeer heeft zich nu helemaal weten te stabiliseren en na een zachte dag kregen we een warme maar mooie zomerdag voorgeschoteld waarbij er onschuldige stapelwolkjes werden gevormd tijdens de namiddag. Telkens de wind wegviel voelde het echter drukkend aan en voor wie dat te veel was, was het op de tanden bijten tot de late namiddag toen de zon zwakker werd en de zwoelte plaats maakte voor aangename zachtheid waardoor het weer een ideale terrasjesavond werd voor zover de malariamuggen daar toestemming voor gaven. Neerslag was nu in de verste verte niet te bekennen.

 

 

Zondag, 20 oktober 2019

 

 Tijdens de ochtend was het nog droog maar de dreigende Altostratus gaf al aan dat het niet lang zou duren (al weten we tegenwoordig nooit met deze wolkensoort). Met minima van 7,6 graden was het kil maar de wind hield zich op de vlakte. Na een tijdje begon het dan met dikke druppels te regenen, doch het stelde weinig voor en de neerslag was nog niet meetbaar. En het werd snel weer droog terwijl er een zwak waterzonnetje door de Altostratus priemde. Dan vielen er terug dikke druppels en dan was het weer droog. Vervolgens weer dikke druppels en opnieuw droog. Dan begon het meer overtuigend te regenen al was het duidelijk dat de hoofdprijs voor het oosten van het land weggelegd was. In Malderen bleef het meestal bij korte perioden van wat zwaardere regen terwijl het nog regelmatig droog werd. Hoe dan ook bleef het eerder koel met maxima van 13,6 graden. Naar de avond toe werd het weer helemaal droog maar er bleef een dikke laag Altostratus hangen die niet veel goeds of juist iets fantastisch voor de natuur beloofde. Dikwijls waren daar undulatus structuren in te zien, en deze wolk leende zich dan ook uitstekend voor drama fotografie. Ook na zonsondergang veranderde er nog niets aan het rustige, eerder droge en betrokken weertype. Het neerslagtotaal was dus nog steeds bescheiden met 0,2 mm.

 

 

Dinsdag, 20 oktober 2020

 

 Warme luchtmassa's rukten op vanuit het zuiden, aangestuurd door een krachtige depressie boven Ierland welke er op de satellietbeelden spectaculair uitzag. Het begon al met zachte minima van 7,2 graden maar eer de warmte ons echt zou bereiken moesten we eerst nog een regenzone verwerken. En wie zich verheugt op fraai nazomerweer was er ook aan voor de moeite want om de voorspelde temperaturen voor morgen te halen is er flink wat ruig natuurgeweld nodig in deze tijd van het jaar. Vandaag kregen we dus te maken met de bewolking en de neerslag die de oprukkende warme lucht vooraf ging al stelde dat laatste niet bijster veel voor en kregen we vooral Altostratus bewolking te zien waardoor een waterzonnetje te zien was terwijl er ook vaak asperitas structuren onder te zien waren. Soms zagen we daar ook Altocumulus castellanus en floccus onder, de klassieke onweersverklikkers dus. De neerslag leek opgesplitst te zijn in een natte periode halverwege de voormiddag en nog een korte periode van gedruppel tijdens de late namiddag. Toen deze laatste neerslag ons bereikte ging de bewolking over in Altostratus met lagere pannus bewolking eronder terwijl de warmere lucht begon binnen te stromen met een vrij krachtige zuidenwind. Geen wonder dus dat de maxima van 15,6 graden laat werden bereikt. 

 

 

Woensdag, 20 oktober 2021

 

 Na een aantal perioden van lichte regen in de ochtend werd het droog met Stratus en Stratus fractus bewolking waarin wat opklaringen ontstonden. Deze werden breder en tegen de middag konden we zelfs van een erg zonnig intermezzo genieten. Maar het trok al snel weer toe met Cirrostratus, Stratocumulus en Stratus fractus waarna we een grijs, zacht en winderig vervolg kregen met af en toe een druppel motregen. De temperaturen zaten nog steeds hoog met subtropische minima van 13,3 graden en maxima van 18,4 graden al voelde het toch wat killer aan dan gisteren. Tegen zonsondergang klaarde het op vanuit het westen en ging de bewolking over in netjes gerangschikte Stratocumulus rolletjes waar later fraaie lichtgrijze Cumuluswolken onder ontstonden. Deze gaven aan dat de lucht onstabiel was en dat was in elk geval niet voor niets want even later kwamen er een paar erg pittige buien voorbij en zagen we het ook regelmatig in de verte flitsen. Rond 21H kwam het zelfs op Londerzeels grondgebied tot onweer met een beetje hagel ertussen maar de hoge treksnelheid van de wolken zorgde ervoor dat de buien weinig neerslag konden achterlaten en het dagtotaal alsnog beperkt bleef tot 3,1 mm, nog niet eens een tiende van wat sommige weermodellen berekenden. Op de radar is ondertussen een erg actieve regenzone te zien die op ramkoers lijkt te liggen en misschien nog iets van deze modellen kan laten uitkomen...

 

 

Donderdag, 20 oktober 2022

 

 Voor het naderende koufront uit konden we deze ochtend nog een paar opklaringen meepikken die garant stonden voor een schitterende zonsopgang. De bewolking van de naderende storing werd immers met oranjerode kleuren aangeschenen door de opkomende zon in het oosten. Het was erg zacht met minima van 10,5 graden en zeker in het oosten van het land kon er zo nog een beetje nazomersfeer opgesnuifd worden. De regenzone kwam echter snel opzetten en tegen de middag regende het volop. Maar het was allemaal van korte duur doordat we snel aan de achterkant van het front zaten. De zon kwam er weer door en de koelere lucht die je nu zou verwachten kon nog niet echt doordringen zodat we weer maxima van 20,5 graden konden optekenen bij een zuidwestelijk briesje dat tijdelijk matig was maar tegen de avond wegviel. De neerslaghoeveelheden zijn door de snelle frontpassage beperkt gebleven. Ondertussen is de storing beginnen te golven en zagen we de bewolking vanuit het zuiden weer toenemen nadat die eerst wegtrok naar het zuidoosten. Het ging nu om Altocumulus, Stratocumulus, een eenzame gordel van bizar ogende Cirrus intortus en in het westen nog de typische stapelwolkjes die zich in de gestoorde zeelucht achter het front ontwikkelden. De verschillende kleuren en treksnelheden zorgden voor een schitterend uitzicht dat haar climax bereikte bij zonsondergang. Of misschien toch niet want wat verderop zaten uitzonderlijk krachtige onweerscomplexen die later op de avond nog voor wat klank en lichtspel wisten te zorgen. In Malderen stelde het niet veel voor echter al was er toch nog even een krachtig maar kort stortbuitje dat uit het niets kwam opgedoken en het neerslagtotaal nog wist aan te vullen tot 1,0 mm. Kort voor middernacht konden we nog een aantal donderslagen horen uit een onweerscluster die in vergelijking met haar levendige broertje in het oosten van het land niet veel meer om het lijf had. 

 

 

Vrijdag, 20 oktober 2023

 

 Tijdens de nacht is de bewolking verder toegenomen en is het al gaan regenen in de vroege ochtend. Daarna kwamen we even in een droog gebiedje terecht dat volgens de radar veruit het enige droge plekje van Belgi  was. We waren dus omsingeld door regen en het duurde dan ook niet lang eer het terug begon te plenzen vanuit het zuiden. Het water kwam soms met bakken naar beneden en op andere momenten was het matige regen of gewoon wat motregen. Het leek dus alsof er buienwolken ontstonden binnenin het stratiforme regengebied. Opklaringen kregen echter geen schijn van kans om zich daartussen te vormen en de temperatuur bleef vrij constant doorheen de dag waardoor het tijdens de ochtend zacht aanvoelde met 13,3 graden terwijl het overdag bij amper hogere maxima van 15,8 graden net fris aanvoelde. Tijdens de late namiddag passeerde er terug een gat in de neerslag volgens de radar waardoor we terug in het enige droge plekje van Belgi  terecht kwamen. Al was het gebiedje nu groter dan hetgene dat we eerder vandaag zagen. Maar wie buiten deze gebieden viel hoefde niet lang te wachten op droog weer want vanuit het zuiden dreven er opklaringen binnen waarin we onstabiele buienluchten zagen met Cumulus congestus en Cirrus densus. De buien raakten Malderen niet meer maar op andere plaatsen ging het toch weer flink plenzen. Er was ook ruimte voor wat zonneschijn in de heldere blauwe lucht al hing er ook nogal wat Stratocumulus die het de zon daar moeilijk maakte. De rest van de avond verliep rustig en wisselend bewolkt. Het neerslagtotaal was ondanks de gaten vandaag weer vrij hoog met 10,4 mm al blijkt hetop andere plaatsen een stuk natter geweest te zijn met soms bijna drie keer zoveel regen als in Malderen. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 20 oktober 2004 - 2023   ( 74)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 20-10-2024 17:05