Het weer van de week (M Bleret, BMCB)

Bericht van: Luc (Recht) , 21-10-2024 09:48 

WEER INFO METEO 

door/par MICHAEL BLERET

Météorologue/Meteoroloog - BMCB

Update 21-10-24 10h

 

EEN WEEK MET NATUURLIJK REGEN, MAAR OOK  ZONNESCHIJN.

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie weekend zo goed is verlopen als jullie je hadden voorgesteld.

Wat het weer betreft, begint het een beetje gek te worden in het noorden van het continent met de passage van een storm genaamd Ashley over het noorden van de Britse eilanden en Ierland. Er werden snelheden tot 140 km/u geregistreerd bij Mace head en niet ver van 150 km/u in de Schotse Hooglanden, omstandigheden die in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk zijn in deze regio's.

Wat ons land betreft, zaten we ruim aan de rand, maar we voelden wel wat van de effecten van deze matige tot vrij sterke zuidelijke stroming langs de kust.

Laten we zeggen dat het meest impactvolle gevolg het actieve koufront is dat tussen nu en maandagavond passeert en dat samenhangt met dit uitgestrekte lagedrukgebied. We moeten echter nog even geduld hebben, want daarachter zal zich een mooie hogedrukcel boven het continent vormen. Dit garandeert ons een heldere helft van de week.

Deze hogedrukbarrière zal aan het eind van de week en volgend weekend al tekenen van verzwakking vertonen, met relatief inactieve verstoorde passages. Onder deze omstandigheden zullen de temperaturen dicht bij de seizoenswaarden liggen.

Vanavond zal het koufront nog zwak zijn en vanuit het centrum naar het westen golven, waarbij een kleine band met neerslag zal ontstaan. In het oosten zal er veel lage bewolking zijn, maar het blijft droog.

Deze maandagochtend zal de genoemde storing nog steeds over dezelfde regio's bewegen, maar hij zal actief worden en aanhoudende, matige regen geven onder de frontale band.

In het zuiden blijft het droog, met af en toe vrij grote zonnige perioden ten zuiden van de Ardennen en boven de Gaume.

In de namiddag en avond zal het front heel langzaam naar het centrum bewegen, tegen het begin van de avond zal het ruwweg over de regio's ten westen van een lijn lopen van Charleroi tot Hasselt met frequente en soms vrij zware regen.

In het midden van de volgende nacht zal het front de oversteek van het land beëindigen door naar het oosten te trekken, waar het kortstondig invloed zal hebben. Het is dus boven het westen dat de storing het meest actief zal zijn, met 10 tot 20l/m² over deze regio's in 24 uur (zeer lokaal tot 25-30l/m²😉, goede regen die niet echt voor problemen zou moeten zorgen, afgezien van aquaplaning tijdens zware regenval.

De maxima variëren van 13°C tot 18°C van het westen tot de Condroz, maar kunnen oplopen tot 19°C tot 20°C in het uiterste zuiden als de lucht opklaart, terwijl de luchtstroming licht en veranderlijk zal zijn.

Dinsdag zal afwisselende luchten brengen, verdeeld tussen wolken en buien. In de laatste kunnen nog een paar geïsoleerde buien vallen, maar in de overgrote meerderheid van de regio's zal het droog zijn. De luchtstroom zal licht tot matig zijn vanuit het westzuidwesten en de maxima zullen variëren van 10 tot 15°C.

De volgende nacht klaart de lucht op en ontstaan er plaatselijk mist en nevelbanken. De dieptepunten zullen 0 tot 5°C zijn in de valleien en 5 tot 10°C elders.

Op woensdag, nadat eventuele mist en nevel is verdwenen, wat rond 10-11 uur zal eindigen, zal de zon vaak opklaren tussen kleine cumuluswolken met mooi weer. De maxima zullen tussen 12 en 17°C liggen.

Op donderdag zullen de laaghangende bewolking en enkele cumuluswolken beperkt blijven tot het zuiden van de Ardennen. Afgezien daarvan zal het weer volledig zonnig zijn, met als enig minpunt dat de zuidoostelijke stroming zal aantrekken en tussen 30 en 50 km/h zal gaan waaien en zelfs af en toe 60-70 km/h op de noordelijke hellingen van de Ardense heuvelruggen (voornamelijk de regio Spa-Jalhay-Solwaster-Nassogne). De temperatuur zal op het hoogtepunt van de dag tussen 13 en 17°C liggen.

Vrijdagochtend wordt het vanuit het westen bewolkt en trekt er gedurende 2-3 uur regelmatig lichte tot matige regen van west naar oost over het land terwijl een koufront passeert. In de loop van de middag zal alleen het oosten van het land hier last van hebben en vanuit het westen keren mooie perioden met zonneschijn terug. De temperatuur zal tussen 12 en 18°C liggen, met de hoogste temperaturen voor het front. De windvlagen, of beter gezegd de windstoten, zullen tussen de 30 en 45 km/u bedragen vanuit het zuiden tot zuidwesten.

Op zaterdag zal de lucht aanvankelijk vrij helder zijn aan het begin van de dag, met vrij brede perioden met zonneschijn, waarna de bewolking zich zal uitbreiden en in de middag zal uitbreken in lokale en kortdurende buien, voornamelijk in het westen en langs de Franse grens. De maxima zullen iets dalen tot tussen 10 en 16°C bij een lichte tot matige westelijke tot westnoordwestelijke stroming.

Zondag zou over het geheel genomen een vrij aangename dag moeten worden zodra de ochtendgrijsheid is verdwenen. Het meeste weer zal zonnig zijn, hoewel we in deze tijd van het jaar voorzichtig moeten zijn, vooral over zo'n lange periode. Het risico op regen zal waarschijnlijk ook beperkt zijn. Het weer zal waarschijnlijk kalm zijn en de maxima zullen weinig veranderen.

Voor de komende week zal de configuratie van de drukcentra waarschijnlijk iets veranderen, waarbij de hogedrukgebieden zich af en toe terugtrekken boven de Atlantische Oceaan, waardoor polaire stromingen tijdelijk kunnen plaatsvinden vanaf de Noorse Zee. Als gevolg hiervan zal het kwik waarschijnlijk 'jojoën' tussen 8 en 14°C in het centrum voor de maxima, met verstoorde en mogelijk winderige (maar niet overdreven) passages die worden gescheiden door min of meer langdurige rustperiodes, maar niet noodzakelijkerwijs zonnig. Tijdens deze korte poolstromingen zouden, afhankelijk van hun amplitude, de eerste sneeuwvlokken op onze hoogste toppen kunnen vallen op een totaal anekdotische manier tijdens de eerste dekad van november.

Met dit enigszins verfrissende nieuws (we blijven dicht bij de seizoensgebonden temperaturen), dat in zekere zin logisch is na deze lange periode van zacht weer voor het seizoen, wens ik jullie een prettige week.

Mika - Info Meteo/BMCB


Bericht laatst bijgewerkt: 21-10-2024 09:51

Het weer van de week (M Bleret, BMCB)   ( 397)
Luc (Recht) ( 455m) -- 21-10-2024 09:48