Heb m'n hoofd er ook al over zitten breken waarom het nu zo uit de hand is gelopen. Zal combi zijn van dauwpunten, het langdurig stationair liggen van die DANA en orografie (bergen west van Valencia).
Vooral dat laatste zorgt natuurlijk voor de grote lokale sommen. En nu valt het ook in een relatief dicht bewoond gebied. Het is op zich vrij normaal dat in het najaar een afgesnoerd laag voor flinke buien zorgt in de westelijke Middellandse Zee.
Zo uit m'n hoofd bijvoorbeeld waren Sardinië in 2013 en Genua in 2014 ook dit soort stationaire gevallen waarbij er ook veel doden vielen. Er zijn er vast nog veel meer.
In welke mate iets als een warmere temperatuur (SST) dat tegenwoordig anders maak dan vroeger is niet zo eenvoudig te beantwoorden lijkt me. Bovenluchten warmen natuurlijk ook op, dus iets afschuiven op een verticale gradiënt kan niet met enkel kijken naar de oppervlakte temperatuur. De NOS lijkt mij hier nogal trigger-happy door te beginnen met dergelijke attributie uit de losse pols.
Vorige week berichte de NOS dat tropische storm Trami om zou draaien en terug zou gaan naar de Philipijnen terwijl daar op dat moment geen enkele indicatie voor was. Ik beschouw de NOS niet als serieus op het gebied van weer en klimaat.
Quote selectie