Weer eens een artikel van mij op noodweer.be, opnieuw over de AMOC. Ter voorbereiding van mijn presentatie op de Wintermeeting over drie weken heb ik mij nogmaals in deze materie verdiept, deze keer heeft meer nog dan de vorige keer het werk hieraan mij met de neus op de urgentie van deze zaak gedrukt.
Het plaatje is uit een preview van de Nederlandse wetenschapper Sybren Drijfhout, overgenomen van een recente presentatie van de Duitse professor Rahmstorf in IJsland.
Hier de intro van mijn artikel, onderaan de link naar het complete verhaal
De AMOC is de laatste pakweg tienduizend jaar redelijk stabiel gebleven, maar dat is verre van een vanzelfsprekendheid. De sterkte ervan is niet dusdanig groot dat hij zich kan onttrekken aan de effecten van relatief geringe astronomische variaties van de aarde. De land-zee verdeling met zijn grote landmassa rond de Noordpool versterkt ook nog eens de klimaatfluctuaties.
Een bijkomend probleem is dat de kunstmatige opwarming de latente onstabiliteit nog eens lijkt te hebben versterkt. De mate waarin is onderwerp van dit blog, maar omwille van het grote plaatje nemen we eerst nog even versneld de historie van de AMOC door.
Het stilvallen van AMOC kan de frequentie van extreem weer op onze planeet versnellen