Op basis van ICON-D2 12Z. Afgaande op de ensembles van de afgelopen dagen en de guidance lijkt de kans zeer groot dat het laag pas na passage snel gaat uitdiepen en niet boven Groot-Brittannië. De niet-convectieve windstoten zullen in dat geval nauwelijks boven de 75 km/h uitkomen. In de noordwestelijke stroming kunnen er in de nacht van dinsdag op woensdag bij buien op zee windstoten tot 90 km/h voorkomen. Landinwaarts zal het niet veel voorstellen vanwege de stabiele grenslaag.
Arome en Harmonie laten windstoten tot 110-120 km/h zien bij de buien op zee, maar dat lijkt te hoog afgaande op de 850 hPa windsnelheid (40-45 kts, 75-85 km/h) en de geringe windschering. Verdamping en gewicht van neerslag maken daar dan ca. 90 km/h van.
Toch zaten we mijns inziens niet ver van een stevige storm vandaan. In de meeste uitvoer diept het laag boven de Oostzee uiteindelijk alsnog uit tot 960-970 hPa. Daarnaast valt het op dat het vrijwel altijd de verstoorde leden van het ensemble waren die met heftige windstoten kwamen, en bijna nooit de oper en control (zeker bij EC en GFS). Die verstoring was, voor zover ik kon zien, doorgaans de hoogtetrog die iets scherper en zuidelijker ingetekend stond bij de heftige leden.
In het meest waarschijnlijke geval diept het laag vannacht niet verder uit dan 995 hPa boven Groot-Brittannië en valt het mee met de wind. Wanneer het wel zwaar uitpakt zal de kerndruk daarentegen ruim onder de 990 hPa duiken boven Engeland. Ik zal af en toe een blik werpen op de barometers boven GB, maar het ligt er dik bovenop dat dit niet de storm der stormen gaat worden.