Mijn indruk is dat de invloed van een warme bodem op sneeuw wordt overschat. Natuurlijk, op een 'warme' ondergrond zal sneeuw aanvankelijk moeizaam blijven liggen, maar mijn indruk is dat, als het maar hard genoeg sneeuwt, de smelt de aanvoer van sneeuw niet kan bijbenen en dat er ook met een 'warme' ondergrond, daar een laag sneeuw kan komen te liggen. Uiteraard zal, bij afnemende intensiteit, de sneeuw vervolgens sneller smelten. Het gaat mij vooral dus om de opmerking als: "De grond is nog warm, dus sneeuw zal niet blijven liggen."
Een praktijkvoorbeeld zagen we vanochtend. Na 1 mm aan regen en kletsnatte straten met plassen, begon de regen in sneeuw over te gaan. Na 10 uur was er sprake van matige sneeuw met grote vlokken (foto 1). Nu bleef de sneeuw al snel liggen, ondanks het feit dat het niet kouder werd dan +1,4 C (voor de sneeuw uit, was het ruim +2 C). Op foto 2 is duidelijk te zien hoe de sneeuw ook op de stenen in de voortuin blijft liggen. In de achtertuin ging dat moeizamer (foto 3). Zelfs op ons platje, waar een laag water staat van enkele centimeters dik, werd deze laag water veranderd in een dikke 'slush' van half gesmolten sneeuw. (Foto 4).
Actueel sneeuwt het hier nu nog licht, en inderdaad... op straat is de sneeuw alweer goeddeels weggedooid. Op daken, auto's en natuurgrond, ligt zo'n 1 cm sneeuw.