Flashback: 21 november 2004 - 2023

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 21-11-2024 11:11 

Zondag, 21 november 2004

 

Tijdens de eerste uurtjes na zonsopgang keken we aan tegen een bevroren landschap onder een grouwe winterlucht. Het wekte de indruk dat het warmtefront zijn timing voorgelopen was en we reeds onder diens bewolking vertoefden maar niets was minder waar want na een tijdje brak het wolkendek open en konden we alsnog van de opklaringen aan de voorzijde van het front genieten. Halverwege de namiddag kwamen we dan definitief onder de wolken terecht en dat leverde naar de avond toe lichte regen en motregen op. Nadien werd het echter weer droger. Op thermisch gebied deed het weer erg winters aan, de temperatuur is vanochtend weggedoken naar -0,6 graden terwijl ze er op de grasmat nog een ijsschepje bovenop deden met -2,2 graden. Ondanks de opklaringen werd het overdag niet veel warmer dan een vijftal graden en door de nadrukkelijk aanwezige zuidwestenwind tot 22,5 km/h voelde het een stuk kouder aan. Niettemin begint de aanvoer van zachtere lucht zich te vertalen in een geleidelijke temperatuursstijging die zich tijdens de nacht zal doorzetten.

 

 

Maandag, 21 november 2005

 

Vanmorgen zuchtte het Vlaamse binneland nog steeds onder een somber laaghangend wolkendek, iets waar in de loop van de dag maar weinig verandering in kwam buiten het feit dat de mist die eronder hing een beetje is opgetrokken. De zon hebben we evenwel niet gezien maar we zijn duidelijk wel in zachtere lucht beland want de temperatuur liep op van een frisse 1,0 in de ochtend naar een erg zachte 9,6 tegen de avond. De wind is hierbij naar het westen gedraaid maar met een maximum van 13 km/h bleef ze bescheiden op de achtergrond. In de late namiddag viel er een weinig motregen, goed voor 0,6 mm en vervolgens verschenen er wat opklaringen, maar hun aankomst was te laat want de zon was toen reeds onder. Gelukkig zullen de opklaringen er morgen nog steeds zijn waardoor de dag aardig lijkt van start te zullen gaan alvorens de bewolking in de loop van de dag vanuit het noorden zal toenemen gevolgd door lichte regen uit een zwakke storing die blijkbaar niet van plan is om haar koffers voor woensdagavond te pakken, en op donderdag reeds gevolgd wordt door een veel aktiver koufront dat de overgang naar veel koudere lucht markeert waarin ook in Malderen buien van smeltende sneeuw tot ontwikkeling zullen komen. De kans is zelfs niet onbestaande dat trogvormige storingen op zaterdagochtend een dun sneeuwlaagje zullen achterlaten op Vlaamse bodem maar een vergrootglas blijft evenwel geen overbodige luxe om de sneeuwkristallen van de grond te kunnen onderscheiden. Ook de dagen erna blijft het zeer wisselvallig en aan de frisse kant.

 

 

Dinsdag, 21 november 2006

 

Na een door wolken en wind erg zacht verlopen nachtelijke periode, ontwaakten we vanochtend onder een kraakheldere hemel waarin de zon even later een mooie start van deze dag kon verzekeren. Doch er lag een uitgestrekt Stratocumulus wolkendek op de loer dat na korte tijd reeds tot de aanval overging. In een eerste fase werd het luchtruim stelselmatig ingepakt door deze wolkenvelden, en korte tijd later werd overgegaan tot de volgende fase van de aanval waarbij de natte produkten werden ingezet. Het was toen nog maar halverwege de voormiddag, maar gelukkig had de regenzone behoorlijk wat haast waardoor we rond de middag en in de loop van de namiddag weer de eerste opklaringen konden verwelkomen die geleidelijk breder werden. Een diepblauwe lucht ontvouwde zich boven Malderen waardoor de erg zwakke novemberzon het maximum uit haar krachten kon putten, maar veel mocht het niet baten want de luchtaanvoer was een stuk koeler en eens de duisternis inviel koelde het weer behoorlijk af van de 10,5 graden die we overdag haalden naar 4,2 in de vroege avond. Enkele Stratocumulusveldjes die tijdens de avonduurtjes langs het Malderse luchtruim voorbijtrokken, zorgden ervoor dat de afkoeling werd stopgezet en de temperatuur weer eventjes tot dichtbij de zes graden kwam om vervolgens voor de rest van de avond rond vijf graden te blijven plakken. Andere weerselementen die deze dag kenmerkten waren een zuidwestenwind die snelheden tot 32,2 km/h haalde terwijl de neerslag die tijdens de voormiddag viel, goed was voor een dagtotaal van 0,2 mm.

 

 

Woensdag, 21 november 2007

 

Vandaag stond het weersbeeld helemaal in het teken van een koufrontpassage. We begonnen dus met grijs en nevelig weer bij ultrazachte ochtend- en tevens maximumtemperaturen van 13,4 graden. Er viel tijdens de voormiddag ook wat regen maar echt aktief was het front niet waardoor er in totaal niet meer dan 0,4 mm werd opgemeten. Halverwege de namiddag kwamen we dan in de heldere poollucht achter het front terecht waardoor we evolueerden naar een erg fraai en zonnig weertype waarbij de sombere regenlucht plaats maakte voor verspreide stapelwolkjes die vooral naar zonsondergang toe voor fotogenieke uitzichten zorgden. Bij dit alles ruimde de wind naar het zuid- zuidwesten en deze haalde snelheden tot 30,6 km/h. Ze voerde koelere lucht aan die het kwik snel deed dalen, zeker na zonsondergang. Omstreeks 19H30 zaten we nog maar op 7,8 graden. Doch daarna kwamen er opnieuw meer wolken opzetten die vooral uit Stratocumulus en Cumulus fractus bestonden die het felle maanlicht steeds vaker onderbraken. Ook de afkoeling werd hierdoor onderbroken waardoor het kwik vanaf dan weer in stijgende lijn zat. Ondanks de oprukkende bewolking valt er echter geen neerslag meer waardoor we het bij die 0,4 mm van vanmorgen houden.

 

 

Vrijdag, 21 november 2008

 

Op het einde van de nacht bereikte de koude luchtmassa uiteindelijk ook Malderen waardoor de maxima reeds om 0H30 werden opgetekend met 10,1 graden. Ze werd net als bij de storm eerder deze maand begrensd door een erg smalle neerslagband die het voor enkele minuten vrij intens deed regenen. Daarna zette zich een geleidelijke temperatuursdaling in, maar de echt koude lucht zat nog boven Nederland waar op sommige plaatsen een tijdelijk sneeuwdekje werd gevormd in het begin van de voormiddag. Te Malderen en Brussel bestonden de buien vooral uit regen. Voor zover er buien waren tenminste, want we kregen met een erg zeldzame situatie te maken waar niet de Britse eilanden maar wel de Schotse Faroer- archipel een 'buienschaduw' veroorzaakte die helemaal doorliep tot voorbij Malderen. Hierdoor was het een stuk rustiger dan in het oosten en westen, maar doordat deze eilanden maar een voorschoot groot zijn, was het neerslagvrije gebied erg smal en kregen we regelmatig nog een flinke veeg van de 'buienstoet' mee. Tussendoor kregen we dan weer de diepblauwe luchten te zien die zo kenmerkend zijn voor dit weertype, maar de hoofdrol was vandaag duidelijk weggelegd voor de wind die erg vlagerig was en tijdens de buien flink uithaalde tot snelheden van 45,1 km/h uit het west- noordwesten. Na de middag bleef dit wisselvallige weersbeeld aanhouden, maar uitspreiding van de buientoppen op grote hoogte zorgde ervoor dat het flink speuren werd naar de minuscule opklarinkjes die overbleven. Het schaduweffekt van de eerdergenoemde eilanden werd geleidelijk minder waardoor de Malderse buien naar de avond toe aktiever leken te worden. Het duurde niet lang voordat er tussen de regendruppels ijskristallen zichtbaar waren, en omstreeks 22H30 kregen we dan de eerste echte sneeuwvlokjes van het nieuwe seizoen te zien. Kort voor middernacht heeft de temperatuursdaling ons reeds bij 1,9 graden gebracht waardoor de sneeuw weliswaar nog niet blijft liggen. De buien en het koufront bleken vandaag goed te zijn voor een neerslagtotaal van 6,6 mm.

 

 

Zaterdag, 21 november 2009

 

In tegenstelling tot gisterenavond was er vanochtend geen wolkje meer te zien, terwijl de lucht azuurblauw kleurde. Met minima van 11,2 graden waanden we ons middenin de zomer waarbij het zelfs voor juli- normen een zachte nacht zou geweest zijn. Een oprukkend koufront probeerde orde op zaken te stellen door de warme luchttoevoer af te snijden, maar haar opmars verliep slechts langzaam zodat het de hele dag droog en warm bleef. De bijhorende wolkenvelden hadden het echter een stuk gemakkelijker om onze contreien binnen te dringen, en vanuit het westen zagen we dan ook al snel Stratocumulus en Altocumulusvelden opdoemen. Deze maakten het de zon vooral rond de middag knap lastig, maar vanuit hetzelfde westen kwamen er opeens weer opklaringen opzetten waarin de zon weer het beste van zichzelf kon geven. Het kwik veerde hierdoor op naar hallucinante maxima van 18,7 graden, terwijl de hete tropenlucht met een stevige bries tot 32,2 km/h uit het zuid- zuidwesten naar Malderen werd gedreven. Het tweede deel van de namiddag werd dan weer gekenmerkt door Altocumulus undulatus bewolking die vanuit het westen kwam opzetten en uiteindelijk overging in onheilspellend ogende Altostratusbewolking. De stap naar Nimbostratus met bijhorende regen was van daaruit niet groot, en daar werd dan ook meteen werk van gemaakt kort na zonsondergang. Geen grote hoeveelheden weliswaar, maar de vooral uit motregen en lichte regen bestaande neerslag deed ons in combinatie met de verder aanzwellende wind het zomergevoel al snel weer vergeten. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,6 mm.

 

 

Zondag, 21 november 2010

 

Zij het nipt met -0,2 graden, is het afgelopen nacht tot vorst gekomen. Onder de heldere hemel was dat geen wonder, maar de zon kreeg geen enkele kans om de boel weer op te warmen daar het plots weer betrokken raakte. Vanuit het noordoosten dreef Stratusbewolking binnen die aanvankelijk luchtig oogde en voor een zacht licht zorgde, maar geleidelijk overging in een dikke en sombere variant. Hiermee zaten we tot halfweg de namiddag opgescheept voordat er weer een paar kleine opklaringen ontstonden en de zon eventjes vaag te zien was. De wolkenflarden schoven aan een vrij hoge snelheid over de zwakke zonneschijf, al bleven de snelheden aan de grond beperkt tot 20,9 km/h uit het noord- noordoosten. Niettemin voelde dit erg schraal aan, zeker met de onderkoelde maxima van 5,2 graden erbij. Na zonsondergang klaarde het weer op en kregen we Cirrusbewolking te zien die werd gevolgd door Cirrostratus fibratus. Deze ijle wolken brachten duidelijk zachtere lucht met zich mee want ondanks de fonkelende sterrenhemel koelde het 's avonds nauwelijks af en bleef het kwik rond 4 graden schommelen. Op de analysekaarten zien we inderdaad een warme luchtmassa opstomen die in het zuidoosten reeds een T850 van 3 graden toonde terwijl deze in het noorden van Nederland nog -2 tot -3 bedroeg. De 'warme' lucht is verbonden met een neerslagzone, maar er wordt enkel neerslag (smeltende sneeuw) in het oosten verwacht terwijl Malderen het bij die 0,2 mm (dauwdruppels) van vandaag zal houden.

 

 

Maandag, 21 november 2011

 

De mist is zowat de hele nacht blijven hangen en beperkte het zicht nog steeds tot enkele tientallen meters. Boven ons was de lucht echter helder en hadden we zeer goed zicht op de maan en sterren. De mistlaag was dus erg dun en door uitstraling kon het nog afkoelen tot 0,1 graden. Overdag werd het grijze goedje geleidelijk opgeruimd, maar het werd al snel duidelijk dat dit niet overal lukte, en Malderen kon zich deze keer niet bij de gelukkigen rekenen. Het bleef er de hele dag grijs en kil bij maxima van 4,8 graden in tegenstelling tot Brussel en een aantal andere steden waar de mist oploste en het zonnig nazomerweer werd. Ook hier deed de temperatuursinversie echter haar werk en moesten we in een zwaar vervuilde, bruinachtig getinte atmosfeer van uitlaatgassen en andere rommel zien te overleven. In Malderen werd de mist bij valavond (veel) dichter en werd het voor velen moeilijk om zelfs in eigen straat de weg terug te vinden in de onherkenbaar versluierde omgeving. Wind stond er nauwelijks met snelheden tot 8,0 km/h uit het oosten en de omgeving lag er kletsnat bij door neerslaande mistdruppels, en dat terwijl het sinds het begin van de maand niet eens meer heeft geregend. Ook na zonsondergang bleef het zeer mistig al leek er iets zachtere lucht binnen te stromen waardoor we wellicht hogere minima gaan optekenen morgenvroeg.

 

 

Woensdag, 21 november 2012

 

We bevonden ons vandaag aan de achterzijde van de langgerekte regenzone waarin het vooral tijdens de voormiddag en rond de middag nog zwaarbewolkt en regenachtig was. Wat de weermodellen niet zagen aankomen is dat er zich in dit schijnbaar levenloze systeem een aparte lagedrukkern tot ontwikkeling kwam dat zich snel uitdiepte. Dit gebeurde aan de ingang van het Noordzeekanaal waardoor de lagedrukkern een rijk buffet aan voedingsstoffen en energie tot haar beschikking kreeg om uit te groeien tot een plotse herfststorm. Het grootste deel van de dag verliep dan ook erg winderig en de opklaringen die in de late namiddag binnendreven brachten zeker geen rustiger weer met zich mee. We bevonden ons dan immers net ten zuidoosten van de kern waar de sterke drukgradi nt krachtige rukwinden vanuit het zuidwesten veroorzaakte. De maximale windsnelheid bedroeg 43,5 km/h en werd vanuit het zuid- zuidwesten gemeten. Rond de lagedrukkern zat een regengebiedje gekruld maar dit trok weg richting Nederland waardoor we het droog konden houden en het neerslagtotaal van 0,4 mm niet meer verder werd aangevuld. We bevonden ons in polaire lucht maar de krachtige zuidwestelijke stroming zorgde ervoor dat het zacht bleef met temperaturen die zich ophielden tussen 4,1 en 10,7 graden.

 

 

Donderdag, 21 november 2013

 

Het grootste deel van de sneeuw is tijdens het tweede deel van de nacht weer weggesmolten, al waren er op grasperken hier en daar nog wat resten terug te vinden. Er viel nog steeds regen die naar zonsopgang toe lichter werd met droge perioden ertussen. Er werd mist gevormd en de omgeving was door de sneeuwresten en het smeltwater herschapen in een kletsnat slagveld dat ideaal was voor moddervarkens en waterratten bij minder ideale minima van 1,3 graden. De mist trok na een tijdje weer op en we kregen Stratocumulusvelden te zien terwijl er in de hogere luchtlagen sluierbewolking voorbijdreef. Daarna werden er stapelwolken gevormd en kreeg de hemel een onstabiel uiterlijk. Tot buien is het echter niet gekomen al bevonden de meest onstabiele luchtmassa's zich aan de kust (warm zeewater) waar wellicht wel een paar buiige schermutselingen hebben plaatsgevonden. De sluierbewolking verdween naar de avond toe waardoor alles een veel transparantere indruk maakte. Toen was het echter al bijna zonsondergang en hoefden we niet meer op de zon te rekenen om nog iets aan de maxima van 5,4 graden toe te voegen. Een aanhoudende wind zorgde ervoor dat het tijdens het begin van de avond niet zo snel afkoelde al voelde het wel veel kouder aan dan het was. Overdag kwam deze nog uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen om vervolgens door te ruimen naar het koude noordoosten. Daarna ging de wind liggen maar was het de afkoeling zelf die het koud liet aanvoelen terwijl er op auto's en dakramen al rijp werd gevormd. Stevige vorsttoestanden lijken er echter niet aan te komen want er werd nevel gevormd die later overging in laaghangende bewolking die een isolerende werking had. De minima van vanochtend werden zelfs niet meer scherpgesteld en het neerslagtotaal was reeds voor de middag bereikt met 2,9 mm.

 

 

Vrijdag, 21 november 2014

 

Zoals verwacht zijn de temperaturen inderdaad tot rond het vriespunt gedaald, maar dankzij de plotse ontwikkeling van Stratus bewolking tijdens het tweede deel van de nacht was de luchttemperatuur nog net positief met 2,1 graden en bleef het dus bij een beetje grondvorst (-2,2 graden). En deze was nog niet voldoende om ons een witberijpt landschap op te leveren. Na zonsopgang warmde het slechts heel langzaam op onder het egale Stratus wolkendek. Volgens de satellietbeelden hadden we overigens veel pech daar het grootste deel van de Benelux volledig wolkenloos was. In Malderen duurde het tot rond de middag eer de bewolking overging in Stratus fractus en oploste. De namiddag verliep aangenaam en nazomers met veel zon, weinig wind (meestal oostelijk) en temperaturen die opliepen tot 8,0 graden. Het was dus vooral de zonnestraling die voor het warmtegevoel zorgde. Naar de avond toe dreef er Altocumulusbewolking binnen vanuit het westen maar verdere gevolgen bleven uit. We konden dus met een neerslagtotaal van 0,0 mm afsluiten terwijl de bewolking (warmtefront) en de binnenstromende zachte lucht ervoor zorgden dat de afkoeling langzamer verliep en we wellicht van nachtvorst zullen gespaard blijven.

 

 

Zaterdag, 21 november 2015

 

We zaten vanochtend reeds diep in de polaire lucht achter het koufront dat ondertussen al ver boven de Middellandse Zee was aangekomen. Daar waar het leek alsof we een luchtig buiendagje zouden krijgen met veel zon en af en toe vlaagjes van stofhagel of regen, bleken de buien echter samengeklit te zijn tot een groot neerslaggebied. Hierdoor verliep de voormiddag een stuk somberder dan verwacht, en het was ook nog eens extra kil en guur met een nijdige noordwestenwind die verder aanwakkerde. Het was koud genoeg om een deel van de neerslag als natte sneeuw te laten vallen, maar het grootste stuk was gewone regen en van een sneeuwdekje was er dan ook in de verste verte geen sprake. Kort na de middag kregen we terug wat zonneschijn waarbij het opwarmde tot de maxima van 7,0 graden, en kregen we een wisselvallig weerbeeld met opklaringen, buien, fraaie wolkenlandschappen en diepblauwe luchten.Deze buien sloegen onderandere in Gent flink toe waar het tot stofhagel kwam en later in de namiddag schakelde de buienmolen zelfs nog een versnelling hoger waardoor het in Gent tot onweersbuien kwam. Deze waren compleet met rukwinden, hagel, stortregens en natte sneeuw. In Malderen bleef het allemaal iets rustiger, maar volledig droog bleef het ook daar niet. Dankzij de doorstaande wind bleven de luchtlagen gemengd en er dreef ook nog veel bewolking voorbij waardoor het er niet naar uitziet dat we komende nacht al met vorst te maken gaan krijgen. Wel bereikten we omstreeks deze tijd de toch al gevoelig frissere minima van 1,7 graden. Er is uiteindelijk een neerslagtotaal van 5,9 mm naar beneden gedruppeld, gevlokt, gehageld en gedonder

 

 

Maandag, 21 november 2016

 

Na het stormgeweld van gisteren is de atmosfeer weer helemaal tot rust gekomen en kregen we een waterig zonnetje te zien doorheen Altostratus bewolking met Altocumulus castellanus en Stratocumulus eronder. Het was daarbij afgekoeld tot 10,8 graden. Af en toe viel er wat regen uit de dikkere Altostratus velden maar hoewel het dikke druppels waren, was deze neerslag niet meer meetbaar. Het was zacht, en de temperatuur is niet eens beneden de 10,2 graden gezakt. Overdag warmde het snel verder op en deed het aan lente denken bij temperaturen die in de namiddag op 15,2 graden piekten. De zon bleef echter achterwege, deze liet zich slechts met mondjesmaat zien doorheen de dikke sluierbewolking. De bewolking zag er wel erg zomers uit met de eerdergenoemde Castellanus bewolking die aan een onstabiele zomerdag deed denken. En het bijhorende onweer was er ook, we zagen het op de radar boven Frankrijk liggen en het stevende op Belgie af al zal het waarschijnlijk zoals een typische Londerzeelse onweersdag verlopen aan de afzwakkende buiencomplexen te zien. Tegen zonsondergang klaarde het op vanuit het westen en werd de bewolking met felle stralenbundels van oranjerood licht aangeschenen wat voor een schitterend kleurendisplay zorgde. Kort daarna regende het plots tamelijk fel maar daarna werd het definitief droog. En vooral rustig want dat zuid-zuidwestelijke briesje was maar nauwelijks voelbaar in vergelijking met gisteren. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,2 mm of 11,9 mm indien we de neerslag van afgelopen nacht en gisterenavond zouden bijtellen.

 

 

Dinsdag, 21 november 2017

 

Het is de hele nacht blijven regenen en motregenen en het was vanochtend nog steeds zeer zacht, grijs en miezerig met Stratus bewolking. Kouder dan 9,3 graden werd het niet. De neerslag had ook nu een buiig karakter al werden de rustige momenten met motregen opgevuld waardoor droge momenten nagenoeg ontbraken. Naar de middag toe kwamen we dieper in de warme sector terecht waar het droger was maar nog steeds betrokken. Uiteraard was het hierin nog steeds zeer zacht en haalden we ook zonder zon maxima van 10,4 graden. Tijdens de avond begon de zuidwestenwind flink aan te trekken en kwamen we ondanks het droge en zachte weer in zeer ruige omstandigheden terecht die een beetje naar een herfststorm neigden. De wind bleef tijdens de nacht alleen maar verder aanwakkeren. Het neerslagtotaal van 1 mm werd reeds in de middag bereikt.

 

 

Woensdag, 21 november 2018

 

Onder een lichtbewolkte hemel is het weer flink kunnen afkoelen en we bereikten minima van -2,4 graden. Af en toe dreven er Stratocumulus en Altocumulusachtige wolkenformaties langs waardoor de zon misschien niet echt het beste van zichzelf kon geven, maar we hadden zeker geen klagen in vergelijking met Nederland waar de bewolking een stuk hardnekkiger was. We haalden maxima van 7,1 graden bij een zwakke westelijke wind die tijdens de avond weer wegviel waardoor het kwik weer in vrije val ging en we weer op een vriesnacht afstevenen. En met een neerslagtotaal van 0,0 mm spreken we hier weer over droge vorst. 

 

 

Donderdag, 21 november 2019

 

 (Laos) Het was aangenaam koel vanochtend en er is daarbij opnieuw bewolking binnen gedreven. Deze keer waren het echter toefjes Stratocumulus en was er ruimte zat voor de zon. Desondanks bleef de koelte vrij lang in stand. Tegen de middag is de bewolking overgegaan in Cumulus mediocris. Van buien was er dus in de verste verte geen sprake. Bij de vlucht naar Bangkok ging deze bewolking over in mooie wolkenstraten waar steeds bredere opklaringen tussen hingen. Vlakbij Bangkok naderden we echter een zone met Cirrus en boven de stad hing een enorme smoglaag. Deze zorgde ondanks haar giftige karakter voor een sfeervolle zonsondergang waarna een rustige en zachte avond volgde.

 

 

Zaterdag, 21 november 2020

 

 De dag begon grijs en kil bij minima van 4,0 graden maar de laaghangende Stratusachtige bewolking trok tijdens de voormiddag gedeeltelijk op om over te gaan in Stratocumulus. Er kwam ruimte vrij voor uitgebreide zonnige perioden en dit bleef voor een groot deel van de voormiddag het geval. Maar De Stratocumulusvelden lieten zich niet kisten en na de middag leken ze de strijd tegen de opklaringen dan toch in hun voordeel te beslechten. Het werd kil en somber en het kwik bleef op 10,5 graden steken. Ook nu was het weer een gelukje dat de westelijke tot noordwestelijke wind zo goed als afwezig was. Soms zag de lucht er wat dreigend uit maar van neerslag bleven we gespaard en ook na zonsondergang gebeurde er niet veel meer op weersgebied. Het neerslagtotaal bleef hierdoor steken op 0,0 mm. 

 

 

Zondag, 21 november 2021

 

 Tijdens de nacht kreeg de neerslag een buiig karakter en op sommige momnenten viel het er aan een behoorlijke intensiteit uit. Tussendoor waren er wel droge perioden en ook tijdens de voormiddag was dit het geval. Plotseling zagen we vanuit het noordwesten een griezelig ogende shelfcloudachtige structuur naderen en deze werd gevolgd door meer buiige neerslag al was deze niet in verhouding tot het dreigende uiterlijk van de shelf. Na de buiige regen bleef het nog wat nadruppelen waarna het weer tijdens de namiddag helemaal omsloeg naar een koele en lichtbewolkte variant waarbij we konden genieten van fraaie buienluchten en een aantal mooie zonnige perioden. Tussendoor kregen we dan weer buitjes die soms ook wat korrelhagel aan boord hadden. Het koelde flink af en de maxima van 9,3 graden werden nu dus voor de minima opgetekend die later op de avond uit de bus rolden en zelfs bijna gleden met 0,4 graden. Het werd toen droger en de naar het noorden geruimde wind ging liggen. De buien en de frontpassage bleken goed te zijn voor een dagtotaal van 3,8 mm. 

 

 

Maandag 21 november 2022

 

 (Martinique) Tegen de ochtend kregen we terug met een aantal buitjes te maken die ons overvielen na een opvallend geelachtig getinte zonsopgang en schemering. Er volgde een droge periode maar de buienactiviteit zelf nam duidelijk toe wat we aan de steeds verder opbollende Cumuluswolken konden zien. Tegen de middag volgden er weer enkele exemplaren in Fort De France die met een donderslag in de verte gepaard gingen en daarna kregen we indrukwekkende buienwolken met ijskappen te zien. De meeste buien misten ons of losten op het laatste moment op nadat een dik regengordijn recht op ons af stormde. Pas kort voor zonsondergang kregen we weer met een reeks buien te maken die best pittig waren maar toch tegenvielen in verhouding met de spectaculaire rolwolken en regengordijnen die in de duisternis op ons af stevenden. Er volgden die avond nog verschillende buien waartussen weer enkele behoorlijk pittige exemplaren zaten. Deze keer was er geen onweer meer bij al zal het wellicht niet veel gescheeld hebben. 

 

 

Dinsdag, 21 november 2023

 

Tijdens de nacht is het opnieuw overtrokken geraakt met Stratus en Stratus fractus bewolking. Het is afgekoeld tot 5,3 graden en het bleef droog. Althans in Malderen want op verschillende plaatsen werd toch lichte regen en motregen waargenomen die ook vaak lang aanhield. Tijdens de namiddag klaarde het plotseling uit en kwam de zon er door. Het oogde vriendelijk en het kon nog opwarmen tot 11,0 graden bij een eerder zwak zuidwestelijk briesje. Wel dreef er vaak Stratus fractus en Cumulus voorbij waardoor die zonneschijn zeker niet ononderbroken was. Deze bewolking had tegen zonsondergang de neiging om weer toe te nemen al bleef het wel droog. We eindigden met een neerslagtotaal van 0,8 mm.

Lees mijn Flashbacks ook op https://weerdagboek.blogspot.com en krijg toegang tot mijn recentste verslagjes, voorzien van sfeerbeelden en wolkenfoto's

Flashback: 21 november 2004 - 2023   ( 56)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 21-11-2024 11:11