Weet nog dat het in december 2007 tijdens een kortere koude en mistige fase in mijn toenmalige woonplaats Helmond heel lokaal wit was van de industriesneeuw, terwijl letterlijk een paar straten verderop niets te zien was. Ik weet niet of de luchtvervuiling tegenwoordig zodanig is veranderd t.o.v. 2007 dat het de kansen op uitsneeuwende mist beïnvloedt.
De hoeveelheid fijn stof in de lucht is de laatste jaren verder afgenomen en is nog steeds dalende. Als ik het goed interpreteer met circa 1/3 sinds 2007. Ik heb begrepen dat fijnstof mede bepalend is voor de hoeveelheid aersolvormende deeltjes in de.lucht waarmee ook mist ontstaat. Er zijn wel een aantal jaarwisselingen te noemen waarbij de dichtheid van de mist stwrk toenam met de hoeveelheid fujnstof in de lucht. Ook het aantal mistdagen is sterk afgenomen. Het erwtensoep-weer vannde jaren 80 en en begin 90 met dagen lang mist zien we nuet vaak meer.
Ik kan me goed voorstellen dat zaken als industriesneeuw en uitsneeuwende mist met de afname van de hoeveelheid fijnstof ook afneemt.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl024317-fijn-stof-pm10-in-lucht-1992-2020
Quote selectie