Ah zo dan heb ik dat verkeerd opgevat in het artikel. Als het vertragingseffect klopt dan zouden we over 5 tot 10 jaar effect moeten zien. Hoe denk jij daarover?De opleving in 2014 valt wel samen met extreem zachte winters dus andersom is die vertraging er dan niet? 2014 notabene de enige winter zonder helmann getal. Daar zal ongetwijfeld de global warming een extra duit in het zakje gedaan hebben.De global warming maskeert het effect van de verzwakte AMOC enigszins, tegenwoordig komt daar het effect van schonere lucht eerst boven land en sinds enkele jaren boven de zeeën nog bij. Aan de andere kant hebben die weer een verzwakkende uitwerking op de AMOC.
Het kan gauw weer tien jaar duren eer we de verdere verzwakking van de AMOC gaan merken aan stagnatie van de opwarming boven Noordwest-Europa, of aan afkoeling. Dat hangt natuurlijk ook weer ervan af hoe sterk de AMOC verzwakt.
Door 'plaagstootjes' als in september met Boris laat zich de verandering ondertussen toch al voelen.
Kan je Boris daar echt aan relateren? Of moet je meerdere plaagstootjes zien om een verband te kunnen leggen? Net zoals je een Spanje watersnoodramp niet direct kan toeschrijven aan klimaatverandering.
Quote selectie