tot Boris?Toen kwam er een hoogtedepressie (koudeput) vanuit het westen, lag op 7 juni op de oostelijke Atlantische Oceaan voor de kust van Portugal, trok via het zuiden van Frankrijk naar Italië en liet boven Centraal-Europa extreem veel water vallen.Net als dat de overstromingen in Valencia, oktober 1957 behoorlijk wat raakvlakken hebben met de recente overstromingen eind oktober. Ook toen lag er een depressie op hoogte vlak ten zuiden van Spanje. Wat een zelfde soort buientrein op de (zuid)oostkust van Spanje afstuurde. (afbeelding 5).
De kou kwam van de zuidpunt van Groenland en de neerslag was meer dan in 1957. Voor de heftigste verschijnselen heb je de grootste verschillen in temperatuur nodig. Een te warme Middellandse Zee versterkte de neerslag. Desondanks heb ik die gebeurtenis van oktober bewust niet gelinkt aan de AMOC, de DANA van 1957 kan ik er niet mee in verband brengen.
Wat Boris zo bijzonder maakte was de combinatie met extreme neerslag over een groot gebied als gevolg van het samenkomen van de kou uit het noorden en de warmte uit het zuiden. Van Polen tot Roemenië en van Tjechië tot Italië waren er overstromingen, maar daar kwam nog bij dat er excessief sneeuw viel in de oostelijke Alpen, recordhoeveelheden, in Zuidoost-Duitsland werden recordlage temperaturen gemeten. Dat maakt Boris voor mij toch wel symptomatisch van wat er ons te wachten staat als de contrasten tussen noord en zuid nog groter mochten worden.
Plaatje hieronder laat het begin van de DANA van oktober zien.