Maandag, 20 december 2004
Vanochtend was het kwik letterlijk diep onder de indruk van de opklaringen afgelopen nacht. Met een minimumtemperatuur van -5,9 graden werd een nieuw stationsrecord voor weerstation Malderen gevestigd. Voor talloze vorstgevoelige planten zal het ongetwijfeld zelfs de laatste indruk geweest zijn. Overdag was de zon echter zo goed als alleenheerser van het uitspansel waardoor deze het kwik terug een beetje op niveau kon tillen en met behulp van het nodige tuineffekt kwamen we zo uit op 5,21 graden. Hierbij was de zuidoostenwind zo vriendelijk om het wat kalmpjes aan te doen met maximaal 10 km/h zodat haar afkoelend effekt binnen de perken bleef. Tijdens de namiddag is er meer hoge bewolking komen opdagen, maar tot dusver heeft dit nog geen gevolgen gehad en heeft het zelfs bijgedragen tot een mooie zonsondergang waarna de temperatuur echter weer snel aan het dalen is gegaan, en het zal de komende nacht wellicht terug tot matige vorst komen, voor zover de naderende frontaliteiten vanuit het westen niet teveel laaghangend roet in het eten gooien tenminste. De vooruitzichten zijn helaas minder interessant voor de doorgewinterde winterliefhebber want de lagedrukopbouw wordt nu westelijker berekend nabij Ijsland waardoor de aangevoerde polaire lucht een hele omweg over zee moet afleggen en bovendien nog eens gemodificeerd wordt door de Britse Eilanden die voor de buien een hindernis gaan vormen. Als er al een bui is die levend tot in Malderen kan doordringen zal deze in het beste geval hagel of smeltende sneeuw aan boord hebben. De stroming blijft echter een noordwestelijke component behouden waardoor we ons aan diepblauwe luchten en fotogenieke wolkenlandschappen kunnen verwachten.
Dinsdag, 20 december 2005
Voor de verandering kregen we opnieuw een oersaaie dag te verwerken waarover niet meteen veel te vertellen valt, maar om toch een poging te wagen, begonnen we de dag onder een egaalgrijze wolkenmassa terwijl er wat nevel hing, en dit bij temperaturen die zeer langzaam stegen van 1,7 naar 3,4 graden, kortom te fris voor de tijd van het jaar met geringe temperatuursverschillen maar toch aardig wat wind, namelijk tot 23 km/h uit het westen. Het bleef hierbij volledig droog en het duurde tot zonsondergang voordat een paar opklaringen er alsnog in slaagden om de dag fraai en kleurrijk te laten eindigen. Een hardnekkig hogedrukgebied vlakbij de Lage Landen zorgt ervoor dat de atmosfeer nauwelijks in beroering wordt gebracht zodat we niet meteen van de grijzigheid verlost raken. De stroming neigt steeds naar het noordwesten dus aan vochtige zeelucht om de lage wolken te voeden is er geen gebrek. Bovendien berekenen de weermodellen steeds een zwakke neerslagpuls boven onze streken waardoor we best rekening houden met motregen of een licht buitje tussendoor. Na het komende weekend lijkt er een sterke noordwest tot noordelijke stroming op gang te komen waardoor er terug een klein winterprikje mogelijk wordt, doch dit is nog tever om enige zekerheid te krijgen.
Woensdag, 20 december 2006
(Indonesie) Weerom erg warm en drukkend terwijl er Cumulus fractus, mediocris en congestus te zien zijn. Na de middag komt vanuit het noordwesten een erg pittig onweer opzetten met flinke donderslagen, kolkende wolkenluchten boven het hotel, een duidelijke shelfcloud met daarachter een massief regengordijn. Hoe dreigend dit er ook moge uitzien, het regengordijn werd steeds dunner en tegen dat het hele zaakje in Ubud arriveerde was het reeds gedegradeerd tot wat licht gedruppel. Vanuit het westen deden nieuwe buien verwoede pogingen om door te dringen tot in Ubud maar uiteindelijk levert ook dit nauwelijks wat op. Wel zijn er onder de shelfclouds zeer snelle stijgbewegingen te zien door de updrafts, net alsof er een versnelde wolkenfilm wordt afgespeeld. In het noordoosten heeft zich intussen een derde onweer ontwikkeld en deze maakt de buurt flink onveilig met nabije vertikale inslagen en bijhorende oorverdovende knallen. Na een tijdje houden de nabije inslagen op en blijft het rustig met slechts in de verte wat gerommel, doch vrij plots begint het alsnog flink te stortregenen met dikke tropische druppels. Het wordt voor zonsondergang echter weer droog en rustig terwijl er ook geen bliksemflitsen meer te zien zijn.
Donderdag, 20 december 2007
De nevel die gisterenavond reeds kwam opzetten, heeft zich afgelopen nacht flink uitgebreid waardoor we vanochtend onder een grijze hemel ontwaakten. Echt dikke mist hing er niet, en somber was dit weertype ook niet te noemen dankzij de prachtig witberijpte omgeving. Bovendien ging het in de loop van de dag lichtjes motsneeuwen waardoor de witte wereld er steeds meer in schoonheid op vooruitging. Een andere bijzonderheid is dat we ook nog eens de eerste ijsdag van het seizoen te pakken hebben: de temperatuur kwam de hele dag niet eens boven de -2,4 graden uit. De minima zijn echter niet veel lager met -4,2 graden, wellicht door toedoen van de bewolking. Het werd voorts een erg rustige dag met een oostelijke stroming die niet meer dan 11,3 km/h haalde. Even grijs maar iets witter als hij begon, werd deze dag afgesloten.
Zaterdag, 20 december 2008
Voor het eerst sinds bijna een volle maand geleden werd het kwik nog eens boven de 10 graden grens gekatapulteerd en konden we ons nog eens koesteren in een subtropische anti- winter sfeer. Kouder dan 7,0 graden werd het vanochtend niet meer en eens de dubbele cijfers uit de bus rolden, wist het kwik van geen ophouden meer zodat we uiteindelijk op een verbluffende 12,2 graden terecht kwamen. Opvallend bij dit weertype is dat er tijdens de voormiddag nog mooie opklaringen te zien waren terwijl zachtheid in de winter normaal betrokken en miezerig weer betekent. De weergoden hadden dit foutje echter al snel door en stuurden ons onmiddellijk de ontbrekende bewolking toe zodat de rest van de dag alsnog in een sombere herfstsetting werd gebracht. Wel bleef het ondanks de dichte Stratus/ Stratus fractus bewolking droog. Dachten we, want tijdens de avond werd er ook nog eens voor een flinke lading fijne motregen gezorgd die het neerslagtotaal op 3,6 mm deed uitkomen. Verder stond er vandaag vrij veel wind die vooral uit west- noordwestelijke richtingen kwam en pieken tot 43,5 km/h haalde.
Zondag, 20 december 2009
De voorspelde sneeuwzone liet er inderdaad geen gras over groeien, en zorgde ervoor dat dat gras met nog eens ruim vijf centimeter extra sneeuw werd bedekt. Een felle zuidwestenwind tot 43,5 km/h deed de sneeuw flink opstuiven, en zorgden voor de vorming van heuse sneeuwduinen, een fenomeen dat zich in Malderen de afgelopen 30 jaar niet meer heeft voorgedaan. Op sommige plaatsen was het practisch sneeuwvrij, terwijl het witte spul op andere plaatsen ruim een halve meter dik werd. Dat de sneeuw zich als losse zandkorrels gedroeg (inclusief de vorming van ribbelpatronen) was natuurlijk niet verwonderlijk bij een temperatuur die naar -4,8 graden was gezakt en de hele tijd op deze waarde bleef hangen. Naar de middag toe werd het 'zachter' en kwam het vriespunt weer binnen bereik. De neerslag reageerde hier op door over te gaan in dikkere vlokken, terwijl de voortdurend opstuivende sneeuw tijdelijk voor zeer slechte zichtbaarheden zorgde. Vanuit het westen kwamen er vervolgens opklaringen binnengedreven, maar tussendoor kwam het nog tot een aantal buien die in Malderen niet zoveel meer voorstelden maar op andere plaatsen gepaard ging met voor de tijd van het jaar erg zware onweders. De buien hoorden bij zachte zeelucht, en het kwik steeg hierdoor verder naar 1,1 graden terwijl er wat lichte dooi optrad. Deze was echter van korte duur want de breder wordende opklaringen deden het al snel weer afkoelen en nog voor de zon onder ging vroor het alweer. Deze keer ging het om lichte vorst want het kwik had de grootste moeite om verder door te zakken en omstreeks 23H was het nog steeds niet kouder dan een ruime -2 graden. Het neerslagtotaal bleef onbekend doordat het mengsel van ijskristallen en smeltwater kortsluiting veroorzaakte in de electronische pluviometer. Het was in ieder geval een stuk meer dan 0,0 mm.
Maandag, 20 december 2010
Veel sneeuw is er afgelopen nacht niet meer bijgevallen, maar het zag er daarom niet minder winters en vooral sprookjesachtig uit. Door de wegtrekkende Altostratusbewolking en het binnendrijven van opklaringen straalde de lucht boven de sneeuw haar warmte uit waardoor deze sterk afkoelde. Hierdoor ontstond een dunne mistlaag die vooral op het platteland erg spectaculair was en voor bijzondere lichteffecten zorgden wanneer de zon erop scheen. Er stak een zwakke zuidoostenwind op met snelheden tot 9,7 km/h en het kwik steeg in de krachtige zon naar 3,0 graden. De dauwpunten bleven echter negatief waardoor de sneeuw niet werd aangetast. De maxima werden overigens al erg vroeg in de namiddag bereikt want de opklaringen deden het snel weer afkoelen en de minima werden dan ook pas 's avonds bereikt met een erg pittige -5,4 graden. Strenge vorst zit er echter niet in want die Cirruswolkjes in het westen zijn wel degelijk de voorbode van een nieuwe sneeuwzone die er komende nacht nog een schepje sneeuw bovenop zal doen. Vooral het westen van het land kon reeds met zware sneeuwval kennismaken op het moment dat het in Malderen nog lichtbewolkt was omstreeks 20H. Het duurde hier tot kort voor middernacht voordat de bewolking merkbaar dikker werd vanuit het westen. We sloten uiteindelijk af met een door de winterse omstandigheden onbekend neerslagtotaal (wellicht kleiner dan 0,2 mm)
Dinsdag, 20 december 2011
De temperatuur is afgelopen nacht flink opgelopen waardoor we vanochtend reeds een ruime zes graden konden optekenen. De temperatuur steeg geleidelijk verder naar 8,2 graden terwijl de minima in het begin van de nacht werden opgetekend met 3,9 graden. Het was ook geen somber weertype want we kwamen in onstabiele zeelucht terecht die voor mooie wolkenlandschappen en opklaringen zorgde. Vooral in België waren deze breed door de schaduwwerking van Engeland die ook de buien op een laag pitje hield. Wel stond er tamelijk veel wind met snelheden tot 32,2 km/h uit westelijke richtingen. Op het einde van de namiddag verscheen er net als gisteren Cirrostratus die snel overging in Altostratus, en deze keer was dit de voorbode van een aantal buitjes die plots kwamen binnengetuimeld en even snel weer in het niets verdwenen. Deze vulden het neerslagtotaal aan tot 1,6 mm en er volgde een rustige en droge avond met veel bewolking uit een slepend warmtefront.
Donderdag, 20 december 2012
De regenzone heeft ons in de vroege ochtend kunnen bereiken waardoor we de dag in druilerige omstandigheden zijn begonnen. Het was kil en guur bij een tot 20,9 km/h aanspannende oost- zuidoostenwind en temperaturen die naar 2,9 graden zijn gezakt. Maar dan stroomde de tropische lucht binnen waardoor het snel opwarmde en de waterkoude toestanden plaats maakten voor een klam en zacht gevoel. De regen bleef echter even nat en bleef de ganse dag met wisselende intensiteiten aanhouden. Ook 's avonds bleef het regenen uit een betrokken hemel en de opwarming leidde ons uiteindelijk naar de maxima van 7,4 graden kort voor middernacht. Het neerslagtotaal had toen 7,8 mm bereikt.
Vrijdag, 20 december 2013
De plotse afkoeling is tijdens de nacht gestopt waardoor we er toch nog zonder vorst in thermometerhut zijn vanafgekomen. Het werd niet kouder dan 4,0 graden al was het nog steeds helder. In het zuidoosten was een bank van Stratocumulusbewolking te zien maar deze trok weer weg waardoor we van helder en zonnig weer konden genieten bij temperaturen die opliepen tot ... graden. Er waren slechts wat condensatiesporen te zien af en toe en ook de namiddag verliep in vergelijkbare omstandigheden. De wind kwam uit zuidwestelijke richtingen en was eerder aan de zwakke kant. Er volgde een rustige avond waarbij er in het westen wat sluierbewolking leek te verschijnen. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Zaterdag, 20 december 2014
Vanochtend hing er veel Stratus fractus, Stratocumulus en Cirrus bewolking waardoor we ook deze keer weinig van de verwarmende en verlichtende zonnestralen konden genieten. Bovendien stond er een goed voelbare westen tot noordwestenwind die de gevoelstemperaturen flink naar beneden joeg. De echte temperaturen hielden het bij 8,7 graden voor gezien en het was wachten tot de late namiddag vooraleer de opklaringen breder werden. Dit resulteerde vervolgens in een zonsondergang om in te kaderen/fotograferen/filmen of wat dan ook zolang het maar met een paar goede handschoenen kon gedaan worden, want de warme kleuren waren alleen maar subjectief. De avond verliep helder en de wind zwakte af waardoor het snel afkoelde tot de uiteindelijke minima van 4,7 graden. Ondanks de buien die we op de radar dichtbij de Nederlandse en Belgische kusten zagen komen hebben we het droog kunnen houden zodat de neerslagteller op 0,0 mm bleef staan.
Zondag, 20 december 2015
. (Nepal) Opnieuw werd de omgeving verzwolgen door een dikke mistlaag. Tijdens de ochtend kwam er zelfs nog dikkere mist die waarschijnlijk door de warme zonnestralen begon op te stijgen uit het dal. Daarna werd de mist dunner en kregen we een zwakke zonneschijf te zien. Een uurtje daarna ging het razendsnel en maakte de vochtige kilte plaats voor een broeierige warmte die vooral tijdens wandelen door de jungle erg drukkend werd. Er werden stapelwolken gevormd boven de bergen en het zag er dreigend uit al gebeurde er niks. In het zuiden was de hemel dan weer helder. Tijdens de namiddag maakte de zwakke wind naar de bergen toe weer plaats voor een koele neerwaartse wind en werden er terug stapelwolken gevormd in het zuiden waardoor de zon het liet afweten. Daarna dreef er een veld Stratocumulusbewolking binnen vanuit het noordwesten en was het helemaal gedaan met de zon. Tijdens het invallen van de duisternis werd het snel neveliger en werd er terug mist gevormd. Het was terug een heel stuk afgekoeld tegenover overdag.
Dinsdag, 20 december 2016
(Australie) De vlagerige wind liet het al raden: er hing iets in de lucht en vanochtend viel het er uit in de vorm van onweer. Na enkele ontladingen werd het echter rustig en ging de bui over in gewone regen en dan motregen. De bewolkinng bestond uit Stratocumulus, Stratus fractus en Cumulus waarbij het aanvankelijk betrokken was maar vanuit het noorden begon op te klaren. Bij de rit naar Bendigo ging de bewolking over in Stratus fractus en na een tijdje was het zo goed als helder met een diepblauwe lucht. De zon was hierdoor erg krachtig maar toch voelde het door de droge lucht koel aan en ook de maxima bleven verrassend laag voor deze omstandigheden. Tijdens de avond koelde het snel verder af in rustige omstandigheden.
Woensdag, 20 december 2017
Tijdens het begin van de nacht heeft het nog aan een gezapig tempo geregend maar vanochtend was het alweer droog. Na een tijdje volgden er echter perioden van motregen, en het oogstte dan ook weinig verwondering dat we door een erg sombere en mistroostige wolkenlucht werden opgewacht toen het eerste daglicht de groene winterwereld weer in de schijnwerpers zette. De bewolking bestond uit Stratus en het was nog steeds zeer zacht met minima van 5,6 graden. Overdag bleef het uitermate somber met een dikke wolkendeken waaruit af en toe wat fijne motregen viel. Hierbij konden we enkel de zachte maxima van 7,6 graden en de variatie tussen donkergrijze en zeer donkergrijze kleurentinten in het Stratus wolkendek noemen als een niet aan de Europese kwaliteitsnormen voldoende pleister op de ondertussen al flink geïinfecteerde wonde. Ook tijdens de avond veranderde er niets en ondanks al het gedruppel tussendoor is het neerslagtotaal nog verrassend laag gebleven met met 1,0 mm.
Donderdag, 20 december 2018
(Argentinie) Het is tijdens de nacht verder opgeklaard en de dag begon met een stralende lucht terwijl er in het oosten nog wat Cirrusbewolking hing. In de richting van Chili was het niets dan staalblauwe luchten. Na de middag werden er boven sommige bergen stapelwolken gevormd maar verdere gevolgen bleven uit. Wel moesten we vooral in de altiplanos rekening houden met een venijnige koude wind die door merg en been sneed. In La Poma transformeerde dit in een zacht briesje dat soms echter nog iets te enthousiast was en daardoor de krachtige UV stralen wist te camoufleren met menig rood uitgeslagen toerist tot gevolg. Tijdens de avond bleef de wind een tijdlang doorrazen wat bij de snel dalende temperatuur voor een onaangename kilte zorgde.
Vrijdag, 20 december 2019
Tijdens de voormiddag werden we overspoeld door een set regenzones die het antwoord op een betrokken nacht met steeds dikker wordende bewolking biedden. Het zag er omvangrijk uit op de satellietbeelden en het leek dus voor de ganse dag te zijn, maar gelukkig zat er flink wat vaart in dit systeem. We kwamen dus al snel aan de achterzijde ervan terecht waar opklaringen maar ook buien hun opwachting maakten. Samen met die buien stroomde er koelere lucht binnen en de maxima van 13,1 graden werden dan ook vroeg bereikt. Tijdens de namiddag begon de wind geleidelijk aan te wakkeren en aan het begin van de avond werd het zelfs eventjes stormachtig. De opklaringen werden breder en de buien verloren hun activiteit (voor zover ze hier al iets hebben voorgesteld). Na zonsondergang zagen we in de schemering echter weer nieuwe buien naderen en deze maakten het met de aanwakkerende wind en naar de uiteindelijke minima van 7,3 graden dalende temperatuur een gure bedoening. Het neerslagtotaal werd erdoor aangevuld tot 2,0 mm.
Zondag, 20 december 2020
Ook tijdens de ochtend hingen er rafelige Cumuluswolken samen met Altostratusbewolking. Het leek alsof de weergoden pogingen deden om hiermee buien in elkaar te timmeren maar het bleef droog. De zuidwestenwind is afgezwakt en de bewolking werd dunner waarbij we meer Cirrostratus en later Cirrus te zien kregen. De zon dook dus alleen nog weg achter de wolkenflarden al was het ondertussen al redelijk laat in de namiddag en konden we niet veel warmte meer benutten hieruit. Voor zover dat nodig was want met 5,5 tot 10,5 graden was het natuurlijk weer erg zacht voor de tijd van het jaar. Er volgde een mooie zonsondergang waarbij we in de verte ten westen van ons wat grotere stapelwolken konden ontwaren maar deze hadden geen invloed meer op het neerslagtotaal van 0,1 mm en het werd uiteindelijk terug volledig helder. Maar toch leek er in de blauwe lucht een soort van waas te hangen die een weersverandering aankondigt en dit wordt kennelijk ook door de weermodellen bevestigd die op een kletsnatte week aansturen.
Maandag, 20 december 2021
Het grijze, monotome en duistere Stratusveld had ons nog steeds in haar stevige prozacgreep. De dag begon dus weer even somber als we gewoon waren al was de aangevoerde lucht nu wat droger. De wind is helemaal naar het noorden gedraaid en vanover zee werd er zowaar drogere lucht aangevoerd waardoor we de druipnatte condens en motregen van de voorbije dagen niet meer hadden. Deze lucht was ook gevoelig kouder waardoor de maxima van 6,9 graden al vroeg bereikt waren. Tijdens de namiddag ging de bewolking tijdelijk over in Stratocumulus met een paar blauwe plekjes erin. Dit werd afgestraft met een periode van dikkere bewolking waaruit het toch weer even ging motregenen maar de hoeveelheden bleven beperkt en de grond werd er niet eens nat van. Na zonsondergang waren ze er dan tot grote frustratie van de zonneliefhebber: brede opklaringen die bij de koude landlucht horen die onze kant op kwam. De wind ruimde verder naar het noordoosten en na nog een paar gebroken veldjes gebroken Stratocumulus te zien passeren klaarde het helemaal op. Er dreven af en toe nog wat ijle wolkenflardjes voorbij de maan en het kwik dook als een baksteen de diepte in waarbij we de minima van -0,9 graden nu dus pas bereikten. Het neerslagtotaal van 0,0mm bevroor reeds voor middernacht.
Dinsdag, 20 december 2022
Tijdens de nacht is het opnieuw gaan regenen vanuit het zuid- zuidwesten. De hoeveelheden waren niet heel groot maar we kregen wel bijna voortdurend met een matige intensiteit te maken waardoor het een dag werd voor binnenactiviteiten. Al waren de temperaturen net aanlokkelijk om een stapje buiten te zetten want het is al even geleden dat we nog eens minima van 9,0 graden konden optekenen. En overdag deden we er nog een een thermisch schepje bovenop met kwikstanden tot 12,0 graden. De zuid- zuidwestelijke wind was ook niet al te krachtig waardoor het eigenlijk alleen de regen was die wist te voorkomen dat mensen het woordje 'lente' in de mond zouden nemen. Wel was er tijdens de namiddag een episode van iets droger weer waarbij het slechts een beetje druppelde. Maar daarna volgden er weer perioden van wat intensere regen en deze grote hoeveelheden warm water betekenden een regelrechte aanslag op de ijsvloer die nog aanwezig was op vijvers en sloten. Meestal bleef daar nog een halve centimeter van over tegen zonsondergang. Het gedruppel bleef ook daarna verder gaan aan een lichte intensiteit bij betrokken weersomstandigheden. We kwamen uit op 5,2 mm, een eerder laag dagtotaal gezien de vrijwel ononderbroken neerslag doorheen de dag.
Woensdag, 20 december 2023
De dag maakte een veelbelovende en heldere start bij minima van 4,7 graden. Er hingen wat verspreide Stratocumulusveldjes maar voor de rest was de hemel diepblauw. Er dreven echter al snel nieuwe Stratocumulusvelden binnen vanuit het westen en hoewel deze kort daarna werden gevolgd door opklaringen, zagen we de hemel nu vol lopen met Cirrostratus en Altostratus. Nochtans was het geen stratiforme regenzone die ons daarna bereikte, maar kwamen we in buienlucht terecht waarin veel Stratus fractus, Stratocumulus en Cumulus fractus hing welke werd afgewisseld door enkele vluchtige opklaringen en af en toe dus buitjes die aanvankelijk echter nog niet veel voorstelden. Met maxima van 9,9 graden in combinatie met een aanspannende west- noordwestelijke wind voelde het guur aan. De buien werden gaandeweg actiever en zeker tijdens de late namiddag kregen we daardoor ook fraaie wolkenluchten te zien waarin talloze ijskappen tot ontwikkeling kwamen van deze buien die echter Malderen niet bereikten. De opklaringen werden steeds breder en in de hogere luchtlagen begon er stilaan sluierbewolking binnen te lopen op nadering van een set regenzones die de komende dagen voor een nat en vooral erg winderig weertype zullen zorgen. Voor vandaag kregen we nog even respijt en konden we nog met 0,0 mm afsluiten in deze droge maar vrij winderige avond.