Dinsdag, 21 december 2004
Ook vanochtend was het weer erg minnetjes gesteld met het kwik: het stationsrecord van gisteren werd geëvenaard met -5,9 graden, terwijl er aan de grond een nieuw record gevestigd werd met -6,7 graden. Overdag konden we weliswaar rekenen op de zon om de zaak weer op temperatuur te krijgen, maar deze kreeg steeds meer concurrentie van laaghangende bewolking waardoor we, met behulp van een iets minder zwakke wind tot 16 km/h niet verder kwamen dan 0,3 graden: net geen ijsdag dus. Uit de bewolking viel in de late namiddag zelfs wat neerslag (0,2 mm) waardoor we geconfronteerd werden met spekgladde wegen, maar deze ijzeltoestanden zijn net de voorbode van een veel zachter weertype waarbij het kwik na de doortocht van een actief warmtefront zal stijgen tot dichtbij tien graden. Op dit moment is trouwens gestopt met vriezen en zitten we op 0,3 graden. Tegen het weekend zal de koude polaire lucht echter weer met enthousiasme onze streken binnenvallen en mogelijk wat winterse buitjes genereren.
Woensdag, 21 december 2005
Tot eenieders opluchting kregen we vandaag weer een opener weertype gepresenteerd, zodat we de somberheid van gisteren even kunnen vergeten. Het werd echter zeker geen hoogstandje want de bewolking bleef steeds in de meerderheid terwijl het aantal zonne- uren, of beter, minuten ook duidelijk gerantsoeneerd was. De bewolking werd in de loop van de namiddag namelijk terug hardnekkiger waardoor we de dag alsnog vrij somber afsloten. Van neerslag bleven we daarentegen gespaard terwijl er dankzij de bewolking ook geen vorst aan te pas kwam, de temperaturen schommelden tussen 2,9 en 5,7 graden zodat we van een kleine thermische winst tegenover gisteren kunnen spreken. Er stond ook nog redelijk wat wind, tot 23 km/h uit zuidwestelijke richtingen. De komende dagen blijven we helaas uit hetzelfde vaatje tappen, waarbij wolken heer en meester zullen zijn over onze streken en er ook wat lichte neerslag mogelijk blijft. Met een beetje geluk kunnen we af en toe nog een opklaring meepikken zoals deze voormiddag het geval was.
Donderdag, 21 december 2006
(Indonesië ) Tijdens de ochtend is er opvallend veel Altocumulus aanwezig in een verder blauwe hemel waarin wat verspreide Cumulus voorkomt. De Altocumuli worden echter geleidelijk vervangen door deze laatste en in het noordwesten en in mindere mate het zuidwesten is de vorming van Cumuli erg uitgesproken. De buien blijven niet lang uit en omstreeks 15H heeft een groot deel van het eiland reeds talloze liters vers regenwater te slikken gekregen. De terugreis naar België is echter reeds begonnen en in de luchthaven van Denpasar worden de laatste ogenblikken in Indonesië gezegend met een erg hevige stortbui waar op het eerste zicht geen onweer lijkt in te zitten (moeilijk te detecteren vanuit het luchthavengebouw) Na het opstijgen blijkt de meeste buienactiviteit opnieuw boven land te zitten en even later boven Borneo is dit duidelijk ook het geval. Boven de evenaar lijkt niettemin een smal gebied met mindere activiteit te zitten. Later, boven de zuid- Chinese zee, verdwijnen de buien op één exemplaar na dat net ten westen van Manila indrukwekkende zware silhouetten laat zien van de buientoppen die afsteken tegen het rode licht van de laatste schemering. Even later in Hong Kong is er geen bewolking van betekenis meer te zien.
Vrijdag, 21 december 2007
Tijdens de nachtelijke uurtjes bleef de bewolking hangen doch hij werd wat dunner door de aanvoer van drogere lucht. We ontwaakten dan wel in grijze omstandigheden, vanuit het zuiden kwamen echter al snel opklaringen binnendrijven zodat we kort voorde middag konden genieten van heel wat zon die voor de rest van de dag extra sfeer bracht op het wintertoneel. Vooral toen de zonnestralen de witberijpte omgeving deden oplichten zorgde dit voor ronduit spectaculaire, zelden geziene wintertaferelen. De negatieve maxima van -1,7 graden deden hier weinig afbreuk aan, net zomin als de hoge sluierwolken en condensatiestrepen die het volledige luchtruim in beslag namen. Een snelle afkoeling zette zich tijdens de avond in waarbij degenen die hun tijd in de buitenlucht doorbrachten, van geluk mochten spreken dat de oostelijke wind verwaarloosbaar was met slechts 8,0 km/h als maximum. Er werd tegelijk wat nevel en mist gevormd maar deze was slechts heel dun vermits de maan boven ons steeds zichtbaar bleef. Tegen middernacht was het kwik reeds terug gekropen naar -6,0 graden.
Zondag, 21 december 2008
Het werd vandaag opnieuw erg zacht, maar een aaneengesloten Stratus wolkendek met wat Stratus fractus eronder slaagde er weer met glans in om er een sombere boel van te maken. Overdag ging de bewolking geleidelijk over in Stratocumulus, en wie geluk had kon hierin wat blauwe tinten waarnemen. In extreme gevallen kreeg men er zelfs een streepje zonlicht bij. Onder het golvende wolkendek dreven wat losse wolkenflarden voorbij, maar veel meer aktie bood dit weertype ons niet. Onder invloed van vlakbij gelegen hogedrukgebieden kan je moeilijk anders verwachten, al stond er toch nog aardig wat wind met 33,8 km/h uit west- noordwestelijke richtingen. Tijdens de avond bleef het zwaarbewolkt en vrij rustig waarbij de temperatuur langzaam steeg van 8,6 naar 10,7 graden. Het neerslagtotaal is vandaag op 0,4 mm uitgekomen.
Maandag, 21 december 2009
Een op de satellietbeelden fraai ogende wolkenkrul zorgde ervoor dat het op de begane grond een stuk minder fraai oogde met een somber Altostratus wolkendek. In België althans, want in Nederland was het aanvankelijk nog grotendeels helder met hooguit wat sluierbewolking. Deze opklaringen bevonden zich afgelopen nacht nog boven Malderen en konden het tot -5,6 graden laten afkoelen. Rond de middag ging het uit het in Nimbostratus overgegane wolkendek sneeuwen, wat begon als een korrelige substantie, maar eindigde met smeltende sneeuwvlokken. De neerslag was echter licht en hield na een paar uur weer op. We kwamen in zachtere lucht terecht waardoor het begon te dooien bij een naar 1,7 graden stijgende temperatuur. Het bleef voor de rest van de dag zo goed als droog terwijl de wind het oosten opzocht en snelheden tot 35,4 km/h haalde. Smeltwater, ijs en sneeuwresten zorgden er ook vandaag voor dat het neerslagtotaal onbekend bleef.
Dinsdag, 21 december 2010
Tegen alle (gematigde) verwachtingen in is het afgelopen nacht opnieuw tot zware sneeuwval gekomen en werd het witte tapijt aangedikt tot 19,7 centimeter terwijl er op het gras zelfs 22 centimeter werd gemeten. Geen wonder dat het land onder een zelden geziene chaos gebukt ging, en in de Ardennen liepen de sneeuwdiktes zelfs op tot meer dan 70 centimeter. Ondanks dit alles zag het er echter stukken minder mooi uit dan gisteren want een sombere laag Stratusbewolking maakte er een alles behalve fraaie bedoening van. De temperatuur steeg van -4,6 tot 1,4 graden waardoor de sneeuw in de loop van de voormiddag begon te veranderen in een bruinwitte smurrie. Tijdens de namiddag werd er geleidelijk dooimist gevormd die in de bijna windstille omstandigheden (slechts een zuchtje tot 11,3 km/h uit het oost- zuidoosten) snel dikker werd. De temperaturen bleven de ganse avond en nacht boven het vriespunt steken waardoor de dooi gestaag verder ging. Het neerslagtotaal bleef in deze omstandigheden natuurlijk onbekend.
Woensdag, 21 december 2011
Het was nog steeds erg zacht, maar alle actie, contrast, kleur en wat nog allemaal zijn vandaag van het toneel verdwenen. Wat overbleef was een sombere laag Stratusbewolking waaruit het de hele dag lichtjes motregende bij temperaturen tussen 4,6 en 8,9 graden. De wind was zwak met snelheden tot 17,7 km/h uit het zuid- zuidwesten en er vielen vijf regendruppels die veel dikker waren dan hun duizenden kompanen die we vandaag gezien en gevoeld hebben- wellicht een restant van een afstervende buienwolk. Het was erg nevelig en vooral op enkele tientallen meters hoogte hing er een mistlaag die langzaam neerdaalde tegen zonsondergang. Er veranderde echter weinig en het was ook geen spectaculaire mist. De bijna continue motregen en de eerdergenoemde dikke druppels bleken goed te zijn voor een dagtotaal van 2,6 mm.
Vrijdag, 21 december 2012
De regenzone is vanochtend in het noorden van Nederland gearriveerd waar ze de strijd aanging met koudere luchtmassa's die daar met een noordoostenwindje binnenstroomden. Er viel in het uiterste noorden sneeuw bij temperaturen net onder nul terwijl het grootste deel van de Lage Landen zich kon koesteren in aangenaam zachte luchtmassa's waarin het kwik verder steeg tot 10,0 graden. De wind kwam daar net uit het zuidwesten en net achter de overgang naar warme luchtmassa's kwamen uitgestrekte gebieden van mist en laaghangende bewolking voor. Malderen bevond zich net zuidelijk genoeg om daar achter te blijven zodat we alsnog wat zonneschijn konden meepikken bij een lenteachtig aandoend weertype. De wind zwakte geleidelijk af na een piek van 20,9 km/h uit het west- zuidwesten gehaald te hebben tijdens de ochtend. Halverwege de namiddag kwam het plots tot buien en stroomde er terug koelere lucht binnen. Echt koud werd het echter niet, want op het einde van de avond was het nog steeds warmer dan de 7,4 graden begin afgelopen nacht. Het neerslagtotaal was toen opgelopen tot 0,8 mm.
Zaterdag, 21 december 2013
Het luchtruim was vanmorgen reeds flink volgelopen met Altostratusbewolking waaronder ten noordwesten van ons dreigende banden van Stratocumulusbewolking hingen. Door deze bewolking werden de minima van ... graden reeds vroeg in de nacht bereikt, maar toch bleef het droog. Toen de dreigende wolkenbanden boven ons hingen, werd het in het westen weer lichter en verschenen er weer blauwe plakken in een melkachtige Cirrostratuslucht. Er verschenen fraaie Stratocumulus en Altocumulus lenticularis wolken die zich van west naar oost schikten en bewogen en tijdens de namiddag maakten ze plaats voor wat meer chaotisch aandoende Stratocumulusvelden waar de zon echter nog regelmatig doorkwam. Ondertussen was de wind wel al flink aangewakkerd waardoor het tijdens de krachtigste windstoten koud aanvoelde ondanks de hoge maxima van ... graden. Tegen de avond bereikte de regenzone ons en werd het ronduit guur herfstweer met striemende regenvlagen die werden opgezweept door een nijdige zuidwestenwind waarbij de zwaarste regenval omstreeks 22H viel. De neerslag hield tijdens de nacht aan waardoor het precieze neerslagtotaal onduidelijk is.
Zondag, 21 december 2014
Tijdens de ochtend hing er een luchtig Stratocumulusdekje met gaten erin waardoor we Cirrostratus en Altostratus zagen hangen. Bij dit alles was het afgekoeld tot 3,5 graden, minima die al tamelijk vroeg werden bereikt door het binnendrijven van de isolerende wolkenlaag later op de nacht. Deze bewolking werd al snel dikker waardoor de voormiddag al snel in zeer duistere maar droge omstandigheden verliep. Het was kil maar gelukkig was de zuidwestenwind niet al te krachtig zodat het koudegevoel nog een beetje werd ingeperkt. Na de middag ging het met perioden motregenen en vervolgens ging de neerslag tijdelijk over in gewone regen op passage van een warmtefront. Erg grote hoeveelheden kwamen er echter niet aan te pas, de teller bleef op 0,4 mm steken. Het warmtefront blonk eerder uit in thermische activiteit, want het warmde op tot 8,4 graden tegen het einde van de avond die tevens nog steeds druilerig verliep met af en toe lichte motregen en Stratus bewolking.
Maandag, 21 december 2015
(Nepal) Mist en vochtige kilte waren vanochtend opnieuw de basis ingrediënten die we in ons ontbijt terugvonden, en het had heel wat voeten in de aarde om die mistlaag weer opgeruimd te krijgen. Met veel moeite is dat uiteindelijk toch nog gelukt, al duurde het nog een tijd eer het terug aangenaam warm werd. Na de middag konden we dan toch nog enkele uurtjes van zomers aanvoelende omstandigheden genieten, maar de zon was nog lang niet onder of de kilte begon weer over ons neer te dalen om nog maar te zwijgen over hetgene dat we na zonsondergang moesten trotseren. Geleidelijk werd het terug neveliger en ontstond er terug mist in de valleien beneden ons.
Woensdag, 21 december 2016
(Australië ) Tijdens de nacht is er plots een krachtige vlagerige wind opgestoken die tegen de ochtend echter afnam. Het was nu luchtig en koel met een diepblauwe lucht en er was geen enkele wolk meer te zien. Het bleef de hele tijd helder en koel met een meedogenloze zon die je alleen maar in het hooggebergte boven een sneeuwvlakte zou verwachten. Tijdens de namiddag warmde het plots een stuk op al bleef het koel en luchtig aanvoelen met een 23-tal graden. Tijdens de avond koelde het snel af en was het rustig doch tegen middernacht begon de wind opeens weer flink aan te wakkeren.
Donderdag, 21 december 2017
Na een relatief droge periode tijdens de nacht is het vanochtend wat intenser en meer continu gaan motregenen. Het was nog steeds boterzacht met minima van 7,5 graden en op de radar konden we een aantal buien onderscheiden waarvan een deel zich in een lijntje wist te organiseren. Dit trok vanuit het noordwesten Nederland in en zorgde daar tijdelijk voor intensere neerslag waarbij we in Malderen echter maar een zwak staartje meekregen. Het bleef onverminderd zacht met maxima van 9,7 graden en een zwakke westenwind. Tijdens de avond ging het terug wat harder en meer continu motregenen en het deel dat voor middernacht viel was goed voor ongeveer 0,5 mm.
Vrijdag, 21 december 2018
(Argentinië ) Kort na middernacht is het inderdaad tot een weersverandering gekomen en kwamen er vanuit het zuiden buien opzetten. Tegen de ochtend ging het dan uit sommige exemplaren onweren in Cafayate en hoewel het aantal ontladingen beperkt was, waren het nabije inslagen met stevige knallen. Dan ging de activiteit eruit en regende het nog een half uurtje na alvorens de zon weer terug kwam. Boven de bergen hingen nog stapelwolken maar boven de vallei was het helder met een staalblauwe lucht. Deze werd wat fletser eens de regen verdampt was en de inmiddels weer opgestoken vlagerige zuidenwind alles vol stof pompte. In het noorden ontstond er een enorm onweerscomplex terwijl er later ook in de bergen rond Cafayate een soort mix van Cumulus en Stratocumulus ontstond die er dreigend donker uitzag. Her en der dreven plukken Cirrus densus voorbij van kennelijk afgestorven buien maar voorlopig bleef het daarbij en er was ook nog geen donder te horen. De wind voelde luchtig en koel aan en het leek alsof we in een koudere / minder warme luchtsoort zijn beland.
Zaterdag, 21 december 2019
We begonnen de dag met opklaringen en Cumulusachtige wolkenflarden. Er stond een aanvankelijk zwakke zuidwestenwind die echter langzaam maar zeker begon aan te trekken. Ondertussen kwamen er meer van die wolkenflarden welke zich na een tijdje in een bandenstructuur gingen organiseren. In de hogere luchtlagen wist een laag Altostratus heel subtiel binnen te trekken en de Nimbostratus met bijhorende regen verderop deed hetzelfde waardoor deze neerslag ons als bij verrassing overviel. Voor zover we het zo konden noemen tenminste want veel stelde de neerslag uiteindelijk niet voor. Het was iets koeler dan de voorbije dagen met temperaturen die van 5,5 naar 9,2 graden stegen. Tegen de avond dreven er terug wat opklaringen binnen als was er nog een zekere neiging tot (lichte) buienvorming. Het neerslagtotaal is op 0,9 mm uitgekomen en het was tamelijk winderig tijdens de avond.
Maandag, 21 december 2020
Na een heldere nacht nam de bewolking tijdens de vroege ochtend zeer snel toe en nog voor zonsopgang begon dan de eerste neerslag te vallen uit de volgende storing. Deze was eerst buiig van karakter en op de radar was inderdaad te zien dat zich voor de eigenlijke regenzone nog een clustertje van losse buien heeft gevormd. Dit trok net over Malderen en werd gevolgd door een droog intermezzo. Maar na een half uurtje was de Altostratusbewolking genoeg aangedikt om de eerste frontale regen te lossen en dit was het begin van een druilerige, grijze en sombere winterdag. Enkel op thermisch gebied deden we het goed want er werd terug zachtere lucht aangevoerd en we zagen het kwik dan ook stijgen van 5,1 graden in de vroege ochtend naar een bijna subtropisch zachte 13,1 graden. De neerslag was niet zo hevig maar hield lang aan terwijl er een matige wind stond uit zuidwestelijke richtingen. De neerslag bleef tot een eindje in de namiddag aanhouden maar uiteindelijk volgde er dan toch een wat drogere periode waarin hooguit een spatje motregen naar beneden kwam. Daarna ging het weer wat harder regenen maar weer volgden er een aantal drogere perioden. Ondanks dit alles gaf de bewolking zelf echter geen krimp en hebben we van de zon niets meer kunnen zien vandaag. Het druilerige en zachte weer ging ook tijdens de avond verder waarbij de laatste druppels voor middernacht het dagtotaal op 4,1 mm wisten te brengen.
Dinsdag, 21 december 2021
De omgeving lag er flink berijpt bij met minima van -4,3 graden en de lucht was kraakhelder waardoor de dag met een stralende zon van start ging. En deze bleef de hele dag door ononderbroken schijnen waardoor het voor het gevoel haast niet te bedenken was dat we nu de kortste dag van het jaar bereikt hebben. En al zeker niet met de zeer sombere periode die we achter de rug hebben. Met mondjesmaat krabbelde het kwik weer naar boven en na de middag kwam de temperatuur op de meeste plaatsen boven het vriespunt uit. Aan de grond was het echter een ander verhaal en op schaduwrijke plaatsen bleef het de hele dag berijpt terwijl ijs niet meer helemaal weg smolt. We haalden 2,2 graden en de noordoostenwind was zeer zwak. Tijdens de namiddag zagen we in het zuidwesten wat sluierwolkjes verschijnen terwijl condensatiestrepen niet meer oplosten. Deze waren de voorbodes van zachter weer en naderende regenzones al zal het nog een poos duren eer deze ons bereiken en na zonsondergang was de winter dan ook weer helemaal terug met snel dalende temperaturen onder een nog steeds heldere sterrenhemel. het neerslagtotaal van 0,2 mm kon dus weer in vaste vorm opgetekend worden.
Woensdag, 21 december 2022
Tussen twee regenzones door konden we vandaag even van een luchtiger weertype genieten waarin het voor een groot deel van de tijd droog bleef. De bewolking bleef echter hardnekkig en hoewel er zonnige perioden voorspeld waren kregen we deze bijna niet te zien. Op de satellietbeelden werd al snel duidelijk waarom: een wolkenbandje trok in haar lengte over Vlaanderen vanuit het west- zuidwesten en de opklaringen zaten vooral ten noorden en zuiden daarvan. Hoe dan ook, de zachte temperaturen maakten al veel goed en de zuidwestelijke wind was krachtig genoeg om ongewenste indringers zoals Stratus en Smog buiten spel te houden. In plaats daarvan kregen we dus een gevarieerd wolkenlandschap met Stratus fractus, Altostratus, diverse Stratocumulusveldjes en een gezonde portie zeelucht over ons heen. Kouder dan 7,5 graden is het niet geworden en overdag konden we ons koesteren in een boterzachte 9,8 graden. Op het einde van de namiddag bereikte de volgende regenzone ons dan en net voordat deze Malderen aantikte, konden we nog een paar opklaringen en lichtflitsen van de zon oppikken die net op het punt stond om onder te gaan. Het was een waterig zonnetje doordat er alweer een dikke laag Cirrostratus hing terwijl er flardjes pannus bewolking aan een jachtig tempo voorbij dreven. Deze zorgden overigens voor een mooi effect toen ze in goudgele kleuren oplichtten. Daarna volgden dan perioden van lichte of matige regen al werd het later in de avond opnieuw droog. De bewolking bleef wel hangen en deze hield ons nog steeds zacht in combinatie met de subtropische luchtaanvoer. De regenzone bleek, althans voor het deel dat voor middernacht passeerde, 1,4 mm te hebben opgeleverd.
Donderdag, 21 december 2023
De bewolking is tijdens de nacht weer toegenomen en hetzelfde geldt voor de wind die flink is gaan aanwakkeren waardoor we met ruig en stormachtig weer te maken kregen. Het was gelukkig wel aan de zachte kant met temperaturen die niet onder 9,9 graden zakten en later stegen naar 12,3 graden. Af en toe regende het lichtjes uit de Stratus en Stratus fractus bewolking waarboven ook Altostratus hing. De grootste hoeveelheden waren echter voor de namiddag toen het op sommige momenten aardig ging plenzen met nog steeds die pittige west- zuidwestelijke wind erbij. Pas tijdens de avond werd het weer wat droger al viel er ook dan nog af en toe nattigheid die het neerslagtotaal verder aanvulde tot 0,0 mm.