(ok, anomalie is met -ie maar dan werd de titel 1 teken te lang )
Opnieuw eindigt de Surface Mass Balance (SMB) van Antarctica met een fors positieve anomalie, één van de hoogste van de afgelopen jaren. Het smeltseizoen op Antarctica loopt van 1 maart tot en met eind februari, een half jaar verschoven ten opzichte van het noordelijk halfrond.
De SMB wordt berekend door X. Fettweis van de Universiteit van Luik, op basis van weermodellen, (inclusief voorspelling, daardoor is er al een eindcijfer) . Anders dan op Groenland zijn er nauwelijks metingen aan de grond, er kan dus ook een forse foutmarge in zitten. In de SMB zijn sneeuwval, regenval, smelt, verdamping, herbevriezing en afstroom al meegenomen. Door de opwarming nemen zowel de neerslag als de smelt toe. Voor de SMB pakt dat vooralsnog positief uit, de afgelopen jaren eindigde deze vaak ver boven het gemiddelde van 1981-2010.
De SMB is natuurlijk niet het hele verhaal. Door de oplopende temperaturen gaat het ijs sneller bewegen. Wanneer de ijsmassa de ‘grounding line’ passeert telt het niet meer mee voor de massabalans van Antarctica. In de meeste gevallen gaat het ijs dan over in drijvende ijsplaten (ice shelfs) die na verloop van tijd zullen afsmelten of afkalven. Door afsmelten van onderaf beweegt de ‘grounding line’ zelf ook landinwaarts, met name op West Antarctica.
Er zijn veel onzekerheden over de toekomst van de Antarctica. Zeker is dat de extremen zullen toenemen, méér neerslag, méér smelt en snellere beweging van het ijs. Op de lange duur zal de smelt steeds meer overheersen. De komende decennia zou het ook in evenwicht kunnen blijven. Maar het is nu al moeilijk om overzicht te houden over alle meetgegevens. Het is erg ongelukkig dat het internationale IMBIE-team (NASA + ESA) uit elkaar gevallen lijkt te zijn. Het recente beleid in Amerika t.a.v. klimaatonderzoek maakt het er allemaal niet beter op.
Voor een goed begrip van het onderstaande plaatje: het gaat om de anomalie van de SMB. De afname van de anomalie tussen juli en oktober komt niet door smelt, maar door een gebrek aan sneeuwval. De totale SMB gedurende een seizoen is gemiddeld zo'n 2700 Gigaton. Daar komt de anomalie dus bovenop.