Onder een atmosferische blokkade blijven we de komende week onder anticyclonale invloeden in de Benelux. Over het algemeen blijven we in deze regio in een vorticiteitsminimum wat inherent is aan een sterk anticyclonaal patroon en de stabiele atmosferische condities erom heen. Op de Atlantische Oceaan ontwikkelen er wel extratropische cyclonen uit shortwaves onder invloed van de straalstroom, maar deze straalstroom blijft de komende tijd ver weg van de Benelux. De extratropische cyclonen blijven dan ook op de Atlantische Oceaan hangen en in het oosten en het uiterste noorden van Europa. Hierdoor lijkt het erop dat het voor de komende week (+168 uur) droog blijft in de Benelux. Vandaag, morgen en zaterdag zijn tevens zacht tot warm door het transport van een warme luchtmassa vanuit het noorden van Afrika en het zuiden van Europa naar deze regio. Op deze warme en zonnige dagen neemt het verdampingsratio uiteraard toe ten opzichte van wanneer het koeler en bewolkt is.
De isentropische analyse (330K) van het GFS-model laat zien dat er een duidelijke anticyclonale beweging van de windsnelheden aanwezig is. Er is een lage PVU (Potential Vorticity Unit) aanwezig boven de Benelux, wat zichtbaar is met de witte en blauwe kleuren. Een lage PVU is een indicatie is voor stabiele condities in de atmosfeer. Dit valt goed samen met het eerder genoemde vorticiteitsminimum. In het oosten van Europa is er een hogere PVU (rode kleur) aanwezig, dit hangt samen met een extratropische cycloon. Voor de komende week lijken we inderdaad die anticyclonale invloeden vast te houden met een persistent lage PVU boven onze omgeving.
Over het algemeen zijn er dus meer dan genoeg indicaties aanwezig in de NWP-modellen dat de al persistente droogte (recorddroge maartmaand op diverse plekken in de Benelux) nog verder blijft aanhouden. Volgens de SPI, de neerslagindex van het KNMI, is er dan ook al sprake van extreme droogte. De projectielijn toont aan dat we volgens de SPI voorlopig in de categorie 'extreem droog' blijven (SPI <2.00).