Franks Weerpraat: zwoelwarm met kans op zware buien

Bericht van: Frank (Doetinchem) , 11-06-2007 09:23 

Goedemorgen weervrienden,

MAANDAG. De dag begint in het westen met laaghangende bewolking, maar in het oosten klaart het nu snel op. Het wordt een vochtig warme dag met in het oosten maxima tot 28 C. Dat is duidelijk teveel voor de atmosfeer waardoor er weer onweersbuien gaan vallen. Plaatselijk kunnen deze zwaar zijn en wateroverlast veroorzaken.
Temperatuur: 22 tot 28 C. Wind: NW/NO. 2-4 Bft.

DINSDAG. De dag start plaatselijk weer grijs, maar later klaart het weer op. Wel kan het door een winddraaiing naar west tot noordwest plaatselijk wat langer grijs blijven. De kans op onweersbuien is daardoor ook wat kleiner dan maandag, maar in het binnenland kan er plaatselijk nog wel een bui vallen. Het wordt vooral in het oosten iets minder warm.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: NW./W. 2-3 Bft.

WOENSDAG. Het is wisselend bewolkt en er kunnen weer enkele (onweers)buien vallen. Alleen in Belgie wordt nog de 25 C gehaald.
Temperatuur: 20 tot 25 C (Belgie). Wind: W. 2-4 Bft.

DONDERDAG. In de ochtend vanuit het westen vooral in Nederland kans op perioden met regen. In de middag trekt de regen naar het noordoosten weg en klaart het op.
Temperatuur: 18 tot 23 C. Wind: Veranderlijk 2-4 Bft.

VRIJDAG. Op deze dag probeert de warme lucht weer terug te keren vanuit het oosten, maar dat wordt in een zwoelwarme atmosfeer afgestraft met mogelijk zware onweersbuien.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: ZO./Z. 2-5 Bft.

WEEKEINDE. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en er kunnen nog enkele lichte buien vallen. Het wordt merkbaar koeler met maxima tussen 17 en 20 C.
Temperatuur: 17 tot 20 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

Nader bekeken
Een klein warmtelaag boven Duitsland kan vanmiddag bij ons weer voor de nodige onweersbuien zorgen, met de nadruk op het oosten en zuiden van de Benelux. De komende dagen bevinden we ons in het overgangsgebied tussen lagedrukgebieden boven Scandinavie en de oceaan. In een vochtig warme atmosfeer kunnen gemakkelijk buien ontstaan, met kans op onweer, hagel en windstoten. Morgen lijkt die kans wat minder, doordat de stroming meer aanlandig is en de opwarming wordt tegengegaan door handnekkige stratusvelden.
Naarmate de week vordert schuift een oceaandepressie richting Ierland en lijken wij met uitlopers van die depressie te maken te krijgen. Tegelijkertijd stroomt met een zuidoostelijke wind weer warmere lucht onze kant op. Die combinatie kan de atmosfeer niet aan en wederom valt er op donderdag en vrijdag veel regen.
Vanaf het weekeinde trekt het laag waarschijnlijk wat naar het noorden (alle modellen geven dat wel aan), waardoor we in een zuidwestelijke stroming komen. Het wordt wat koeler met meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar en af en toe een bui. Dit weertype lijkt hierna enige tijd te gaan aanhouden.

























http://www.bouwcommunicatie.nl/bouw-weer/