Goed, dit bericht zal wel snel ondersneeuwen, maar ik wilde het toch maar even met jullie delen.
En nee, de foto's zijn niet zo spectaculair als die van de "severe hail" en "mushroom clouds" helaas. Was ik maar in de gelegenheid betere foto's te nemen...
Desalniettemin, een zeer bijzondere dag vandaag met een uitbraak van supercells. Kortweg "Amerikaanse taferelen" dus!
Langs deze weg ook mijn complimenten aan de overige fotografen, echt genieten voor een convectie-liefhebber zoals ik!
Chase 22 juni 2008
Vertrek: 13.20
Terugkomst: 17.15
Totaal aantal km gereden: ca. 330
Route: Utrecht - Amersfoort - Deventer - Almelo - Mariaparochie - Tubbergen - Vasse - Oostmarsum - Rossum - Oldenzaal - Hengelo - Deventer - Utrecht
Verschijnselen waargenomen: waarschijnlijke supercells, wall clouds (waarvan tenminste 1 roterend), tail cloud, fractus/funnels, solide Cumuli congestus, pileus, lichte mammatus
Chase verslag:
Dat er vandaag iets stond te gebeuren, hoef ik jullie niet te vertellen. Ik was, zoals eerder aangegeven, wel enigszins bezorgd om de treksnelheid van potentiƫle buien en vroeg me daadwerkelijk af of chasen wel zinvol zou zijn. Bovendien zou ik geen internet tot mijn beschikking hebben op mijn mobiel. De KPN website gaf namelijk continue errors bij het opwaarderen (ik ben nog een prepaid gebruiker idd
) en mijn nog aanwezige beltegoed was ontoereikend. Gelukkig wilde mijn vriendin me wel vergezellen (voor de tweede keer in 1 jaar!) en dus toch maar de knoop doorgehakt toen bleek dat er een forse cel in ZW Nederland ontstaan was. Ook ten zuiudoosten van Utrecht begon het meer en meer te borrelen:
Zoals ik al dacht, trok de bui boven West-Brabant erg snel en omdat we niet direct weg konden, werd ons al snel duidelijk dat het achter de feiten aanrijden zou worden. We gingen toch en Myra was bereid onderweg foto's te schieten met haar compact camera. De credits voor de foto's die onderweg geschoten zijn, komen dan ook aan haar toe!
Hoe dan ook, al op de Ring Utrecht zagen we in het zuidoosten massieve torens opdoemen en die beloofden toch wel wat.
De VIS foto van 13.30 uur laat een actieve pit boven midden NL zien:
De afstand leek ook niet onoverkomelijk! Via de A28 reden we richting Amersfoort, af en toe wat neerslag, en net op de A1 zagen we een massieve downdraft regio naar het noordoosten wegtrekken. Nabij de updraft waren verdachte verlagingen zichtbaar die af en toe wat weg leken te hebben van hoosvorming:
Op de radar had de bewuste bui (ten noorden van Barneveld) ook een verdachte peul-vorm. Ik sluit in elk geval niet uit dat het een supercell was (het bleek later een left mover die helemaal Drenthe in trok, beeld met dank aan Saskia):
De radar laat ook de schadebrengende supercell boven Arnhem zien en daar hadden wij soms ook zicht op:
Wij vervolgden toch maar onze reis op de A1, omdat noordwaarts door de Veluwe geen oplossing was en een weg naar het zuidoosten voor de bui bij Arnhem niet voorhanden was. Voor ons begonnen nieuwe torentjes omhoog te schieten:
Op de A1 voorbij Bathmen begon deze bui uitermate interessant te worden. Hier eerst even een Google Map met enkele getallen:
Links op de kaart, bij de rode 1, zagen we een behoorlijk solide stijgstroom. Helaas is de foto niet erg duidelijk, maar het ding vertoonde tekenen van rotatie!
Onder de flanking line er van waren wat kleine fractus uitstulpingen zichtbaar, maar dichter onder de updraft op de grens met de downdraft hing een massieve verlaging:
Deze verlaging was erg tubulent, maar vanuit een rijdende auto met vaak obstakels in het zicht was het lastig oordelen of er sprake was van rotatie. De uitstulping in het midden van de wall cloud had duidelijk iets hoosachtigs qua vorm (nabij nr 2 op de map):
Op de radar van 14.30 uur betreft het de middelste bui:
Al snel werden we voor de keuze gezet om de A1 verder te volgen en eerst een stuk van de bui af te rijden of een stukje naar het noordwesten te rijden en mogelijk te ver achter de bui te belanden. Aangezien de wall cloud dicht bij leek te zitten, opteerden we voor het laatste en namen de A35 naar Almelo. Aanvankelijk leek dit een verkeerde keuze, maar door in Almelo de rondweg te nemen kwamen we weer dichterbij.
Tussen nr 9 en 3 op de map:
Bij nr 3 op de map:
Helaas werd het zicht op de verlaging vaak ontnomen en was het lastig de juiste wegen te kiezen. Nabij nr 4 op de map stonden we even stil voor een stoplicht met zicht op de verlaging. De rotatie was hier evident, tesamen met een sterke opwaartse beweging. Het zou mij niets verbazen als daar ergens windhoosschade is aangericht!
Op de radar van 14.45 uur had de bui een mooie V-vorm:
Vervolgens ging de jacht verder via Tubbergen naar Vasse, maar het werd duidelijk dat we niet dichter bij de verlaging geraakten (nr 5 op de map). Bummer zeg!
Even ten zuidoosten van Vasse zijn we op een landweg op een heuvel gaan staan en zagen de bui snel naar Duitsland trekken (nr 6 op de map):
Op de radar van 15.00 uur zat de cel net over de grens:
De VIS foto van 15.00 uur laat het grote aambeeld ook boven Duitsland zien, naar het zuidwesten toe jonge aangroei:
Vanuit het zuidwesten doemde echtere en nieuwe bui op en deze was duidelijk aan het activeren. Het hoogte-onweer nam in intensiteit toe en ook begon de wind aan te wakkeren. Voor onze neus ontstond een neerslagvrije wolkenbasis, maar deze bleef relatief onschuldig:
Deze bui vloog ook snel de grens over, dus besloten we langzaam maar weer richting huis te gaan. Eerst maar eens naar het zuiden rijden om te zien wat we nog tegen kunnen komen! Al snel zagen we opnieuw een donkere downdraft in het zuidwesten en bij Rossum (nr 7 op de map) hebben we de auto op een landweg gezet. De bui zelf was weinig fotogeniek:
We kwamen er te laat achter dat de bui helemaal niet onze kant op kwam, maar ten zuiden van ons naar het ONO trok. Aan de noordzijde van de cel ontstonden wel leuke lenticularis wolken:
Op de radar van 15.30 uur is te zien dat de bewuste bui ten zuidoosten van ons bleef en wij meer in de aambeeldregen belanden:
Vervolgens zijn we via Oldenzaal de A1 opgereden en zagen de bui ten zuidoosten van ons wegtrekken. Maar in het noordwesten leek iets nieuws te ontstaan! Massieve congestus wolken met geregeld pileus kapjes hingen boven de Veluwe (geschoten bij 8 en 9 op de Map):
Deze congestus lijn was ook mooi te zien op de VIS foto:
Meer tot echte buien kwam het niet meer en dus maar door naar Utrecht. Een geslaagde chase wel, ondanks de "onchasebaarheid" van de buien en dat we geheel visueel moesten gaan!
Tot slot nog een radaranimatie, beginnend bij 14 uur LT:
Quote selectie