...dan een roterende mesocycloon met een diameter van zeker een paar kilometer. Deze kleinere roterende updrafts ontstaan dan vanwege de sterke opwaartse versnellingen en de kanteling van misschien een klein beetje omgevingsvorticiteit (op een convergentielijn bijv.).
Dergelijke slechts korte tijd roterende en kleinschalige updrafts worden door sommigen ook wel 'misocyclonen' genoemd. Je zou dan inderdaad een uitgezakte wolkenbasis even kunnen zien roteren, maar van een supercell zou je dan m.i. niet moeten spreken, want die hebben een mesocycloon met een diameter van enkele kilometers, die het bovendien ten minste een halfuurtje uithoudt.
Goed, laat ik gewoon zeggen dat ik sceptisch ben over supercells, zeker wat betreft de bui die pal over Zeist trok. Of er roterende updrafts geweest zijn: dat denk ik wel, want zowel Arjen als Bernard hebben ze gezien.
Ben haalt de windsnelheidsgegevens van Cabauw erbij, maar dat gaat gewoon om een outflow. Niet voor niets zie je gelijktijdig met de windruiming en -toename de temperatuur kelderen.
Groet,
Alwin
Quote selectie