ISO 100, alleen 200 op volslagen donkere plaatsen en bij erg helder weer. Fotograferen in RAW.
Uiteraard statief en best ook aparte ontspanner.
Diafragma: onweer veraf: zo groot mogelijk (2.8 - 5.6), voldoende inzoomen. Bliksem lijkt altijd groter met het blote oog. Je wilt niet zo'n veraf klein krasje op een verder donker beeld.
Komt de bliksem dichter dan 5km, zorg dan voor een kleiner diafragma: 5.6 à 9. Gisteren was de bliksem soms op een tweetal kilometer, dan was zelfs F9 nog te groot, en ben ik overgeschakeld naar F11.
Bij zeer helder weer en weinig neerslag maak je makkelijker goeie foto's en zijn de instellingen iets minder cruciaal. Gisteren was er wel vrij veel regen, wat neveligheid en veel lichtvervuiling rond Brugge, en dat maakt de belichting erg moeilijk, want een CC in een regenscherm of een CG net eruit zal totaal andere belichtingen vragen.
Veel oefenen, dat is de beste leerschool.
Je kunt de tijd door de camera laten berekenen (maar zorg dan best voor een belichtingscompensatie van -1), of je duwt zelf (stand B (=Bulb)) tot je een bliksem ziet en daarna weer loslaten. Dan moet je soms op tijd stoppen op inschatting.
In de praktijk merk ik dat ik meer bliksems vang door zelf de sluitertijd te bepalen, en niet de camera. Elk onweer heeft zijn frequentie. Je kunt dan meteen na een felle ontladingen even wachten, voor je aan de volgende foto begint.
Quote selectie