Update donderkopsite (Karim's site)

Bericht van: Gianni (Izegem, W-VL) , 22-11-2008 11:33 



Algemene situatie: In een noordcirculatie worden buienstraten over de Lage Landen geadvecteerd waarbij convergentie langsheen de Britse oostkust een grote rol speelt. OP vallend hierbij blijft hoe strak de stroming is, met nauwelijks tot geen trogjes in het isohypsenpatroon. Zondag trekt een occluderende storing van west naar oost over de regio (namiddag/avond) met daarvoor doortocht van een trekrug met stabilisatie.

SNEEUW

Buienstraten, deels getriggerd door kustconvergentie op de oostkusten van de UK trekken over België. In NL is er meer sprakke van geïssoleerde buien in de diep polaire luchtmassa. We verwachten in toenemende mate winterse buien in plaats van de soms pure sneeuwbuien op dit moment. Voor droge sneeuw is het dan te zacht onder 300 m met een Z1000/850 van rond 130 dam deze middag.

Vanavond, vannacht en morgenvoormiddag nemen de buien af in het binennland, tgv WAA in de hoogte en nadering van een prefrontale trekrug. In de loop van morgen krimpt de stroming naar SW waardoor er de maritieme aanvoer wordt afgesloten er en koudere lucht vanuit FR wordt aangevoerd in de onderste lagen. Gezien de nog steeds koude luchtmassa waar we ons in bevinden komt het kwik morgen niet of nauwelijks boven het vriespunt. De neerslag, horend bij de naderende occlusie (met trippelpunt over N-FR) valt hoogstwaarschijnlijk als sneeuw op de meeste plaatsen. De progtemps laten immers pure sneeuwprofielen zien. Complicatie hierbij is dat de occlusie tot stilstand komt over de Lage Landen en de occlusie over NL volledig gaat kantelen met aan de oostzijde steeds koele lucht. Het kan dus zijn dat de neerslag pas tegen maandagmiddag onze regio voorbij is! We verwachten hierdoor dat de neerslag in de lagere gebieden van B en S-NL in regen zal overgaan in de avond en nacht maar in N en E-NL kan de neerslag als sneeuw blijven vallen omdat het temp-profiel daar negatief zou blijven (op basis van de laatste GFS-run, maar ook meso-modellen zoals DWD en UKMO). Dit kan zonder probleem op de meeste plaatsen zorgen voor een sneeuwdek van 4 cm dus een HIGH RISK is opportuun. Voorlopig gaan we uit van een sneeuwbedekking op veel plaatsen tussen 4 en regionaal 10 cm! In de Ardennen kan het sneeuwdek groeien met nog eens 10-15 cm.

http://users.fulladsl.be/spb4195/donderkopsite.html

Update donderkopsite (Karim's site)   ( 868)
Gianni (Izegem, W-VL) -- 22-11-2008 11:33