Gebruikte je je laptop slechts voor de navigatie aan de hemel? Of ook om de camera aan te sturen? Ik weet niet wat voor camera je gebruikt maar de meeste Canons zijn volledig te besturen met de laptop. Lijkt me wel mooi: even naar buiten, even richten, programmaatje instellen, lekker naar binnen, en na een half uurtje weer eens kijken of de plaatjes gelukt zijn. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je object niet buiten beeld schuift in de tussentijd...
De kunst is om dan de afbeelding te gaan bewerken. Dit kan al met deepsky stacker(dss) zelf. De door dss berekende foto is enorm dynamisch in bereik. Door daarmee te gaan uitproberen zie je al snel wat je er allemaal mee kan.
Inderdaad, door meerdere foto's samen te voegen krijg je een zeer groot dynamisch bereik. Indien je over een statief met volgmotor beschikt, zou je natuurlijk ook een enkele foto met zeer lange belichtingstijd kunnen maken. Ook dan zal je de Orionnevel zien, echter de meeste individuele sterren zullen verzadigd zijn (een pixel heeft een maximum aantal electronen dat het kan bevatten). Ik weet niet in hoeverre dit in photoshop mogelijk is, maar het is het handigst om voor een logaritmische schaal te kiezen. De detectoren van camera's zijn altijd lineair. Dit betekend dat twee keer zoveel licht, ook daadwerkelijk twee keer zoveel signaal geeft. Echter, zoals je zelf aangaf, is het dynamisch bereik van een gestackte afbeelding zeer groot, waarschijnlijk nog een stuk groter dan het dynamisch bereik van de beste HD-beeldschermen. Om toch ook de lichtzwakkere details dan zichtbaar te maken, is een logaritmische schaal nodig.
Overigens hebben de menselijke ogen zelf ook een logaritmische gevoeligheid. Erg handig.
Groeten,
Bas
Groeten,
Bas
Quote selectie