Lijkt wel of het steeds vaker gebeurd

Bericht van: Erik (Veendam) , 31-12-2008 07:43 

In de jaren negentig 1x meegemaakt (92/93). Sinds 2000 reeds 2x zo een dichte mist gehad.

Voor de jaren negentig kan ik mij niet herrinneren dat we dichte mist kregen in combinatie met vuurwerk (pyrosmog).

Zie ook het artikel van het KNMI

Nader Verklaard
Mist door de mens
27 december 2008 - Mist is een wolk die op het aardoppervlak hangt. Wanneer het zicht in horizontale richting op waarnemingshoogte minder is dan 1000 meter wordt gesproken van mist. Mist ontstaat in vochtige lucht waar vrijwel geen beweging in zit.

Mist en kruitdampen van vuurwerk oudejaarsavond 2007/2008 (foto: Robert Hoetink, Enschede)
Wanneer de lucht afkoelt kan de waterdamp overgaan in kleine druppeltjes (condensatie) en vermindert het zicht. Mist komt het meest voor in nachten met weinig wolken en amper wind wanneer de temperatuur flink daalt.

Weerkundigen kunnen het ontstaan van mist voorspellen, zodat tijdig voor gewaarschuwd kan worden. Bovendien kan worden aangegeven hoe hardnekkig de mist wordt en of de mist zich verder uitbreidt. Om de mist te volgen wordt gebruik gemaakt van satellietmetingen, waarneemautomaten en van meldingen van weggebruikers. Bij mist verschilt het zicht over korte afstanden, zeker bij mistbanken of mistflarden. In de waarschuwingen voor het verkeer worden ook actuele zichtwaarden vermeld. Waarschuwingen worden gegeven bij een zicht van minder dan 200 meter.

Om mist te vormen zijn condensatiekernen nodig, kleine vaste of vloeibare deeltjes waaraan het water zich kan hechten zodat druppeltjes ontstaan. Condensatie kernen zijn bijvoorbeeld zoutkristallen boven zee of stof in de lucht. Dat stof is vaak afkomstig van industrierook of verkeer. In gebieden met vervuiling kan zich sneller mist vormen dan in schone lucht.

Tijdens de jaarwisselingen naar 1993 en 2008 zijn door combinatie van natuurlijke mist en vuurwerk, zichtwaarden gemeten van minder dan 10 meter. De kruitdampen gaven het extra zetje om de mist te vormen of waar al mist was deze potdicht te maken. Het zicht verschilde van straat tot straat, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk dat was afgestoken.

Gewoonlijk zijn mistdruppeltjes klein en blijven ze in de lucht zweven. Komen ze in beweging dan botsen de duppeltjes of ijskristalletjes waardoor ze aangroeien en gaan vallen. Mist kan dan overgaan in neerslag in de vorm van motregen (of lichte sneeuw als de temperatuur onder nul ligt). Het is vaak een dubbeltje op zijn kant of dat gebeurt, maar als dat proces plaatsvindt, is dat altijd aan de lijzijde van steden, een groot industriegebied of onder de rook van een schoorsteen. Als de rook toevallig voortdurend boven een bepaalde straat of wijk hangt (wat makkelijk kan bij rustig weer) kan daar zelfs een laagje sneeuw vallen, soms enkele centimeters dik. Boven de rook kan het helder of de lucht blauw zijn, een vreemde gewaarwording. Uitsneeuwende mist kan op zo’n schaal optreden dat het gladheid veroorzaakt. In de soms sterk verontreinigde atmosfeer is dat de laatste jaren een aantal malen voorgekomen.

Met dank aan Geert Groen, KNMI

Eerste uitgave: 11-01-08
Laatste wijziging: 27-12-08
Wie altijd de wind in de rug wil hebben, komt nooit thuis

Zeer dichte mist tijdens de Jaarwisseling   ( 600)
Nick ( Harlingen ) -- 31-12-2008 07:22
Lijkt wel of het steeds vaker gebeurd   ( 460)
Erik (Veendam) -- 31-12-2008 07:43
Re : Lijkt wel of het steeds vaker gebeurd   ( 534)
Daniël (Blauwestad-Oldambt) -- 31-12-2008 08:36