Hoe is het mogelijk in zo'n koud gebied! Overigens ben ik altijd wat terughoudend bij weerstations met zo'n grote afwijking van normaal Twente heeft dat ook wel eens. Het ligt er maar net aan hoe dat weerstation staat opgesteld. Is die locatie representatief of hebben ze - bij wijze van spreken - dat station in een open plek in een dalletje, omringd door bos opgesteld. Kan het maar zo zijn dat het in het dorp Ell zelf een paar graden warmer is.
Een weerstation ligt m.i. toch altijd een beetje verdoken van dichtbevolkt gebied. Kijk maar naar de vele meetstations nabij vliegvelden. Woensdrecht hier niet zo ver vandaan is ook zo'n voorbeeld. Daar is het ook wel kouder dan hier in de tuin, lijkt me niet meer dan normaal. Gilze-Rijen is volgens mij ook een vliegveld van de Nederlandse luchtmacht (Apache's dacht ik?). Meetpunt Deurne nabij Antwerpen, nog een vliegveld, dat is echt stadsgebied (behalve dan die lelijke hondenwei op de Bosuil
).
Maar over dat dalletje kan ik je wel volgen. Op één van de foto's staat nl. iets van gemeente Leudal. Dat deed bij mij ook meteen een belletje rinkelen, dat het daar wel wat voordeel uit haalt bij koud weer. Het kouderecord voor België van -30,1°C op 20 januari 1940, werd ook gemeten in de vallei van de Lesse te Rochefort.
Quote selectie