Sjoerd,
Houdt je model ook rekening met het feit dat het profiel in de onderste honderd meter superadiabatische verloopt? Bij sterke instraling ligt de T2m zo'n twee graden boven de convectie temperatuur. Dit geldt ook voor het dauwpunt. Pas aan het begin van de avond liggen T2m en Tcon ongeveer gelijk. Nu kunnen lokaal de 2m-temperaturen al hoger liggen dan op de stations, denk bijvoorbeeld aan steden en kale akkers.
Een vuistregel die je in deze situatie kan hanteren om de convectie temperatuur te bepalen is de 850hPa temperatuur nemen en daar 15 graden bij optellen. Volgens GFS06 lag die van noord naar zuid tussen 27 en 30 graden. Maar door warmteadvectie vanuit het zuiden loopt T850 op en daarmee ook Tcon. Het moet in de zuidelijke helft ruim 30 graden worden om buien thermisch te triggeren. Dat halen we waarschijnlijk niet.
Wel zou de outflow vanuit die heftige cel boven de Ardennen in het zuidoosten nog het één en ander kunnen trigger. Maar de outflow is wel dalende omdat de bui zich boven de heuvels bevindt. Boven dalende lucht hebben wolken de neiging op te lossen.
(Invalid img)
(Invalid img)
Victor
Quote selectie