[...]
Ik kan je volgen in je betoog. Zuiver op kansen berekend, sprong die 'koude' run uit het oog. Als je dan inderdaad enkele runs terugkijkt en vergelijkt zijn er gelijkenissen en weinig veranderd. Maar mijn vraag is wel waarom het UKMO wel constant met een andere drukverdeling komt (hier toevallig gunstig voor de winterliefhebber) en toch ook nog de nuance maken dat zowel GFS en ECMWF (terecht de twee belangrijkste modellen door jouw genoemd) wanneer de KT terug nadert moeten bijstellen (hier ook terug positiever voor de winterliefhebber).
Je moet toch zeker zien dat wat er zondag uit de uitvoer van beide modellen kwam voor vandaag en het kerstweekeinde er anders uitzag dan de realiteit nu (en dit is deze winter al paar keer voorgekomen). Dat er een 50/50 was is waar, maar wat is de verklaring dat het wel telkens de koude(re) kant opgaat? Is dit echt niet in te schatten door zowel GFS en ECMWF?
Ik vermoed (ben uiteraard geen expert) dat de modellen de winterse factoren onderschatten. Daarmee bedoel ik niet onderschatten in de menselijke zin van het woord, maar dat ze te gemakkelijk naar de klimatologie toe rekenen, waarbij ze gedeeltelijk voorbij gaan aan de uitwerking dat bijvoorbeeld een sneeuwdek heeft. Gevolg is dan dat met het naderbij komen van de termijn en meer invoer van daadwerkelijke data, de uitkomsten geleidelijk naar beneden worden bijgesteld.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil hiermee zeker niet zeggen dat als een model een verzachting berekend het vanzelf wel goed zal komen ten gunsten van winterweer. Zoiets zou fijn zijn voor ons winterliefhebbers, maar zo werkt het nu eenmaal niet. In geval van een berekende verzachting moet goed gegeken worden of belangrijke factoren voor een dergelijke verzachting ook daadwerkelijk gaan veranderen. Ik denk daarbij aan een domimante windrichting met een westelijke component, waarmee belangrijk zachtere en meer vochtige lucht wordt aangevoerd. Wat we de laatste dagen vooral gezien hebben is dat die dominante wind ontbreekt en de situatie zoals deze zich gevormd heeft, zichzelf min of meer in stand houdt.
Quote selectie