Een paar opmerkingen:
1) De GFS-oper komt al zeker 3-5 dagen geregeld met inzettende zonaliteit vanaf pakweg +120/144. Geregeld treedt de dooi dan ook snel in, tenminste in de zuidelijke en westelijke Benelux. Ook vandaag weer hetzelfde laken en pak. Zitten we al in de dooi en is die redelijkerwijs binnen 3-4 dagen te verwachten? Nee.
2) Je kunt goede berekeningen van een moddel in de grenslaag niet vergelijken met een goede berekening van de exacte ligging van druksystemen op termijn.
3) Corrigeer me als ik ernaast zit, maar je toetst de berekeningen van GFS voor Leiden aan de hand van je eigen temperatuurmeting. Moet je zelf weten, maar te midden van een vrij dik bevolkt gebied met veel gebouwen vang je veel stadswarmte. Dat leidt vaak tot 1-3 graden hogere waarnemingen dan de omgeving van Leiden. Zie ook de KNMI-metingen vaak.
In het centrum van Maassluis, met veel winkels, woningen en mensen liggen ook een paar vlieten. Het water daar bevriest veel minder snel dan 200 meter verderop. De sneeuw blijft ook veel moeilijker liggen en is als eerste daar weer weg. Als ik daar zou wonen en zou meten, meet ik ook standaard 1-3 graden meer dan 200 meter verderop. Moet ik me daar dan aan vasthouden als ik op mijn thermometer kijk? Is het ijs niet betrouwbaar, omdat het daar niet betrouwbaar is? Moet ik jammeren dat er geen of weinig sneeuw ligt omdat het daar niet ligt?
Als iemand zichzelf een hoop plezier ontneemt door zich vooral te focussen op en te werken met een paar cijfers die representatief zijn voor een gebied in een straal van 100 meter en daardoor veel minder oog heeft voor de winterse wijde wereld die zich daarachter bevindt, dan kan ik dat alleen maar betreuren.
Quote selectie