[...]
Ik zou zuurstoftekort niet uitsluiten.
Heb nooit een vochtverstuiver in huis gehad, maar ik had vroeger wel eens een oranje vlam toen ik nog op gas kookte. Dat kwam gewoon doordat ik het fornuis niet goed droog had gemaakt.
Door de warmte verdampte het vocht en de waterdamp verdreef de zuurstof. Gaspit ging ook weleens uit als het echt te vochtig was en dus (bijna) alle zuurstof verdween.
Hoewel ik bij voorbaat niets zal uitsluiten, zal je toch een redelijke verklaring moeten hebben, hoe vocht de zuurstof verdrijft.
Die zie ik vooralsnog niet. Er is geen "verdrijvingsmechanisme" bekend waardoor zuurstof vervangen wordt door waterdamp.
Wat wel kan gebeuren, is dat er zoveel waterdamp in de lucht komt dat het percentage zuurstof daardoor iets afneemt. Dat kan bij hoge temperatuur. We zouden dat eens moeten narekenen, in die zin dat ik me afvraag hoeveel waterdamp je in zo'n situatie in de lucht krijgt. Lucht met 2% water is al flink vochtig, maar als je je best doet om de hele boel goed te verwarmen en flink heet water te gebruiken zou dit aanzienlijk kunnen oplopen. Maar dat is een extreme situatie die je zelf moet forceren.
Laten we eens aannemen dat we lucht bij kunnen mengen met 10% waterdamp. De verhouding stikstof-zuurstof-water wordt dan 80 - 20 - 10. Het zuurstofgehalte is dan 20/110. Ik kom dan op 18%. (edit: 18,2% ; verder onder dit bericht) Dat lijkt me niet dramatisch. Als je half lucht half waterdamp hebt, en dat zou plaatselijk onder de gaspit misschien kunnen gebeuren, (we spreken dan wel over hoge temperaturen van het mengsel, vermoedelijk in de buurt van 80 graden) dan loopt het zuurstofgehalte terug tot 10%. Dat lijkt me substantieel in dit geval.
Dat er plaatselijk zo weinig zuurstof is dat de gaspit uitgaat, lijkt me onwaarschijnlijk. Wel heb ik gaspitten uit zien gaan doordat er water in het brandersysteem zat.
Dat jouw vlam oranje kleurde kan best veroorzaakt worden door microscopische zoutdeeltjes die in het hele proces in de lucht komen. Het karakter van de vlam zou hier misschien meer kunnen vertellen. Oranje-geel kleuring (natrium) heb ik vaker gezien tijdens het koken; bijvoorbeeld als er een pan te hard kookt en er veel spettertjes met zout water in de lucht komen. Eigenlijk een alledaags verschijnsel en ik zou daarbij ook niet aan zuurstoftekort denken.
Dat vocht de zuurstof zou verdrijven is een populaire gedachte die ik vaker hoor, hoewel ik niet zeker weet of jij die theorie aanhangt.
Bij een marathon: "vandaag warm en vochtig, dus weinig zuurstof"
Dit is lariekoek, maar gebaseerd op het feit dat men iets sneller een benauwd gevoel krijgt bij warm en vochtig weer.
"Het was daar zo benauwd geworden, er zat bijna geen zuurstof in de lucht."
Ook een fabeltje; gevoel van benauwdheid wordt veroorzaakt door warmte, vocht en onaangename geurtjes. Pas in de laatste plaats door zuurstoftekort; als er bijna geen zuurstof in de lucht zou zitten zouden de verschijnselen veel ernstiger zijn.
Dat er sprake is van zuurstoftekort, sluit ik in de eerder door mij genoemde situaties (verstuiver in de ruimte, koken) uit. Er is geen enkele manier om dat zuurstoftekort aannemelijk te maken: een klein beetje waterdamp haalt niet de zuurstof weg. Tussen haakjes: ik neem in de kamer een stijging van de vochtigheid waar tot 45% bij 20 graden. Reken maar eens uit hoeveel (-weinig) vocht er dan in de lucht zit en hoeveel % zuurstof derhalve.
De verklaring via de spectrale emissie van zouten is wel aannemelijk. Het soort en kleur van de vlam klopt; de proef met het apparaat aan/uit maakt duidelijk dat het in ieder geval daar vandaan komt. Ik zou opnieuw scheikunde gaan studeren als ik me vergis.
Edit: Mijn berekening was qua methode niet correct: als je spreekt over 10% waterdamp, dan hebben we 90 delen lucht en 10 delen water. Uitgaande van de verhouding 80-20 voor stikstof-zuurstof:
In die lucht 72 delen stikstof en 18 delen zuurstof.
Het zuurstofgehalte is dan 18/100; oftewel 18,0%
Voor het resultaat maakt het praktisch niets uit; die decimaal is trouwens al onbetrouwbaar omdat ik de verhouding stikstof-zuurstof heb afgerond.
De methode deugde echter niet en zou bij andere mengverhoudingen wel substantieel verschil maken.
groet,
Cees
Quote selectie