[...]
Hoewel ik bij voorbaat niets zal uitsluiten, zal je toch een redelijke verklaring moeten hebben, hoe vocht de zuurstof verdrijft.
Die zie ik vooralsnog niet. Er is geen "verdrijvingsmechanisme" bekend waardoor zuurstof vervangen wordt door waterdamp.
groet,
Cees
Toen ik gisterenavond op bed lag bedacht ik me waarom het fenomeen eigenlijk maar 1 oorzaak zou hebben. Dat het meerdere oorzaken heeft ligt eigenlijk net zo voor de hand dan dat het maar 1 oorzaak heeft.
Water (vocht)en vuur hebben meerdere eigenschappen.
Ook dacht ik waarom ga je naar een chemicus voor de eventuele oplossing en niet naar de brandweer. Dus zojuist eens op brand blussen gegoogeld.
Er is wel degelijk een verdrijvingsmechanisme bekend.
Heb onderstaande tekst van wiki.
"Het bestrijden van brand kan worden gedaan door het vuur te blussen. Hierbij wordt een van de zijden van de branddriehoek of brandvijfhoek weggenomen. Het belangrijkste blusmiddel is water. Water heeft als belangrijkste eigenschap dat het energie onttrekt aan vuur doordat het opwarmt bij contact met vuur waarbij uiteindelijk stoom ontstaat. Deze stoom heeft als bijkomende werking dat zuurstof verdrongen wordt. Een min of meer gesloten ruimte komt onder overdruk te staan waardoor geen nieuwe zuurstof kan toetreden. Een alternatief is het voorkomen van uitbreiding van de brand of een object gecontroleerd te laten branden als het niet praktisch of mogelijk is het vuur te blussen"
Ik denk dat je er van uit kan gaan dat de verkleuring van de vlam meerdere oorzaken heeft.
1. zuurstoftekort
2. koelend effect van water (vocht)
Eventueel gecombineerd met microscopische zoutdeeltjes of andere (fijn)stoffen.
Quote selectie