Deze ochtend de vraag maar eens voorgelegd bij Airsain. Ik kreeg daarop het volgende antwoord:
"Bedankt voor uw bericht.
Wellicht dat u een ultrasoon bevochtiger gebruikt.
Bij een dergelijke bevochtiger dient u het anti-kalk-patroon regelmatig te vervangen (gemiddeld eens per 2 tot 3 maanden).
Indien u deze niet op tijd vervangt, dan zal er meer dan wenselijk een hoeveelheid stof mee worden verneveld in een ruimte.
Dit stof bestaat uit kalk en mineralen. Indien dit kalk en mineralen in contact komen met een gasvlam, dan zal deze vlam steeds meer geel en oranje kleuren (verbrandingsproces).
Met vriendelijke groet en een prettige dag gewenst,
Michel van der Wegen
Airsain
www.airsain.nl"
Het antwoord komt van de fabrikant uit Zwitserland, nadat er in het verleden contact is geweest over die verkleuring.
In een andere mail sloot hij zuurstofvermindering uit. Koelende werking zou een beperkte invloed hebben.
Lijkt me dan te gaan om calcium-, natrium- en ijzerdeeltjes.
Heb nog steeds grote twijfels, omdat ik vorige week op een forum gelezen heb dat ook de vlammen van een gaskachel verkleuren direct na het aanzetten van de verstuiver.
Vrees dat men iets over het hoofd ziet.
Heb jij een utrasoon verdamper?
Bedankt voor je actie.
Een kanttekening bij de opmerkingen van Airsain.
Dat de vlam geel en/of oranje kleurt is geen verbrandingsproces van de deeltjes maar een spectrale emissie door de hoge temperatuur. Bij spectrale emissie verandert een atoom tijdelijk van toestand; verbindingen blijven intact, dus er is geen sprake van verbranding. Onder verbranding versta ik een chemische reactie met zuurstof en dat is dus iets anders dan genoemde emissie.
Wat is er voor vreemds aan het verschijnsel dat een gaskachel ook een vlamverkleuring vertoont? De kachel zuigt toch ook de lucht met deeltjes aan? Dat is precies hetzelfde verschijnsel als bij het gaskooktoestel, lijkt me.
Ik heb inderdaad een ultrasoon verstuiver, dat is trouwens geen verdamper. Het lijkt of er een stoomwolk uit het apparaat komt, maar het is een wolk van verstoven waterdruppeltjes. De verdamping vindt plaats na uitstoten van de deeltjespluim.
Het uiteindelijk resultaat is dus toch verdamping; in zoverre heb je wel gelijk.
Groet,
Cees
Quote selectie