Eerlijk gezegd, is het artikel helemaal niet onderbouwd. Gemiste kans. Overigens, we gaan van het gas af vanwege "Groningen" en niet vanwege CO2 reductie.
"Als je het klimaatakkoord naleest, zie je dat Nederland op dit moment 9 Gigawatt aan gascentrales heeft staan maar dat dit wordt uitgebreid naar 25 Gigawatt in 2050. We gaan dus meer gas gebruiken in de toekomst", benadrukt Smeulders."
Wat hier vergeten wordt door Prof. Smeulders is dat deze 25GW inderdaad tot een hoger gasverbruik leidt, maar kolencentrales hierdoor dichtkunnen.
Voorts stelt hij dat warmtepompen teveel energie verbruiken (met een COP van 4 valt dat volgens mij best wel mee) en teveel lawaai maken. Dat laatste is A. afhankelijk van welk type en merk, en B. lang niet altijd een probleem. Met 1kwh elektriciteit maak je 5kwh warmte. En elektriciteit is een stuk efficienter te vervoeren dan gas, zeker als je het hebt (zoals hij) over gas uit de VS.
Vervolgens komt hij met "waterstof". Maar hoe wordt die waterstof gemaakt? Met welke verliezen? En met welke aanpassingen aan apparatuur?
Er is geen enkele koppeling gemaakt door Prof. Smeulders (elders in het artikel Smolders genoemd) tussen CO2 uitstoot door elektriciteit geproduceerd door een gascentrale of door direct verbranden van gas in een CV ketel. Er worden conclusies getrokken, zonder argumentatie, zoals deze:
" Zonne- en windenergie zijn uiteraard schonere bronnen, maar slechts een klein percentage van onze elektriciteit wordt opgebracht door zonne-panelen en windmolens. De rest komt nog steeds van kolen- en gascentrales. Als we nu van het gas afgaan wordt de CO2-uitstoot dus alleen maar groter", rekent hij voor. Een simpel rekensommetje dat de regering is vergeten te maken."
Hij rekent niets voor. Hij geeft een incompleet argument. De rekensom ontbreekt.
Quote selectie