Eerlijk gezegd, is het artikel helemaal niet onderbouwd. Gemiste kans. Overigens, we gaan van het gas af vanwege "Groningen" en niet vanwege CO2 reductie.
"Als je het klimaatakkoord naleest, zie je dat Nederland op dit moment 9 Gigawatt aan gascentrales heeft staan maar dat dit wordt uitgebreid naar 25 Gigawatt in 2050. We gaan dus meer gas gebruiken in de toekomst", benadrukt Smeulders."
Wat hier vergeten wordt door Prof. Smeulders is dat deze 25GW inderdaad tot een hoger gasverbruik leidt, maar kolencentrales hierdoor dichtkunnen.
Voorts stelt hij dat warmtepompen teveel energie verbruiken (met een COP van 4 valt dat volgens mij best wel mee) en teveel lawaai maken. Dat laatste is A. afhankelijk van welk type en merk, en B. lang niet altijd een probleem. Met 1kwh elektriciteit maak je 5kwh warmte. En elektriciteit is een stuk efficienter te vervoeren dan gas, zeker als je het hebt (zoals hij) over gas uit de VS.
Vervolgens komt hij met "waterstof". Maar hoe wordt die waterstof gemaakt? Met welke verliezen? En met welke aanpassingen aan apparatuur?
Er is geen enkele koppeling gemaakt door Prof. Smeulders (elders in het artikel Smolders genoemd) tussen CO2 uitstoot door elektriciteit geproduceerd door een gascentrale of door direct verbranden van gas in een CV ketel. Er worden conclusies getrokken, zonder argumentatie, zoals deze:
" Zonne- en windenergie zijn uiteraard schonere bronnen, maar slechts een klein percentage van onze elektriciteit wordt opgebracht door zonne-panelen en windmolens. De rest komt nog steeds van kolen- en gascentrales. Als we nu van het gas afgaan wordt de CO2-uitstoot dus alleen maar groter", rekent hij voor. Een simpel rekensommetje dat de regering is vergeten te maken."
Hij rekent niets voor. Hij geeft een incompleet argument. De rekensom ontbreekt.
Hallo Lennard,
Natuurlijk hoop je dat het regionale nieuwsblad wat hem interviewt ook ruimte biedt voor de rekensom, dat ben ik met je eens.
Het gaat mij om de grote lijnen, en die kloppen wel.
De opmerking van Smeulders over 25 GW refereerd aan 'van het gas af' , wat dus blijkbaar alleen geldt voor burgers, maar niet voor de centrale opwekking. Als je de burgers van het gas af wil halen, maar vervolgens de electriciteit via centrales opwekt, is dit een rare beweging, eens? Of er vervolgens kolencentrales dichtkunnen, daar gaat het hier niet over, maar is voor mij wel het meest logische om te doen.
De kritische noot over warmtepompen is terecht omdat warmtepompen in bestaande huizen lang niet zo rendabel zijn, en daar hebben we het over als we NU van het gas af willen.
De zin : "Want in de toekomst willen we die misschien weer gebruiken om duurzame brandstoffen in te transporteren, zoals ‘solar fuels’ of waterstof waar nu aan wordt gewerkt." is de enige waarin hij waterstof noemt als niet te vergeten opties waar ontwikkelingen in zijn. Ik zou verwachten dat je onderzoek en innovatie aan elke energiebron zou toejuichen om CO2 uitstoot te verminderen. Natuurlijk is nog niet duidelijk hoe, maar anders zouden we het al toepassen, toch?
De zin: " Zonne- en windenergie zijn uiteraard schonere bronnen, maar slechts een klein percentage van onze elektriciteit wordt opgebracht door zonne-panelen en windmolens. De rest komt nog steeds van kolen- en gascentrales. Als we nu van het gas afgaan wordt de CO2-uitstoot dus alleen maar groter".
is toch een simpele constatering. De verslaggever maakt hiervan 'rekent hij voor', maar je bent het toch met me eens dat als we NU van het gas af gaan, dat dan de warmte uit electriciteit grotendeels via gas en kolencentrales wordt opgewekt (warmte heb je nodig in de winter).
Kortom, ik snap je vraag om cijfertjes, maar in grote lijnen klopt het verhaal. Wellicht kun je wat met deze cijfertjes ?
Ik weet dat je bij deze link zal fronsen naar de afzender, maar ik zou het waarderen als je m toch met aandacht zou bekijken. Zo staan er referenties in naar David Smeulders, hoogleraar Energy Technology aan de TU/ Eindhoven (en actief Groen Links lid!) en Louise Fresco, voorzitter raad v bestuur Wageningen U&R.
groeten Rob
Quote selectie