Het onderzoek zelf gewaagt van een maximum correctie op het maximum van de zonnestand. Onbegrijpelijk is dat vervolgens gekozen is voor een maximum correctie in augustus (niet juli).
Figuur 4 toont enkel de gemiddelde correctie per maand, maar er wordt per maand en per percentiel gecorrigeerd (figuur 16). Gemiddeld is de maximale correctie rond juni, dus bij de hoogste zonnestand, maar de allerwarmste dagen (top 5%) worden in augustus nog iets sterker bijgesteld. Daar is niet voor ‘gekozen’ maar dat rolt uit de gebruikte methode. Er wordt nergens voorgeschreven dat de maximale correctie op de warmste dagen in augustus moet zijn.
Er zijn nog vele andere kritiekpunten op te noemen, zie ook bericht Michiel (Bunnik), maar eigenlijk heeft de hele discussie geen nut meer, aangezien het KNMI zelf vastgesteld heeft dat er geen aanpassingen meer gemaakt zullen worden.
Er komen waarschijnlijk nog wel aanpassingen, citaat uit Meteorologica van maart 2019:
In een vervolgstudie zal verder ingegaan worden op de weersafhankelijkheid van de temperatuurverschillen tussen pagode en Stevenson. Daarnaast willen we een analyse doen van het effect van de verlaging van de meethoogte (van 2.2 m naar 1.5 m) rond 1960.
In de huidige versie van de homogenisatie van de vijf hoofdstations zijn de temperatuurcorrecties alleen afhankelijk van de temperatuur zelf. Op individuele dagen kan de werkelijke correctie daarom afwijken van de toegepaste correctie. De vervolgstudie kan mogelijk bijdragen aan het verder verbeteren van de correctie op die individuele dagen.
Gr. Ben
Quote selectie