Figuur 4 toont enkel de gemiddelde correctie per maand, maar er wordt per maand en per percentiel gecorrigeerd (figuur 16). Gemiddeld is de maximale correctie rond juni, dus bij de hoogste zonnestand, maar de allerwarmste dagen (top 5%) worden in augustus nog iets sterker bijgesteld. Daar is niet voor ‘gekozen’ maar dat rolt uit de gebruikte methode. Er wordt nergens voorgeschreven dat de maximale correctie op de warmste dagen in augustus moet zijn.
Ik neem aan dat je bedoelt dat de gemiddelde correctie in juni groter is dan in augustus, ondanks dat de extremen een ander beeld laten zien.
Als ik echter kijk naar de gemiddelde correctie van de Tx, dan bedraagt die voor augustus ongeveer 1 graad. Om in juni een gelijke of grotere correctie te krijgen moet de gemiddelde maximum temperatuur in juni 22,5 (bij gelijke correctie) of hoger (bij grotere correctie) zijn geweest, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ik heb het niet gecheckt, maar dit lijkt mij niet aannemelijk.
Verder zou ik nog een opmerking willen maken over de suggestie dat Eelde een betere referentie is dan het gemiddelde van de Duitse grensstations, zoals voorgesteld in de alternatieve studie van Crok en anderen. Op zich is daar wel het een en ander voor te zeggen, alleen is de overlap met Eelde een relatief korte periode geweest; klimatologisch gezien vergelijken we liever in tientallen jaren (dertig om precies te zijn) dan een of hooguit twee jaren.
Of het hierdoor komt of door andere oorzaken, nu hebben we te maken met een singulariteit waar het gaat om de toename van de (extreme) warmte in Nederland (zie figuur 3).
Goed nieuws overigens dat de homogenisatie nog geen afgesloten hoofdstuk is, dank je voor de quote.
Groet, Paul.