Figuur 4 toont enkel de gemiddelde correctie per maand, maar er wordt per maand en per percentiel gecorrigeerd (figuur 16). Gemiddeld is de maximale correctie rond juni, dus bij de hoogste zonnestand, maar de allerwarmste dagen (top 5%) worden in augustus nog iets sterker bijgesteld. Daar is niet voor ‘gekozen’ maar dat rolt uit de gebruikte methode. Er wordt nergens voorgeschreven dat de maximale correctie op de warmste dagen in augustus moet zijn.Ik neem aan dat je bedoelt dat de gemiddelde correctie in juni groter is dan in augustus, ondanks dat de extremen een ander beeld laten zien.
Dat bedoel ik inderdaad.
Als ik echter kijk naar de gemiddelde correctie van de Tx, dan bedraagt die voor augustus ongeveer 1 graad. Om in juni een gelijke of grotere correctie te krijgen moet de gemiddelde maximum temperatuur in juni 22,5 (bij gelijke correctie) of hoger (bij grotere correctie) zijn geweest, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ik heb het niet gecheckt, maar dit lijkt mij niet aannemelijk.
Die cijfers kan ik niet plaatsen. De gemiddelde correctie (rekenkundig gemiddelde) is 0,7 graden in juni en augustus en 0,8 graden in juli, zie grafiek hieronder (verschil homogeen-ruw per maand). De mediaan-correctie (helft van correcties hoger of lager) is 0,7 graden in juni, 0,6 graden in juli en 0,4 graden in augustus.
In feite zit zelfs driekwart van de correcties maximaal rond eind juni/begin juli, precies zoals je zou verwachten bij een doorsnee effect rond de maximale zonnestand. Alleen bij de meest extreme dagen vindt de maximale correctie in augustus plaats, omdat je op die dagen het stapeleffect van wijziging type hut en verplaatsing echt gaat zien.
Gr. Ben
Grafiek: verschil gehomogeniseerd minus ruwe metingen (negatief = naar beneden bijgesteld)