De bron doet wel een en ander vermoeden. Staan er misschien ook stukjes over het opwarmend effect van asfaltwegen, vliegvelden, bitumineuze dakbedekking of bedrijventerreinen? Ter info: bij het thermisch opwekken van elektriciteit (verbranden van kolen of gas dan wel nucleair) komt voornamelijk warmte vrij. Zonnepanelen produceren zelf geen warmte, absorberen het natuurlijk wèl maar werpen ook een schaduw op de grond. Zie het maar in het kader van zwartmaken van alles wat met duurzaamheid heeft te maken door het eenzijdig uitvergroten van dit soort futiliteiten.
De bron is Nature, dat zou toch een degelijk tijdschrift moeten zijn.
Je hebt gelijk, andere donkere oppervlakken zoals asfaltwegen zullen ook een opwarmend effect hebben. En bij het thermisch opwekken van elektriciteit komt ook een hoop warmte vrij.
Maar in het onderzoek lijkt het toch om een behoorlijk groot effect te gaan. Zeker als de zonnepanelen een grote oppervlakte innemen. In onze gemeente (De Ronde Venen) zijn plannen voor 200 à 300 hectare (2 tot 3 km2) aan zonnepanelen. Dat is nogal wat.
Als je netto opwarming van belang vindt maak dan een vergelijking met de warmte die vrijkomt bij de conventionele elektriciteitsopwekking. Stellen dat donkere vlakken meer warmte absorberen is nogal een open deur intrappen. Een zonnepaneel is bovendien erg dun (glasplaat, pv cellen en kunststof backsheet) en zal zodoende weinig warmte-inhoud hebben. De schaduw die het op de grond werpt voorkomt daarbij dat door zonnestraling de (zwarte?) grond wordt verwarmd. Ik kan mij een significant groter effect voorstellen bij daken met zwarte keramische dakpannen met veel warmte-inhoud