Je gaat voorbij aan het toch wel forse temperatuureffect wat er uit deze studie komt. Binnen het veld met zonnepanelen is de gemiddelde jaartemperatuur maar liefst 2,4 graden hoger dan op de controlevelden daarbuiten.
Er zijn wel een paar kanttekeningen bij te maken. Het onderzoek is gedaan in het zuiden van Arizona, in een semiaride klimaat. Verder is het op ruim 800m boven zeeniveau, dus intensieve straling.
Het eerste controleveld is een semiaride vegetatie met struiken en grassen en open grond. De tweede controleplek is een parkeerplaats. De grond tussen de zonnepanelen op de testlocatie lijkt onbegroeid en verhard.
De afstand tussen de 1e testlocatie en de controleplekken is meer dan anderhalve km, maar een ander veld met zonnepanelen ligt dichterbij (ruim 500m). Dat betekent dat dit ook van invloed kan zijn op de controlemetingen.
Geen ideale testopstelling dus en zeker niet vergelijkbaar met Nederland. Maar het roept genoeg vragen op om hier ook eens zo'n onderzoek uit te voeren. Tenslotte gaat het er bij de energietransitie om dat we klimaatverandering weten af te remmen. Als we daarmee een ongunstiger microklimaat scheppen dan is het de vraag of de daar veel mee opschieten.