Ik denk dat we nog versteld gaan staan hoeveel energie er in de oceanen extra wordt opgeslagen. Een La Nina zal de wereldtemperatuur alleen maar tijdelijk doen afremmen. Temperaturen op het land zullen nadien omhoog klimmen, en dat proces stopt niet als we doorgaan met de onverminderde uitstoot van broeikasgassen.
Waarom louter focus op temperatuur? Het lijkt mij meer plausibel dat de sterkte van La Niña recht evenredig verloopt met de AGW. Zoals met alle andere (weer)extremen. In extremis kan AGW net zo goed een (regionale) ijstijd ontketenen. Het gaat ten gevolge van AGW immers om verstoring, niet opwarming.
Nou, de AGW vindt plaats door toenemende broeikasgassen en de daaruit voortkomende opwarming. Dus dan is het logisch dat je naar de temperatuur kijkt. De verstoring komt vooral door de ongelijke opwarming, bijvoorbeeld: de continenten warmen sneller op dan de oceanen. Daardoor veranderen de luchtstromen en neemt boven land de relatieve luchtvochtigheid af. In de afgelopen 32 jaar zijn de continenten gemiddeld 0,2 graden meer opgewarmd dan de oceanen (UAH). Lokaal zullen de verschillen nog een stuk groter zijn.
http://www.logboekweer.nl/International/GlobeLO.pdf
Een (regionale) ijstijd vind ik nogal vergezocht. Wel kan het plaatselijk af gaan koelen als zee- of luchtstromen struktureel veranderen.
Quote selectie