Het IPCC definieert klimaatverandering ook simpelweg als de verandering van een statistische parameter opzich, ongeacht de oorzaak van die verandering. Als die parameter veranderd, bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur, dan is er sprake van klimaatverandering.
Er is bovendien continu sprake van regionale klimaatsveranderingen. Sedert het ontstaan van de aarde is dat proces nooit gestopt.
Maar het gaat om de AGW en de reactie van het aards systeem hierop. Met één parameter (gemiddelde temperatuur) kan je dat proces en de wisselwerkingen onvoldoende begrijpen. De klimatologen en andere aardwetenschappers gaan samen best aan de slag met de maandelijkse ERA-5 data in combinatie met overige aardkundige en biologische data, dat hoef ik zelf niet uit te vlooien. Ik krijg op WW louter roder wordende wereldkaartjes te zien, na het berekenen van temperatuurgemiddelden. Ik betwijfel zelfs of + 1,5 ° door het strot duwen wel de beste manier is om bewustwording bij de (groot)vervuilers te vergroten. Je kan de dingen dan beter regionaal gaan bekijken (bvb. met Köppen als referentie). Om tenminste te kunnen beginnen met een aanpak van iets tastbaar, nl. het klimaat dat ons effectief beïnvloed.
X + Y + Z = + 1,5
Zoek X, Y en Z
Quote selectie