Paul, bedankt voor deze uitgebreide bijdrages en de tijd die erin hebt gestoken.Doemscenario's over het stilvallen van de AMOC en de ophanden zijnde horrorwinters blijven maar rondzingen. Het lijkt me wijs hier niet in mee te gaan omdat er geen aanleiding toe is. Helaas voor de schaatsliefhebbers, stabiel winterweer komt uit het oosten en niet uit het westen.
Dank voor je reactie, graag ga ik erop in. In de eerste plaats: schaatsen is iets typisch Nederlands, West-Europa heeft wel wat anders om zich druk over te maken.
Het ziet ernaar uit dat een verzwakkende AMOC in ieder geval in eerste instantie juist een opwarmend effect heeft voor het West-Europese klimaat, juist vanwege de koudepoel bij IJsland en ook de warmte op de westelijke Atlantische Oceaan. Die versterken de westelijke stroming, precies wat we gezien hebben sinds het begin van de twintigste eeuw.
Dat is echter niet het hele verhaal. Modelberekeningen laten zien dat bij extremere verzwakking de koudepoel bij IJsland dermate groot wordt dat deze een daling van de temperatuur veroorzaakt, te beginnen bij IJsland en Schotland en daarna verder zuidoostwaarts. Dat lijkt me alleszins plausibel, aangezien in dat geval de warmte west op de oceaan zich vooral noordwaarts uitbreidt met bij ons een kanteling van de stroming van zuidwest naar noordwest (ik volg nog steeds de modeloutput).
Een goed voorbeeld van opwarming door verzwakking zien we begin zeventiger jaren. Door een GSA werd koud en zoet zeewater langs de oostkust van Groenland naar IJsland gevoerd (eind zestiger jaren was het Groenlandhoog erg dominant). Het klimaat verzachtte, pas toen deze watermassa einde zeventiger jaren wegtrok kwamen de echt koude winters.
De verschillen tussen de winters in deze tijdvakken komen goed tot uitdrukking in de respectievelijke composites.